Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 25 octombrie
Articol de , 25 octombrie 2018, 16:07
CINEMA
* Programul Festivalului Les Films de Cannes á Bucarest cuprinde astăzi 9 proiecţii.
˟ La CinemaPRO rulează două drame:
– de la ora 17:00, „Les confins du monde”, o poveste de răzbunare şi dragoste plasată de cineastul Guillaume Nicloux în Indochina anului 1945, în timpul războiului;
– de la ora 19:30, „Mektoub, My Love: Canto Uno”, saga de maturizare realizată în 2007 de Abdellatif Kechiche având ca personaj central un scenarist aspirant care trăieşte în Paris şi se întoarce acasă pe timpul verii, într-un sat de pescari din sudul Franţei.
˟ La Cinemateca Union sunt proiectate:
– de la ora 17:00, în cadrul programului Omagiu Lucian Pintilie, drama „Prea târziu” realizată de cineastul comemorat în 1996 cu Răzvan Vasilescu, Cecilia Bârbora, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Ion Fiscuteanu, Florin Călinescu.
– de la ora 20:00, în Focus Mexic, drama horror „Cronos”, realizată de Guillermo del Toro în 1993, ce are în centrul ei un scarabeu de 400 de ani şi setea de sânge şi nemurire pe care acesta o aduce.
˟ La Cinema Elvira Popescu se reiau:
– de la ora 17:00, comedia dramatică „Capharnaüm”, de libaneza Nadine Labaki, care a primit Premiul Juriului;
– de la ora 20:00, drama rusească, „Leto”, în regia lui Kirill Serebrennikov, ce spune povestea unui tânăr muzician din Leningrad de la începutul anilor 80, care vrea să-şi facă un nume în rock.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 17:30, se reia „Ayka”, drama unei tinere mame fără voie realizată de Sergey Dvortsevoy şi distinsă cu Premiul pentru interpretare feminină acordat actriţei Samal Yeslyamova;
– de la ora 20:00, rulează în avanpremieră prima parte „Câine”, a Trilogiei numită a „Dragostei”, realizată de Florin Şerban, care va fi prezent la proiecţie împreună cu o parte a echipei sale pentru un dialog cu publicul.
˟ La CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative, din str. Tudor Arghezi, nr. 3B), de la ora 19:00 are loc încă o proiecţie, în prezenţa realizatorului Bogdan Mustaţă, a filmului „My Life Rehearsed in One Leg”, dramă cu: Ela Ionescu, Bogdan Albulescu şi Radu Romaniuc.
* La Cinemateca Eforie, de astăzi până Duminică 28 octombrie se desfăşoară a IX-a ediţie a Săptămânii Filmului Rus, ca parte integrantă a Zilelor Culturii Ruse în România, care pune accent pe cele mai recente şi de succes producţii ale tinerilor regizori ruşi. Deschiderea oficială are loc, astă-seară, de la ora 19:00, şi cuprinde proiecţia dramei istorice şi de aventuri „Vremea celor dintâi” regizată de Dmitriy Kiselev, şi prezentată cosmonautul român Dorin-Dumitru Prunariu, întrucât filmul este despre trimiterea de către sovietici a primilor oameni în spaţiul extraterestru.
* De la ora 20:00, la Artera | art + medicine (Str. Vasile Lascăr, nr.63), programul de promovare a filmului documentar creativ, KineDok, prezintă „Dum Spiro Spero”, o experienţă subiectivă, imersivă, văzută prin ochii protagonistului şi regizorului croat Pero Kvesić, care abordează ideea morţii sau a bolii înfricoşătoare cu un umor sec, întunecat, specific Balcanilor.
MUZICĂ
* Cu prilejul aniversării Centenarului României, Corul Academic Radio vă invită la concertul extraordinar intitulat „Cântecele Unirii”, pe care-l susţine, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Ciprian Ţuţu. Evenimentul se desfăşoară simbolic în data în care este sărbătorită anual şi Ziua Armatei Române şi are un program emoţionant, ce reuneşte creaţii culte sau de inspiraţie folclorică, cântece patriotice celebre, lucrări care evocă personalităţi sau momente cheie din istoria României.
* Anul acesta, Concertul Regal Caritabil aduce pe scena Ateneului Român deseară, de la ora 19:00, trei muzicieni de valoare din noua generaţie, care au cunoscut succesul pe alte scene ale lumii: violonista Anna Tifu, pianistul Mihai Diaconescu şi dirijorul Constantin Adrian Grigore, sub bagheta căruia acompaniază Camerata Regală. Programul evenimentului, ce are loc în prezenţa membrilor Casei Regale, celebrează ultimii 100 de ani de cultură românească.
* Diana Tudor vă invită într-o călătorie în lumea fascinantă a muzicii de film, de la ora 20:00, în Ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea, nr. 24).
* Tot de la ora 20:00 Marta Popovici Quartet susţine un concert în Green Hours jazz-café, avându-l ca invitat pe chitaristul Lucas Contreras.
* FiRMA lansează single-ul „Dacă Ne-am Ucide Unul pe Altul”, piesă care anunţă un nou album intitulat „Poezii Alese. Vol I”, de la ora 21:00 în Control Club, unde, de la ora 23:00 începe Midweek Saga w. Premiesku (live) / Mihai Pol.
* Direcţia 5 susţine un concert în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.
EXPOZIŢII
* În cadrul celei de-a VIII-a ediţii a „Zilelor Culturii Ruse”, dedicată aniversării a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 50) este deschisă expoziţia de pictură „Graţia sufletului rus”, o poveste despre frumuseţea şi complexitatea sufletului, redată pe pânză prin graţia expresivă a baletului de pictoriţa Elena Borisova.
* La Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei (Str. Biserica Enei, nr. 16), până pe 2 noiembrie pot admirate lucrările expoziţiei colective de pictură Grup 33/47.
* Până pe 8 decembrie, la Galeria Ivan (Str. Prof. Dr. Dimitrie Grecescu, nr. 13) este deschisă expoziţia personală „Jurilofca” a artistei Geta Brătescu, ce cuprinde schiţe realizate de aceasta în timpul şederii ei în Delta Dunării, alături de o parte dintre desenele şi gravurile finale care au fost expuse prima dată în noiembrie 1960.
CONFERINŢE
* Călin Stegerean şi Ovidiu Croitoru, profesori la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, susţin o prelegere despre reafirmarea rolului tehnicilor tradiţionale ale gravurii în arta contemporană, în cadrul evenimentului de lansare a proiectului „CENTENART – 100 de ani de IDENTITATE”, ce are loc, de la ora 17:30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr.38). Cu această ocazie este prezentat albumul-carte obiect care cuprinde 41 de gravuri originale, realizat integral manual cu sprijinul profesorilor şi studenţilor amintitei Universităţi.
* Conferinţele de joi de la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti continuă cu prelegerea „Mistere în pictura lui Theodor Aman”, susţinută de muzeograful Greta Şuteu, de la ora 18:30.
* Tot de la ora 18:30, în Clubul Ţăranului începe o nouă întâlnire din seria Conferinţelor de la Şosea, la care Radu Umbreş, antropolog în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, vorbeşte despre „Enigma culturilor cargo. Şoc cultural şi opacitate cognitivă”.