Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 octombrie
Articol de , 18 octombrie 2018, 15:15 / actualizat: 18 octombrie 2018, 16:44
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, astăzi sunt proiectate două drame:
– de la ora 17:00, în cadrul medalionului Dan Piţa – 80 de ani (11 octombrie), „Nunta de piatră”, adaptare a povestirilor „Fefeleaga” şi „La o nuntă” ale lui Ion Agârbiceanu, co-regizată de Mircea Veroiu în 1971, având în distribuţie pe: Leopoldina Bălănuţă, Eliza Petrăchescu, Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu;
– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, „A Farewell to Arms / Adio, arme” film romantic şi de război bazat pe romanul lui Ernest Hemingway, regizat în 1932 de Frank Borzage, cu: Helen Hayes, Gary Cooper, Adolphe Menjou, Mary Philips.
* În cadrul programului Cinemacitit – Întâlniri Cinematografice la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00 este proiectat lungmetrajul „Legături bolnăvicioase”, în regia lui Tudor Giurgiu, proiecţia fiind urmată de un dialog între Cecilia Ştefănescu – scenaristă şi autoarea romanului omonim şi Maria Popistaşu – interpreta rolului principal din film.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, dirijat de Christian Badea şi având ca solistă pe pianista Anna Fedorova. În program: Preludiu la unison de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov şi Simfonia nr. 1, în Re de Gustav Mahler.
* La Sala Radio, Festivalul de pian „Moştenitorii României muzicale” se încheie cu recitalul dat, de la ora 19:00, de Mara Dobrescu, care interpretează lucrări de: G. Enescu, Ph. Hersant, C. Debussy, Fr. Chopin, D. Lipatti.
* Ansamblul coral rus The Red Guard Choir, dirjijat de generalul Viktor Eliseev, susţine un concert la Sala Palatului, începând cu ora 20:00. Invitat special: maestrul Gheorghe Zamfir.
* În cadrul programului de jazz Artist in Residence, tot de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni începe concertul „Echoes of Bucharest” susţinut de Alex Simu Quintet.
* La Spaţiul Public European, în locul obişnuitei proiecţii de film de joi, de la ora 20:00 are loc un concert al Ansamblului Anton Pann, în formulă trio, organizat în cadrul „EUcitesc | Luna Literaturii Europene”.
* SupportYourLocalBands Music Festival se mută astă-seară în Clubul Fabrica, unde, începând cu ora 20:00, susţin concerte trupele: Omul cu şobolani, Blue 420 şi Baby Elvis.
* Trupa Coma lansează un nou single într-un concert ce are loc în Control Club şi în deschiderea căruia cântă, de la ora 20:00, Como Asesinar a Felipes.
* Zoli Toth, cunoscut muzician din perioada Sistem, prezintă primul său proiect solo – „Home Alone”, într-un concert ce are loc, de la ora 20:00, în Expirat Club – Halele Carol, unde, după ora 23:00 muzica este asigurată de Loxy aka Andrew Campbell (UK), Brusten şi Fane (RO).
* „Old Folks” se intitulează concertul susţinut de Pedro Negrescu Quartet în Green Hours jazz-café.
* Clubul Ţăranului vă propune, începând cu ora 21:00, o seară cubaneză explozivă dar şi cu momente de nostalgie şi melancolie, dansantă dar şi lirică.
* Trupa Kempes dă un concert, de la ora 21:30, în Hard Rock Café.
SPECTACOL
De la ora 18:30, la Opera Naţională începe o reprezentaţie în limba italiană a operei „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, în regia lui Hero Lupescu, având în distribuţie pe: Mauro Bonfanti, Dragana Radakovic, Mihaela Işpan, Şerban Cristache, Horia Sandu, Iustinian Zetea, Ciprian Pahonea, Simona Neagu. Dirijor: Alberto Veronesi.
EXPOZIŢII
* Breasla Restauratorilor şi a Creatorilor de Artă Sacră din România sărbătoreşte ziua patronului şi ocrotitorului lor, Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, prin deschiderea la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a unei expoziţii ce poate fi vizionată până pe 15 noiembrie, de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.
* La Muzeul Naţional Cotroceni, în Spaţiile medievale este vernisată, de la ora 18:00, expoziţia „KM-kit 1999-azi” a artistei Lia Perjovschi, deschisă publicului între 19 octombrie şi 25 noiembrie.
* De la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39) are loc întâlnirea ce marchează finalul proiectului „Timpuri pe Hartă”, în cadrul căreia, o parte dintre hărţile restaurate pe parcursul acestuia vor fi prezentate într-o mini-expoziţie, beneficiind de un mobilier şi de un sistem de iluminare special creat în acest scop. Accesul este gratuit.
* Vernisajul expoziţiei „Schimburi de priviri”, semnată de artiştii Corina Banciu, Athena Dumitriu, Smaranda Isar, Mara Maria Musat, Pușa Nicoleta Pleșca, Mihai Popescu, Andreea Vîrlan are loc începând cu ora 19:00, la UNAgaleria din Combinatul Fondului Plastic (Str. Băiculeşti, nr. 29), unde poate fi vizitată până pe 30 octombrie.
* Tot de la ora 19:00, la Galeria „TOT” (Splaiul Unirii, nr. 160) este vernisată expoziţia „Muzeul Memoriei: expo”, ce are arhitectura unui drum-poveste, cu instalaţii care devin piese ale memoriei colective.
* La Galateea Contemporary Art (Calea Victoriei, nr. 132), de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „Magia Formelor Fluide” a ceramistului Palkó Ernest din Cluj, ce poate fi vizitată până pe 11 noiembrie.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* La Librăria Sophia, de la ora 18:00 are loc lansarea volumului „Trăind printre voi, cu atenţie”, ce reuneşte eseuri pe teme de cultură şi spiritualitate. Alături de autoarea Marina Dumitrescu, care va şi modera întâlnirea, participă: Vasile Bănescu, Răzvan Bucuroiu şi Magda Cârneci.
* Librăria Humanitas de la Cişmigiu găzduieşte, de la ora 19:00, o seară japoneză dedicată volumului „Povestiri de ţinut în palmă”, de Yasunari Kawabata, la care participă Cristina Bazavan – jurnalist cultural, Sandra Ecobescu – preşedintă a Fundaţiei Calea Victoriei, Şerban Georgescu – directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universităţii Româno-Americane şi Denisa Comănescu ca moderator. În partea a doua a evenimentului, în cadrul „Atelierului japonez”, discuţiile se axează pe un fenomen extrem de popular în Japonia: observarea impresionantului frunziş al toamnei, koyo, şi pe tehnica picturii în sumi-e, un exerciţiu de virtuozitate al artei peisagistice japoneze.
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române, în mansardă, de la ora 19:30 începe o Serată PEN cu poetul indian Sudeep Sen, în timpul căreia este prezentat volumul său bilingv în română şi engleză „Lemn plutitor / Driftwood”.
CONFERINŢĂ
De la ora 18:30, în cadrul „Conferinţelor de joi” de la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Simona Drăgan abordează tema „Arheologii vizuale în arta premodernă: istoria în fărâme”.