Proiect cu finanțare UE sprijină Planificarea Mobilității Urbane Durabile în România
Articol de Stefania Grigore, 12 octombrie 2018, 13:15
Pentru o lungă perioadă de timp, automobilele au reprezentat centrul planificării transportului în mare parte a Uniunii Europene (UE). Acest lucru a avut ca rezultat orașe din ce în ce mai aglomerate, poluate, unde nevoile oamenilor nu au mai fost puse pe primul loc. O nouă abordare în materie de planificare a transportului vizează schimbarea de paradigmă: Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).
PMUD încurajează transferul către moduri de transport durabile și crearea unor spații centrate pe oameni. Acest tip de planificare aduce cu el multe beneficii economice, sociale și de mediu, creând orașe cu o calitate crescută a vieții. Diverse autorități locale din România s-au angajat deja în activități de mobilitate durabilă și au adoptat sau au în pregătire PMUD-uri.
În perioada 17-19 octombrie, proiectul finanțat de UE având ca temă principală mobilitatea durabilă, CIVITAS SUMPs-Up va fi la București pentru o serie de ateliere de lucru – Workshop dedicat orașelor selectate prin procesul de selecție lansat de proiect (17.10), Atelier de lucru la nivel național (18.10) și Atelier de lucru dedicat practicienilor români (19.10) din domeniul mobilității. Echipa de experți locali și internaționali în materie de mobilitate va consilia autoritățile locale și forurile decizionale naționale cu privire la modul de elaborare a structurilor ce sprijină elaborarea și implementarea PMUD.
Orașe românești precum București, Cluj-Napoca, Turda, Oradea, Ploiești se află deja incluse în lista orașelor implicate în activitățile de formare implementate prin proiectul SUMPs-Up.
Ana Dragutescu, Coordonatorul Proiectului CIVITAS SUMPs-Up, a comentat asupra tranziției orașelor către planificarea mobilității urbane durabile: „Încet, dar sigur, oamenii recuperează orașele de la autoturisme: există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că transportul și planificarea urbană trebuie să aibă ca punct central cetățenii și nevoile lor. Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă se asigură că transportul contribuie activ la eforturile orașelor de a deveni mai durabile și de a îmbunătăți calitatea vieții”.