Rectificarea bugetului Capitalei a fost respinsă, aseară! Vom avea căldură?!
Articol de Mircea Apostolescu, 19 octombrie 2018, 12:34
Rectificarea a fost respinsă cu voturile consilierilor PNL, USR și PMP…
Noua Rectificarea a bugetului Municipiului București pe anul 2018, propusă de către Executivul Primăriei Capitalei, a fost respinsă, ieri seară, de către consilierii municipali.
De unde se luau și unde se dădeau bani…
Prin această nouă rectificare bugetară, anumite sume, alocate la începutul anului pentru diverse proiecte de infrastructură care nu mai pot fi realizate până la sfârșitul anului, ar fi urmat să fie redistribuite.
Banii ar fi urmat să fie alocați pentru plata compensației la transportul public, 200 de milioane de lei, 351 de milioane lei pentru finanțarea subvenției la apă caldă și căldură precum și pentru plata în avans a gazelor naturale pentru iarna 2018-2019. Alte 52 de milioane de lei erau prevăzute pentru plata parțială a achiziției imobilului-teren “Parc Verdi”. Pentru finanțarea granturilor pentru unitățile de învățământ urmau a fi alocate 32,8 milioane lei.
Care sunt consecințele…
Cum rectificarea a fost respinsă de către consilierii municipali, se pune întrebarea dacă Electrocentrale București (ELCEN) și RADET, aflate oricum într-o situație incertă, în urma adoptării Planului de reorganizare al ELCEN de către Adunarea creditorilor, vor fi în măsura să asigure apa caldă și căldură pentru cei 1,2 milioane de bucureșteni care depind de sistemul de termoficare?!
În context, trebuie să reamintim faptul că, potrivit Planului de reorganizare adoptat de către Adunarea creditorilor ELCEN, Municipalitatea ar urma să preia business-ul de la Electrocentrale București, prin Compania Municipală Energetica. Numai că, pentru a prelua activele ELCEN, Primăria Capitalei ar trebui să plătească peste 2 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde în contul datoriei istorice a RADET către ELCEN, iar 890 de milioane reprezintă valoarea activelor Electrocentrale București.
Peste aceste mai bine de 2 miliarde se adaugă subvenția la căldură, ce reprezintă diferența dintre tariful plătit de către populație și prețul real al gigacaloriei, a cărei valoare ar fi ajuns la circa 800 de milioane de lei, dacă rectificarea bugetară ar fi fost aprobată, aseară. În plus, Municipalitatea mai trebuie să plătească, în avans, gazele naturale necesare încălzirii în această iarnă.
Mai trebuie precizat că, în acest an, Primăria Capitalei previzionează un buget record de 5,7 miliarde de lei.
USR-iștii spun că nu rămânem fără căldură …
Roxana Wring, liderul grupului USR din Consiliul General al Municipiului București, spune că ”rectificarea bugetară era inacceptabilă, chiar și în prima formă, cea propusă inițial de către Executivul Primăriei. Asta pentru că s-ar fi tăiat bani de la capitole importante, precum cel de mediu, cel al investițiilor în Infrastructură, de la Învățământ și de la Sănătate pentru a fi alocați în domeniu care nu ar fi benefice pentru bucureșteni”.
”Din punct de vedere tehnic, în CGMB se practică rectificarea rectificării, în timpul ședinței”, spune Roxana Wring.
”Rectificarea inițială a fost modificată în timpul ședinței, printr-un amendament foarte lung citit de către un consilier municipal PSD, astfel încât reprezentanții USR nu ar fi votat în cunoștință de cauză”, susține reprezentanta grupului USR din CGMB.
Wring a mai declarat că bucureștenii nu vor rămâne fără căldură din cauza respingerii rectificării bugetare.
”Sumele prevazute în rectificare pentru RADET ar mai fi fost aprobate odată de către Consiliul General, printr-o hotărâre, pentru plata în avans a gazelor naturale de către RADET, care se află în insolvență”, susține Roxana Wring.
Pe de altă parte, aceasta nu este o soluție, potrivit liderului USR. Trimestrial se alocă sume pentru subvenționarea RADET, dar 30% din acești bani s-ar pierde din cauza pierderilor din rețeaua de transport și distribuție a energiei termice. În schimb, s-ar fi tăiat 10 milioane de lei de la investiții în rețeaua RADET. ”Soluția ar fi fuziunea RADET – ELCEN și atragerea de fonduri EUROPENE nerambursabile pentru modernizarea rețelei RADET, dar și a capacităților de producție ale ELCEN”, opinează Wring.
”Numai că, de doi ani, așteptăm planul de reorganizare al RADET și nimeni nu își asumă răspunderea pentru a ajunge la o soluție”, a declarat, pentru București FM, liderul grupului USR din Consiliul General al Municipiului București.
PNL-iștii vor o ședință extraordinară doar pentru rectificare…
Consilierul municipal Cătălin Deaconescu spune că grupul PNL din CGMB a votat împotriva rectificării deoarece este nemulțumit de modul în care sunt alocate resursele bucureștenilor. El susține că, de doi ani și jumătate, nu ar exista alocări semnificative pe proiectele de infrastructură, pentru refacerea sistemului de termificare, pentru asigurarea calității actului medical în spitalele care țin de CGMB.
”Proiectul de rectificare respins aseară ar fi venit cu tăieri la majoritatea obiectivelor de Investiții, iar banii ar fi urmat a fi alocați către zonele care reușesc să cheltuie bugetele alocate : cultură, recreere și religie”, spune Deaconescu.
Consilierul municipal PNL mai spune că le-a propus colegilor din arcul puterii convocarea, în câteva zile, a unei ședințe extraordinare, care să aibă pe ordinea de zi doar rectificarea bugetară, iar, în cadrul rectificării, să se aloce bani doar pentru RADET, pentru plata în avans a gazelor pentru încălzirea populației. ”Grupul PNL va susține un asemenea proiect de rectificare bugetară”, spune Deaconescu.
Consilierul municipal susține că nu dorește să lase bucureștenii fără confortul termic normal, dar, de doi ani, de când RADET este în insolvență, așteaptă planul de reorganizare a regiei de termoficare, care nu a fost încă prezentat. „De doi ani, am susținut toate proiectele care au fost pentru rezolvarea situației”, a declarat Cătălin Deaconescu pentru București FM.