VIDEO: “Seism 2018”, “Spitalele au declanșat planul alb”
Articol de , 14 octombrie 2018, 06:40 / actualizat: 14 octombrie 2018, 9:53
Update, ora 6.57
La aceasta ora, echipaje operative deruleaza misiuni in următoarele site uri:
– fabrica Iutei (misiuni de cautare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături)
– Fabrica de bere Rahova (misiuni de salvare a unor persoane surprinse la înălțime)
– Academia Romana (evaluare persoane recuperate de sub dărâmături)
“Seism 2018”: “Spitalele au declanșat planul alb”, a declarat ministrul sanatatii, Sorina Pintea, la sfarsitul primei zile a exercitiului, din Centrul de Comanda de la Ciolpani.
La Spitalul Floreasca se deruleaza acțiune pe linie medicala, de amploare.
In zona Spitalului Floreasca se amplaseaza puncte medicale avansate pentru suplimentarea capacității de primire a victimelor, la nivelul UPU Floreasca. Conform scenariului, in interval de 15 minute, s au prezentat la UPU 40 de victime, iar din informațiile primite numărul acestora va creste.
Zona: Academia de politie
Activitate: preluare decedati cu morga mobilă
Morga mobila își continua deplasarea la celelalte zone din București de unde vor fi preluate persoanele decedate.
In aceasta noapte in jur de ora 1.30 a ajuns pe baza 90 a MApN spitalul de gradul 3 din Israel impreuna cu o echipa de medici.
În sprijinul echipelor medicale mobile ce acționează pentru salvarea a cât mai multor răniți în urma seismului major, se va alătura și o echipă formată din 168 de medici și asistenți medicali din Israel.
Aceștia au aterizat în această noapte pe Baza 90 Otopeni și începând de mâine seară vor acționa în incinta spitalului mobil de tip 3 israelian, dislocat și el în acest exercițiu.
Spitalul israelian este dotat la cele mai inalte standarde și asigura ingrijire specializata a victimelor/persoanelor afectate, inclusiv prin posibilitatea intervențiilor chirurgicale (pediatrice, maxilo-faciale, de reconstructie etc ) si asigurarea spatiilor de terapie intensiva.
De asemenea, în cadrul exercițiului SEISM 2018, o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni de evacuare medicală, a efectuat, în cursul acestei nopți, o misiune de evacuare, pe ruta București – Cluj, pentru transferul a 15 răniți în urma seismului major, înregistrat dimineață.
Dintre cei 15 răniți, 7 sunt intubați, trei dintre aceștia prezentând arsuri.
Pacienții au fost asistați pe timpul zborului de către o echipă SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, formată din medici, asistenți și paramedici militari și au fost duși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
Aeronava militară a decolat de pe Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 03.00.
IGSU – 2 tabere pentru sinistrați ( Voluntari și Stefanesti ) – incepe organizarea lor din acesta noapte
Update 3.48
A început amplasarea celor 2 tabere pentru sinistrați, pe stadioanele din Afumați și Voluntari. Acestea au capacitate de 200 persoane/ tabăra. In sprijinul echipelor de pompieri intervin și voluntarii cooptati de ong uri.
Bulgaria , astazi, ora 11, Ruse – trimite echipa de cautare-salvare
– Republica Moldova ( paramedici cu ambulanta)
Acum se afla deja in țara:
– 7 ambulanțe din Austria
– 4 ambulante Italia
– 1 ambulanta Ungaria
– 2 camioane Italia pentru posturi medicale avansate nivel 1
– 3 camioane Austria
Evacuările si misiunile de cautare-salvare continua.
Planul alb, pe scurt
(pentru angajatii din sistemul medical si nu numai)
PLANUL ALB = planul de răspuns al unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii (ORDIN Nr. 2021/691 din 12 decembrie 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare atitlului IV „Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat” din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii)
SCOP:
PLANUL ALB permite gestionarea situațiilor de urgență produse înafara Spitalului și care necesită resurse umane, logistice, financiare suplimentare precum și o pregătire adecvată.
OBIECTIVE:
– Să asigure asistența medicală pentru un număr cât mai mare de bolnavi (în general
urgențe) ce depășește capacitatea cotidiană de primire a spitalului.
– Să permită comanda, controlul și coordonarea secțiilor / compartimentelor / serviciilor din interiorul spitalului dar în relație cu celelate servicii de urgență implicate în soluționarea situației de criză
– Să asigure servicii medicale, medico-sociale și psihologice standard de calitate adaptate necesităților personalului, rudelor victimelor și mass-media
Planul alb stabilește principalele mijloace de comunicare care trebuie / pot fi utilizate.
În cazul Spitalului se descriu 3 nivele de declanșare pentru incidentele cu victime multiple:
- între 0 și N1 victime – NIVEL DE RUTINĂ
- între N1 și N2 victime – NIVEL DE DECLANȘARE 1 (COD GALBEN)
- peste N2 victime – NIVEL DE DECLANȘARE 2 (COD ROȘU)
Rolul acestor nivele este de a permite stabilirea anumitor măsuri specifice care trebuie abordate sau resurse care trebuie alocate pentru situațiile de urgență de amploare.
Fiecare Unitate sanitară (spital) își va defini valorile corespunzătoare parametrilor N1 și N2 în funcție de resursele disponibile.
Nivelul activității de rutină este acel nivel care corespunde unui număr de victime care pot fi gestionate în cadrul UPU/CPU și al spitalului fără a mobiliza resurse suplimentare.
Nu este considerată ca mobilizare de resurse suplimentare solicitarea pentru medicii din liniile de gardă la domiciliu.
GHID DE ELABORARE A PLANULUI ALB PENTRU SPITALE
Nivelul 1 de declanșare (COD GALBEN) corespunde situației în care numărul de prezentări la nivelul UPU/CPU depășește capacitatea zilnică de asistare a victimelor la nivelul UPU/CPU, impunându-se mobilizarea de resurse suplimentare la nivelul UPU/CPU. Nu sunt necesare resurse suplimentare la nivelul spitalului deoarece:
– pacienții sunt în număr mare dar leziunile nu impun internare
– pacienții sunt în număr mare și prezintă leziuni care nu pot fi tratate în spitalul espectiv fiind necesar transferul imediat în altă unitate sanitară
Nivelul 2 de declanșare (COD ROȘU) corespunde situației în care numărul foarte mare de victime depășește capacitatea cotidiană de gestionare a urgențelor la nivelul întregului spital. Este necesară mobilizarea unor resurse suplimentare la nivelul majorității secțiilor din spital dar cel puțin la secțiile: chirurgie generală, ortopedie, chirurgie plastică, ORL, Oftalmologie, neurochirurgie, Chirurgie toracică, ATI, Radiologie – Imagistică medicală, Laborator
MĂSURI GENERALE:
- Planul Alb este parte a Regulamentului de Ordine Interioara a spitalului
- Planul Alb trebuie sa fie cunoscut de toti angajatii spitalului, prelucrat in cadrul fiecarei sectii / compartiment / serviciu de catre medicul-sef al acesteia.
- Planul Alb trebuie verificat si imbunatatit prin simulari si exercitii repetate periodic
- Planul Alb trebuie sa fie completat de planuri de reactie in cadrul fiecarei secții, redactate ca anexe ale Planului Alb, continand:
- schema de alarmare,
- desemnarea responsabilitatilor,
- evaluarea disponibilului de personal / functie / calificare,
- disponibilului de paturi, de resurse materiale (echipamente medicale,medicatie, materiale consumabile)
- Este necesara realizarea unui depozit pentru situatii de dezastru al fiecarei sectii
- Vor fi prevăzute afise, indicatoare si cordoane de protectie pentru marcarea fluxurilor nou aparute in spital din momentul declansarii planului, datorita modificarii circuitelor functionale ale spitalului
- Planul Alb va fi integrat, la nivelul sistemelor de comandă și coordonare, cu Planul Rosu de interventie specializata de urgenta in prespital si va necesita crearea și aplicarea unor proceduri comune cu Politia, Jandarmeria si ISU in vederea organizarii atat a activitatii de primire a unui aflux masiv de victime, cat si a evacuarii unor victime sau dupa necesitati a unor pacienti din spital catre alte unitati sanitare neimplicate in asigurarea asistentei medicale in cadrul evenimentului generator de victime multiple.