Sute de roboţi se duelază la Universitatea Politehnică din Bucureşti!
Articol de Stefania Grigore, 1 noiembrie 2018, 14:36
Sute de roboţi din 15 ţări se vor întrece, în perioada 2 – 4 noiembrie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, la cea de-a XI-a ediţie a competiţiei „RoboChallenge”.
Organizată de Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, competiţia va aduna la start 470 de roboţi, dintre care 300 autonomi, într-un spectacol al tehnologiei ce va cuprinde 13 probe de concurs.
La „RoboChallenge” s-au înscris 134 de echipe din România, Bulgaria, Columbia, Ecuador, Mexic, Peru, Polonia, Turcia, Bolivia, Lituania, Moldova, Paraguay, Rusia, Spania și Japonia.
„Dintre cei 470 de roboţi antrenaţi să intre în competiţie, 300 de roboţi sunt autonomi, capabili să execute acţiuni specifice, fără intervenţie umană şi control teleghidat, aceştia urmând să-şi testeze funcţiile în cadrul celor 13 probe de concurs. Competiţia este organizată de către studenţii Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia informaţiei, în parteneriat cu Echipa ETTI RoboChallenge. În acest an, RoboChallege vine cu o nouă probă: Humanoid Sumo – în cadrul căreia, ca şi în artele marţiale tradiţionale japoneze, roboţii vor încerca să îşi împingă oponentul în afara ringului”, se arată în comunicat.
Mega Sumo, Mini Sumo şi Micro Sumo presupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboţi. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferenţele între cele trei probe constau în dimensiunile şi greutatea roboţilor, dar şi dimensiunea şi materialul terenului pe care se desfăşoară lupta.
Fotbal – proba în care roboţii trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafaţa de joc este un stadion cu două porţi dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăţi de joc au culori diferite (alb şi negru). Distincţia dintre suprafeţele de joc este esenţială, robotul fiind pus în situaţia de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici.
Line Follower şi Line Follower Enchanced – se desfăşoară pe o suprafaţă albă pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1, dar cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant şi o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de start, parcurge traseul depăşind pe rând obstacolele şi se îndreaptă la stop (stop şi start sunt în acelaşi punct). Câştigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.
Proba Labirintului – doi roboţi intră simultan într-un labirint, iar primul care reuşeşte să iasă va câştiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereţi, are fundături şi roboţii se pot întâlni pe traseu.
Roboţi umaniozi – îşi propune să testeze robo-concurenţii în trei etape: păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafeţe şi o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate şi originalitate.
Air Race – roboţii zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanţă de câţiva metri unul de celălalt, demonstrându-şi astfel viteza şi abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.
Freestyle Showcase este secţiunea în care pot concura roboţii care nu se încadrează într-o altă categorie. Proiectanţii vor prezenţa unei comisii specializate modul de realizare a robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar şi al programării şi vor susţine o demonstraţie privind funcţiile acestuia