Șoferii cheltuie 400 de milioane de euro pe an, din cauza blocajelor din traficul bucureștean!
Șoferii care stau zilnic de câte 5-6 ori la semafor, la Piața Unirii, cheltuie anual circa 10 milioane de euro în plus pentru combustibil.
La nivelul întregului București, această sumă se ridică la cel puțin 400 de milioane de euro anual, spune Adrian Ilie, consultant pe probleme de dezvoltare urbană și regională. Blocajele sunt cauzate de lipsa unui model de trafic, susține consultantul.
Tot din cauza lipsei modelului de trafic care să optimizeze timpii de semaforizare, să ne spună care sunt datele de la orele de vârf și ce tipare de intermodalitare există, autobuzele nu ajung la timp în stații, sunt aglomerate și nu reprezintă o alternativă viabilă la mașina personală, mai spune Ilie.
În Capitală intră zilnic circa 750 de mii de mașini din județul Ilfov.
Blocajul din trafic are consecințe asupra mobilității persoanelor active, dar și asupra mobilității mărfurilor și asupra calității locuirii, prin distrugerea factorilor de mediu, prin poluarea aerului.
Actualul blocaj din traficul bucureștean este cauzat de faptul că nu există o corelare între masterplanul de transport și cel urbanistic al Bucureștiului.
Dezvoltarea urbanistică este haotică și nu se ține cont de planificarea nevoilor de transport, crede consultantul care lucrează, în prezent, la Planul de Urbanism General al Municipiului București.
Soluții pe termen scurt pentru blocajul din traficul bucureștean nu există. Însă, pe viitor, ar trebui elaborat un model de trafic pentru întreaga regiune București – Ilfov, pe analize de tip origine-destinație, astfel încât să existe o imagine a navetei zilnice în regiunea București – Ilfov , pentru a putea a putea dimensionat corect flota de mijloace de transport, spune Adrian Ilie.
La rândul său, Gheorghe Udriste, consilier al primarului general, a afirmat că trebuie pusă în aplicare o Lege a Capitalei, o singură Primărie Generală pentru tot orașul, o dezvoltare Integrată și unitară, în funcție de nevoi.
Declarațiile au fost făcute cu prilejul conferinței „Bucureștiul aglomerat de trafic”.