„Seism 2018”, bilant la 48 de ore
Articol de , 14 octombrie 2018, 21:55 / actualizat: 15 octombrie 2018, 8:23
În aceste momente, la Centrul Național pentru Conducerea și Coordonarea Intervenției de la Ciolpani are loc ședința operativă cu echipa de protecție civilă din cadrul Uniunii Europene, sosită în România pentru a acorda sprijin de specialitate.
Având în vedere complexitatea scenariului și numărul mare de resurse umane și tehnice implicate în salvarea victimelor, inclusiv prin activarea mecanismului european de protecție civilă, astăzi a sosit în România comisarul european pentru ajutor umanitar și managementul crizelor, Christos Stylianides.
Însoțit de comandantul acțiunii, dr Raed Arafat, oficialul european a vizitat, până în acest moment, spitalele mobile instalate de echipele de intervenție din Italia, Norvegia, România și Israel.
În completarea exercițiului național ”SEISM 2018”, începând din această seară, ora 20.oo, s-a dat start-ul Exercițiului internațional ”EU ModEX 2018”
Este al V-lea și ultimul exercițiu realizat de un consorțiu format din zece parteneri pe protecție civilă din cadrul ciclului MODEX 8 2017- 2018, lot 3.
Consorțiul a fost contractat de către Comisia Europeană pentru a proiecta, planifica, desfășura și autoevalua exerciții de căutare-salvare urbană medie/dificilă USAR, în condițiile CBRN (chimice, biologice, radiologice, nucleare), de asigurare a asistenței medicale prin punerea la dispoziție a unor posturi medicale avansate – cu sau fără posibilităţi de realizare a intervențiilor chirurgicale – a unor spitale modulare, a asistenței și suportului Tehnic, a unor spitale de campanie, a unor echipe de protecție civilă a Uniunii.
Această ediție a MODEX este găzduită de Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, cu sprijinul tuturor structurilor aflate în componența Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU) și va avea loc în diferite locații din zona Bucureștiului.
Programul MODEX din București va fi un exercițiu axat pe coordonarea și colaborarea modulelor medicale (EMT 1-3, AMP, MEDEVAC), iar datorită numărului mare de echipe și participanți, acesta este cel mai amplu și cel mai complex exercițiu medical, pe module, din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă.
În acest exerciţiu sunt implicaţi observatori și participanți din următoarele țări membre ale mecanismului, respectiv Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Norvegia, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.
Bilant
De la declanșarea exercițiului ”SEISM 2018” și până în această seară, conform scenariului, s-au înregistrat peste 3.ooo de persoane decedate, peste 5.000 de persoane rănite, aproximativ 40.000 persoane fără adăpost, 35.000 fără electricitate şi 45.000 fără apă potabilă.
De asemenea, au fost afectate peste 3.900 clădiri (380 distruse total, 1.400 distruse parţial, iar 2.200 sunt improprii pentru locuit). În plus, 5 spitale din Bucureşti au fost distruse de cutremur, 22 spitale au fost distruse parţial, iar 8 au fost avariate însă au rămas funcţionale.
Reamintim faptul că, la ora 14.00, în scenariul exerciţiului ”SEISM 2018” a fost introdusă o replică a cutremurului, având magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, care a afectat, cu precădere, municipiul București.
Ca urmare a acestui fapt, echipele de intervenție au derulat, pe parcursul întregii zile, o serie de activități dintre care amintim:
- recunoașterea și evaluarea situației în teren, inclusiv cu sprijin aerian din partea Inspectoratului General de Aviație al MAI
- solicitare de suplimentare a forțelor din București cu echipe de căutare salvare (inclusiv alpiniști de intervenție) din județele Vrancea, Brașov, Constanța, Călărași, Buzău și Argeș.
- operaționalizarea taberelor de sinistrați de la Afumați și din Voluntari care au, în total, o capacitate 600 de persoane (300/tabără)
- instalarea taberei de sinistrați de pe Arena Națională, formată din module provenite din județele Timiș, Hunedoara, Cluj și Mureș
- solicitare de suplimentare a personalului medical, 8 medici de la Timișoara ajungând, în această seară, în București, cu o aeronavă
- montarea a două posturi medicale avansate, provenite de la Tulcea și Cluj, la Spitalul Universitar din București (după replică, un număr foarte mare de persoane s-a prezentat, într-un timp scurt, la această unitate medicală, fapt ce a impus o asemenea abordare, pentru gestionarea corespunzătoare a situației)
Menționăm faptul că, în derularea activităților realizate pe marginea scenariului ”SEISM 2018”, un rol deosebit de important l-au avut ONG-urile care au oferit sprijin victimelor afectate de cutremur.
Crucea Roșie Română, Radioamatori Voluntari în Situații de Urgență, Asociația Asistenților Sociali, Clubul Câinilor Utilitari, Serviciul de Ajutor Maltez în Romania și Rescue 4×4 s-au implicat în acordarea de suport în cadrul intervențiilor, cu toate resursele disponibile.
De asemenea, pe parcursul acestui exercițiu, asistenți sociali din UPU Floreasca, Târgu Mureș și spitalul Bagdasar Arseni, precum și asistenții sociali voluntari ASproAS au oferit sprijin prin identificarea nevoilor victimelor pentru contactarea aparținătorilor și consilierea lor, prin implicare în recuperarea copiilor pierduți în dezastru, prin consilierea și ghidarea pentru situații de panică etc.
În cea de-a doua zi de desfășurare a exercițiului, efectivele de jandarmi mobilizate au asigurat măsurile de ordine și siguranță publică în zonele special amenajate ca tabere de sinistrați, precum și în cele destinate acordării îngrijirilor medicale pentru persoanele rănite. Totodată, jandarmii au asigurat măsurile de protecție pentru deplasarea în siguranță a convoaielor umanitare venite în sprijin din străinătate.
Totodată, echipe ale poliției judiciare și criminaliști au efectuat cercetarea locului faptei în site-urile în care s-a desfășurat exercițiul. Au fost ridicate probe și au fost desfășurate investigații în vederea identificării persoanelor rănite, decedate sau dispărute.
Reamintim faptul că, încă de ieri, pentru respectarea procedurilor specifice într-o situație precum cea simulată prin acest exercițiu, a fost activată linia TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite. Această linie telefonică este deservită de personal specializat – psihologi și asistenți sociali.