Start-Up Nation: industriile creative punctate la fel ca producția și serviciile
Articol de Andra Radu, 25 octombrie 2018, 20:10 / actualizat: 26 octombrie 2018, 11:59
După mai multe runde de consultări publice, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat vine anul acesta cu o versiune imbunătăţită a programului Start Up Nation, publicând Ghidul solicitantului și Procedura de implementare a programului Start-Up Nation, ediția 2018. Documentele se găsesc pe site-ul Direcției de Antreprenoriat și Programe pentru IMM din cadrul MMACA – www.aippimm.ro.
În raport cu anul trecut, avansul acordat de stat creşte la 30%, iar punctajul pentru industriile creative (în care se include şi IT-ul) creşte şi el cu 10 puncte, respectiv la plafonul maxim de 30 de puncte, la un loc cu serviciile şi producţia. În plus, procedura de achiziţie a fost simplificată, nemaifiind nevoie de mai multe oferte, iar planul de afaceri a fost la rândul lui simplificat, prin eliminarea proiecţiilor financiare.
La fel ca-n 2017, programul favorizează IMM-urile din zonele mai puţin favorizate, cu densitate mică de IMM-uri, depunctând cu 15 puncte start-up-urile din zonele dense sub raport antreprenorial, precum Bucureşti, Ilfov şi Cluj. De asemenea, se acordă puncte suplimentare pentru angajarea şomerilor şi a absolvenţilor.
”Ediția din acest an a Start-Up Nation dă șanse egale proiectelor cu activitate de producție și servicii, oferind un avantaj antreprenorilor din zonele cu o densitate mică a IMM-urilor. Vom avea reguli unitare de aplicare pentru toate agenţiile și pentru toţi partenerii bancari, pentru că am învăţat din experienţa din 2017”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea.