Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 31 octombrie
Articol de , 31 octombrie 2018, 15:48 / actualizat: 31 octombrie 2018, 17:16
CINEMA
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 18:00 este proiectată în avanpremieră drama „Alice T”, realizată de Radu Muntean, cu Andra Guţi în rolul titular, premiată pentru Cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Locarno.
* Ca warm up la Festivalul Internaţional de film antropologic „Culese din Balkani”, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului au loc prezentarea filmului documentar „In Retrospect”, realizat de Nikos Pasamitros, şi o dezbatere ce porneşte de la două cărţi recente („Fiica Estului” de Clara Uson şi „Cartea vieţilor mele” de Aleksandar Hemon) şi îşi propune să analizeze „balcanismul” în contextul procesului de manifestare a unei identităţi europene în Balcani, invitând la o reflecţie critică asupra „reducţionismului persistent şi stereotipiei Balcanilor” în discursurile Vestului.
* La Cinemateca Eforie, au loc patru proiecţii într-un Halloween Classic Horror Marathon:
– de la ora 19:00, „Frankenstein”, horror adaptat după romanul omonim scris de Mary Shelley, regizat în 1931 de James Whale, cu: Boris Karloff, Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Frederick Kerr Walston;
– de la ora 20:30, „The Bride of Frankenstein / Mireasa lui Frankenstein”, horror, adaptare liberă după Mary Shelley regizată în 1935 de acelaşi James Whale, cu: Boris Karloff, Colin Clive, Elsa Lanchester, Valerie Hobson, Ernest Thesiger;
– de la ora 22:00, „Son of Frankenstein / Fiul lui Frankenstein”, horror SF, adaptare liberă după Mary Shelley regizată în 1939 de Rowland V. Lee, cu: Boris Karloff, Basil Rathbone, Bela Lugosi, Lionel Atwill, Josephine Hutchinson;
– de la ora 23:45, „Young Frankenstein / Frankenstein jr.” parodie a seriei realizată în 1974 de Mel Brooks, cu: Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Madeline Kahn, Teri Garr.
MUZICĂ
* Orchestra de Cameră Radio susţine concertul săptămânal, de la ora 19:00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului József Horváth, având în program: Divertisment pentru orchestră de coarde de S. Toduţă; Concertul în La pentru oboe d’amore şi orchestră de coarde de J. S. Bach – solist Haáz Bence; Simfonia nr. 94 în Sol – „Surpriza”.
* Tot de la ora 19:00, la Ateneul Român începe un concert dedicat memoriei compozitorului Liviu Dănceanu, susţinut de Ansamblul Archaeus; Marin şi Ştefan Cazacu; Diana Moş; Bianca, Remus şi Roman Manoleanu; Bucharest Festival Orchestra dirijată de Cristian Lupeş; Ansamblul GAME; Corul PRELUDIU dirijat de Voicu Enăchescu; Grigore Leşe şi Orchestra UNMB dirijată de Bogdan Vodă. Invitaţi: Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Şerban Lupu, Pavel Ionescu. Amfitrion: actorul George Popa.
* Formaţia camerală Light Quartet vă propune, de la ora 19:30 în BEAT bar umanist (Str. Vasile Lascăr, nr. 29), un program de melodii adunate din desenele animate ale copilăriei şi filme fantasy, precum: Scooby Doo, Mica sirenă, Inspector Gaget, 101 Dalmaţieni, Piraţii din Caraibe.
* Trupa australiană The Cat Empire dă un concert la Arenele Romane, în deschiderea căruia, de la ora 20:30, evoluează DJ Jumps.
* Toulouse Lautrec susţine un concert în Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 21:00.
* În Hard Rock Café, de la ora 21:30 are loc Halloween Party cu The Band.
* În Berăria H, de la ora 21:45 începe Halloween Thriller – The Michael Jackson Show, pe scenă fiind invocată prezenţa regelui dispărut al muzicii pop de către italienii de la The Jackson Clan.
SPECTACOLE
* Copiii sunt aşteptaţi, de la ora 18:00 la ParkLake, la un spectacol de teatru plin de învăţăminte şi întâmplări distractive: „Dănilă Prepeleac”, după povestea scrisă de Ion Creangă, o posibilă variantă românească la Halloween-ul anglo-saxon importat.
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie în limba italiană a operei „Otello”, de Giuseppe Verdi, cu un libret de Arrigo Boito, regizată de Giancarlo del Monaco şi având în distribuţie pe: Francesco Anile, Iulia Isaev, Ionuţ Pascu, Sidonia Nica, Liviu Indricău, George Vîrban, Horia Sandu, Filip Panait. Cu participarea Corului Operei Naţionale. Dirijor: Mihnea Ignat.
* Zece dintre cei mai titraţi balerini şi lideri ai corpului de balet ai Teatrului Bolshoi din Moscova îşi arată virtuozitatea, de la ora 20:00 la Sala Palatului, într-un spectacol alcătuit din părţi solistice sau Pas de deux din balete clasice.
EXPOZIŢII
* Cu sprijinul deosebit al Ambasadei Mexicului în România la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Calea Griviţei, nr. 64-66), cu ocazia uneia dintre manifestările cele mai semnificative ale patrimoniului cultural mexican, „Ziua Morţilor”, de la ora 18:00 sunt prezentate un impozant „Altar al Morţilor” şi o expoziţie fotografică alcătuită din imagini ce înfăţişează diferite aspecte ale acestei tradiţionale sărbători: pieţe, dansuri, altare şi ofrande. Expoziţia va fi deschisă doar până pe 2 noiembrie.
* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în sala Acvariu, publicul este invitat să descopere Muzeul la cutie, o expoziţie inedită şi interactivă, care reuneşte lucrările celor peste 250 de copii care au participat la proiectul cultural omonim, ce este vernisată, de la ora 18:00, şi poate fi vizionată până pe 25 noiembrie. Pe lângă cele 13 filme realizate de copii şi care vor fi descoperite de public în urma unei experienţe individuale şi interactive, copiii vor participa deseară la un atelier de sunete propus de Călin Torsan în cadrul vernisajului.
* La cafeneaua SOTO (Str. Gral. Henri Mathias Berthelot, nr. 86), de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei de fotografie şi lansarea volumului de basme, rezultate ale proiectului cultural „Basme din Banat. Lecturi şi reinterpretări urbane” organizat de Asociaţia Sinaptica. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 7 noiembrie.
* „Trei prieteni la Cărtureşti” se intitulează expoziţia de pictură deschisă, de astăzi până pe 20 noiembrie, la sediul librăriei din Str. pictor Verona, ce cuprinde lucrări de Rareş Kerekes, Ammar Alnahhas şi Alexandros Karciucas.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr.8), de la ora 19:00 are loc o comemorare a „celui mai trist poet din Europa”, cum îşi spunea Eugen Cioclea, ce cuprinde lansarea volumului antologic de poezie „Daţi totul la o parte ca să văd” şi a filmului „Eu, Geniu Cioclea”, în regia Violetei Gorgos.
* Tot de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, Institutul Francez organizează o întâlnire cu scriitorul François-Henri Désérable, prilejuită de lansarea romanului „Un anume domn Piekielny”, distins cu Premiul Goncourt – Alegerea României în 2017, publicat în colecţia „Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Adinei Diniţoiu. Participă: jurnaliştii culturali Marius Constantinescu şi Mihaela Dedeoglu, precum şi traducătoarea romanului.
* O nouă ediţie a Galeriei Întâlnirilor are loc, de la ora 19:00, la Bistro Matrioska (Str. I. C. Visarion, nr. 20) cu Mirel Taloş şi invitaţii lui surpriză, care vă propun o seară de proză şi muzică.