Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 1 noiembrie
Articol de , 1 noiembrie 2018, 17:46
CINEMA
* Timp de patru zile la Cinema Muzeul Ţăranului se desfăşoară cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de film antropologic „Culese din Balkani”, cu intrare liberă. Programul primei zile cuprinde 5 producţii româneşti proiectate astfel:
– de la ora 17:15, „Just the two of us / Doar noi doi”, scurtmetraj de Nina Blažin despre doamna şi domnul Olas care sunt împreună de 65 de ani şi par a fi făcut pace cu ideea morţii;
– de la ora 17:45, „A death in my family / O moarte în familie”, scurtmetraj de Andra Tarara, care spunea: „Când eram copil, credeam că lumea se opreşte în loc atunci când cineva apropiat moare”;
– de la ora 18:00, „Balkan Champion”, lungmetraj de Ildiko Réka Kincses, o poveste de familie din anii ’90, tulburi în istoria României, o perioadă de confuzie şi de anxietate;
– de la ora 20.00, în deschiderea oficială a festivalului, „Nunta anului”, premieră de József Bán, despre Ţara Oaşului care, în mai tot timpul anului, se depopulează, umplându-se de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni; filmul este urmat de un dialog al realizatorului cu publicul;
– de la ora 21:30, „Postcard from Somova, Romania”, scurtmetraj de Andreas Horvath, despre această localitate din Delta Dunării încremenită parcă în timp.
* În cadrul programului Cinemacitit – Întâlniri Cinematografice la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 18:00 este proiectat lungmetrajul „Balanţa”, bazat pe singurul roman semnat de Ion Băieşu şi regizat de Lucian Pintilie. Proiecţia este urmată de un dialog între scriitorul Marius Chivu şi actorul Victor Rebengiuc.
* Bucharest Film Awards – Spotlight Edition, festivalul de film independent aduce cele mai noi producţii în spaţii neconvenţionale, de astăzi până pe 3 noiembrie. Programul include scurt şi lungmetraje, de la filme de artă, la tehnologie şi experimente cinematografice, inclusiv cele ce apelează la realitatea virtuală. În prima seară puteţi viziona:
˟ la UNteatru:
– de la ora 19:00, premiera „Coborâm la prima”, primul film inspiraţional românesc şi debutul în lungmetraj al regizorului Tedy Necula;
– de la ora 20:30, scurtmetraje dedicate femeilor: „Full Moon and High Tide in the Ladies’ Room” de Marcia Haufrecht, „Deep Talk” de Sarnt Utamachote, „In her image” de Nikoloz Kevkhishvili, „Gul l’Abi” de Behsat Veyseloğl, „Counterfeit Kunkoo” de Reema Sengupta, „Augenblicke – a blink of an eye” de Kiana Naghshineh, „Béa” de José Esteban, „Fade” de Ainhoa Rodríguez, „Sin Novedad” de Miguel Berzal De Miguel;
˟ la Cărtureşti Verona, de la ora 19:00 rulează scurtmetraje cu, de şi despre dans: „Fear” de Lu Pulici & Josep Piris, „Some ways to get rid of a body” de Hannes Renvall & Ria Bäckström, „I Can Make You Disappear” de Yuval Semo, „The Return” de Komrakova Liudmila, „Sky doesn’t blue” de Merlin Camozzi, „Incarcerated Rhythm” de Indrani Kopal, „Farewell Note” de Lukas Cioni, „The Birch Grove” de Gabrielle Lansner.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar rulează drama noir „I Am a Fugitive from a Chain Gang / Sunt un evadat”, regizată în 1932 de Mervyn LeRoy, cu: Paul Muni, Glenda Farrell, Helen Vinson, Noel Francis, Preston Foster.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 se reaiu proiecţiile KineDok – One World Romania cu documentarul politic bulgăresc „Bestia este încă vie”, de Vesela Kazakova şi Mina Mileva, concentrat pe căutarea unui comunism ideal şi pe generaţiile tinere care continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditaţi.
* La Cinema Elvira Popescu, azi începe CinePOLSKA, Festivalul de Film Polonez organizat de Institutul Polonez şi ajuns la cea de-a 14-a ediţie, cu proiecţia, de la ora 20:30, a filmului „Războiul rece” de Paweł Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru cea mai bună regie, care este şi candidatul Poloniei la Oscar. Această dramă, cu o imagine şi o muzică extraordinar de frumoase, prezintă povestea de dragoste imposibilă dintre doi oameni, interpretaţi de Joanna Kulig şi Tomasz Kot, care nu pot fi împreună, dar nici nu pot trăi unul fără celălalt, în timpul războiului rece din Polonia, Germania, Iugoslavia şi Franţa.
MUZICĂ
* Orchestra Naţională Radio, alături de Corul Academic Radio şi Corul de Copii Radio susţin, de la ora 19:00 la Sala Radio, Concertul Extraordinar Radio România – 90 de ani, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Invitatul special al serii este violonistul român Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam. În program: Etos I de A. Pop Meditaţie din opera Thaïs de J. Massenet „Après un rêve” pentru vioară şi orchestră de G. Fauré, Poloneza în La de H. Wieniawski şi „Carmina burana” C. Orff. Concertul este prefaţat de lansarea emisiunii de mărci poştale aniversare Societatea Română de Radiodifuziune, 90 de ani de existenţă, ce are loc de la ora 18:30, în foaierul central al Sălii Radio, unde, în pauza concertului, Editura Casa Radio lansează albumul „Radio România 90. Înregistrări din Fonoteca Muzicală Radio România”.
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu” susţin primul concert al săptămânii, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Andante molto espressivo de Valentin Gheorghiu, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Andrei Licareţ şi Simfonia nr. 1, în Mi bemol de George Enescu.
* De astăzi până pe 10 noiembrie se desfăşoară cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, dedicată memoriei lui Petru Maier Bianu, cineast şi scriitor care a iniţiat în 2008, alături de Costin Soare, în cadrul Stagiunii „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, prima ediţie a acestui eveniment. Concertul de deschidere, intitulat „Musica della Memoria”, începe de la ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Naţional „George Enescu”, şi reuneşte doi interpreţi, violistul Marius Ungureanu şi chitaristul Costin Soare, care vor prezenta şase lucrări în primă audiţie absolută scrise de câţiva dintre cei mai importanţi compozitori români, însoţite de un montaj video inedit realizat de Florin Paraschiv.
* „Lumină, Ţie” se intitulează recitalul dat de naistul Nicolae Voiculeţ, de la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), ca ofrandă adusă memoriei celor plecaţi şi amintirii celor care au construit identitatea noastră culturală.
* Best of Baroc este recitalul dat de contra-tenorul Cezar Ouatu şi pianista Ioana Maria Lupaşcu, de la ora 19:00 la Sala de Marmură din Palatul Cercului Militar Naţional.
* De la ora 19:00, la Teatrul de Revistă Constantin Tănase (Calea Victoriei, nr. 33) are loc deschiderea Festivalului concurs naţional de muzică uşoară „Aurelian Andreescu”, ediţia a XX-a. După evoluţia celor 16 finalişti, Alin Gheorghişan dă un recital, începând cu ora 20:30.
* Trupa Bere Gratis aniversează 20 de ani de existenţă prin concertul intitulat „Simfonia 20” susţinut la Sala Palatului, de la ora 20:00, la care participă: maestrul Gheorghe Zamfir, Orchestra Metropolitană Bucureşti şi Corul Accoustic.
* Tourette Roulette lansează un nou single şi videoclipul aferent în cadrul unui concert în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia, de la ora 20:00 cântă Coven Clash.
* Trupa SPAM revine în Bucureşti cu noul cântec „Casă de dragoste”, pe care-l interpretează într-un concert plin de energie şi umor, ce începe de la ora 20:00 în Quantic Club.
* Cel de-al treilea sezon de concerte BT Live continuă în Control Club, cu cele date deseară, de la ora 21:00, de trupele Cuibul şi Soul Serenade.
* Un concert LIVE marca Taraful Bucureştilor, începe de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului, în cadrul Festivalului „Culese din Balkani”.
* Formaţia de cover-uri Fiare Vechi cântă, de la ora 21:00, în Clubul Fabrica.
* „Necenzurat” se intitulează concertul dat de trupa TAXI în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.