Start Up Nation 2018 – Pe locuri, fiți gata, start!
Articol de bucurestifm, 19 octombrie 2018, 19:46 / actualizat: 19 octombrie 2018, 23:49
Start Up Nation 2018 are obiective mai îndrăznețe decât cel de anul trecut. Este un proiect mai abițios, cu scopuri precise și cu estimări care deja arată mai bine. Are un început tumultos, dar arată maturitate și deschidere pentru ceea ce-și doresc antreprenorii aflați la început de drum – un partener viabil. A eliminat punctele nevralgice, a fost adaptat din mers și acum mulțumește pe majoritatea celor interesați.
Ministrul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea arată că vrea să devină un asemenea partener al oamenilor de afaceri români, mai ales a celor aflați la început de drum, și a eliminat regula (populară) ”primul venit, primul servit” după ce a discutat deschis cu toate părțile implicate.
”A avut loc un proces de consultare publică intens, corect, onest. Am arătat deschidere la dialog, receptivitate, în discuțiile cu societățile de consultanță, cu posibili investitori, în cadrul Comitetului Consultativ și concluzia a fost să modelăm Start Up Nation 2018 în interesul oamenilor. Am ascultat atent și acum programul este mult mai bun, deși unele aspecte au devenit un fel de nod gordian și a trebuit să le tăiem. Dar acestea, trebuie precizat, au avut un rol pozitiv pentru că ne-au ajutat să dezbatem intens proiectul și să-i dăm o forma care mulțumește cât mai mulți antreprenori posibili”.
Dispariția din Ordonanță a regulii ”primul venit, primul servit” a calmat spiritele, deși, chiar nedeclarat, a avut de la început și un rol catalizator. Practic, această prevedere posibilă (aflată doar în discuție publică și nu adoptată) a atras privirile antreprenorilor, mediei și opiniei publice asupra proiectului Start Up Nation 2018. Iar această emulație pozitivă s-a transpus în idei noi, prevederi clare, dezvoltarea proiectului și dorința multor oameni cu spirit antreprenorial să încerce să aibă propriul lor business. Și, tocmai asta, reprezintă obiectivul principal al proiectului ”să retrezească spiritul antreprenorial în România prin sprijinul financiar acordat primilor pași în lumea afacerilor”.Un alt punct atins a fost ca prin includerea pe agenda publică a prevederii, aceasta ”să aducă numarul maxim de întreprinzatori în program și asta s-a întâmplat. Am vrut să avem discuții serioase cu toată lumea și am avut. Doar așa putem să găsim cea mai bună soluție pentru toți: să ne întâlnim și să ne spunem ce ne dorim, ce se poate, ce trebuie îmbunătațit și ce e bine în acest proiect și așa trebuie să rămână” spune Ștefan-Radu Oprea despre regula ” primul venit, primul servit” care a pus lumea IMM-urilor pe jar.
În acest moment se prevede o participare de 30-40 000 de proiecte din care vor fi alese 10 000 pe baza criteriilor transparente, fața de 8444 acceptate anul trecut și din care s-au finanțat, până la urmă, 7254.
Astfel, în noua grilă propusă, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor primi 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative reapare și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de punctaj, cu 20 de puncte, sub producție și servicii și acest lucru a stârnit discuții aprinse. În acest fel a dispărut și falsa problemă că tocmai IT-ul, pe val în România, este defavorizat în loc să fie susținut. Numai că statistica contrazice părerea generală. Anul trecut au fost numai 595 de proiecte (aproximativ 7 %) din domeniul IT participante la Start Up Nation 2017. Cauza este că antreprenorii din IT caută să se integreze și să se dezvolte în hub-urile înființate special în zone ca: București, Cluj și, mai nou, Iași pentru că au mai multe șanse de a penetra piața.
Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte și s-a păstrat, din motive obiective, depunctarea masivă, cu 15 puncte din start, a afacerilor din București și județele Cluj și Ilfov. Aceste zone au peste 4 IMM-uri la o 1000 de locuitori. Iar pentru cine nu știe este important de spus că media UE este ca la fiecare o 1000 de oameni să existe 4,5 IMM-uri. Ori la noi, în România, doar Bucureștiul, Ilfovul și Clujul ating sau depășesc această medie și este nevoie de un impuls în celelalte zone ale țarii mai puțin ”atinse” de spiritul antreprenorial.
”Este corect să oferim o șansă și întreprinzătorilor din zonele mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start Up Nation înseamnă și să te duci în zone în care oamenii nu au spirit antreprenorial și tu să le trezești această dorința, să îi ajuți și să te bucuri la final împreună cu ei de reușită. În țară oamenii își asumă greu riscul unei afaceri și trebuie să îi motivăm cumva. Și asta o poți face financiar, dar și să te simtă că ai grija lui, că vrei să-l ajuți real, că se poate baza pe stat la început de drum. Iar pentru cei din București, Cluj, Ilfov există, funcționează, alte programe care să-i sprijine și să-i ajute în afaceri”.
Dacă angajezi șomeri sau tineri absolvenți obții un punctaj mai mare, iar asta va ajuta la reducerea tensiunilor sociale în zonele defavorizate.”Apar firme noi, se creează locuri de muncă, populația are venituri și aceste zone prind viață, progresează” este convins ministrul Ștefan-Radu Oprea.
Mai mult programul Start Up Nation 2018 a fost simplificat. În noul proiect e mai simplu să faci achizitii, ai nevoie de o singură ofertă, nu mai ai nevoie de proiecții financiare, ai un ghid unic de proceduri cu cele 3 bănci implicate în proiect (Banca Transilvania, Cec-ul si BCR), plafoanele sunt clare, iar avansul este de 30% din suma acordată. În plus cei care au eșuat o dată sau au făcut ilegalițati nu mai au cum participa la program, chiar dacă își fac o firmă nouă, pentru o periodă de 3 ani, și asta face ca toate proiectele să aibă șanse să devină povești de succes la sfârșitul programului.
Toate aceste schimbări au fost pe placul consultanților și viitorilor întreprinzători surprinși și ei să vadă că se reduce birocrația și în sprijinul afacerii.
În programul Start-Up Nation 2018-2019, 10.000 de firme mici și mijlocii înființate după data de 30 ianuarie 2017 ar urma să primească finanțări de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat. Suma poate să fie folosită cum dorește antreprenorul, dar pentru achiziții de echipamente, utilaje, tehnică, se obține un punctaj mai mare pentru că este încurajată investiția. Conform estimărilor, optimiste, cele 10 000 de IMM -uri noi ar crea dublu locurilor de muncă, față de cele 21 000 oferite de Start Up Nation 2017, și ar fi din toate domeniile. Calculele simple arată că, pentru anul 2019, Guvernul va trebui să aloce 2 miliarde de lei în bugetul de stat pentru plățile din programul Start -Up Nation 2018, cu aproximativ 30% mai mult decât în anul 2017.
Ordonanța de Urgența pentru completarea Ordonaței de Urgenta nr.10/2017 pentru stimularea inființarii de noi întreprinderi mici și mijlocii, se află în faza de avizare, normele sunt gata de publicare, iar programul se lansează până la sfârșitul lunii noiembrie, când încep înscrierile.Așa că, antreprenori, fiți gata, pe locuri, Start Up Nation 2018 pornește la drum!