Proprietarii din blocurile cu bulină ar putea fi evacuați pe baza expertizei seismice!
Articol de Mircea Apostolescu, 2 noiembrie 2018, 15:41
Primarul general, Gabriela Firea, solicită Parlamentului și Guvernului o modificare legislativă care să permită ca expertiza seismică, ce încadrează clădirile în clasa întâi de risc seismic, să constituie titlu executoriu pentru evacuarea locatarilor din clădirile cu bulină!
Din aproape 9.000 de persoane care locuiesc în clădirile cu bulină au fost relocate, până în prezent, doar 1.000, conform șefului Consolidării de la PMB, Marius Coajă.
Primarul Capitalei spune că, ”în 27 de ani, PMB a consolidat 29 de imobile. Acum avem 500 de angajați și un buget de 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă mai multe clădiri puse în siguranță și în consolidare”.
”Din 343 de clădiri cu bulină roșie, în 96 s-a demarat consolidarea, în 41 sunt deschise șantiere iar în 55 suntem în stadiu avansat de elaborare a documentațiilor pentru punerea în siguranță și consolidare”, a declarat Gabriela Firea.
Primarul General mai spune că a atras atenția Guvernului și Parlamentului asupra faptului că ”legislația învechită, de 24 de ani, nu dă posibilitatea Municipalității să consolideze cât ar trebui și ar dori”.
”Dacă unul dintr-o 100 de proprietari nu își dă acordul și nu semnează pentru consolidare, nu se poate consolida”, se plânge edilul șef.
Gabriela Firea a făcut apel la Parlament și Guvern, pentru că legislația împiedică evacuarea locatarilor din clădirile cu bulină.
”În țările europene expertiza care încadrează clădirea în clasa întâi de risc seismic, ar ține loc de evacuare”, susține primarul general Gabriela Firea.
”În 343 de clădiri cu bulină sunt peste 8.993 de persoane, dintre care 1.000 au fost relocate”, conform edilului Capitalei.
Primăria Capitalei oferă facilități pentru consolidare, a declarat primarul general.
”Familiile care au ca venit o sumă sub trei salarii minime pe economie, PMB suportă și costul de relocare și costurile de punere în siguranță și consolidare. Ceilalți proprietari, care nu se încadrează la familii cu venituri mici, achită 50% din costurile consolidarii, în 25 de ani, fără dobândă”, a mai spus Gabriela Firea.
Centrul Vechi și centrul Capitalei
Marius Coajă, șeful Consolidării de la Primăria Capitalei spune că ”PMB are foarte multe clădiri în consolidare și foarte multe aflate în procesul eliberării documentațiilor pentru consolidare. Am trimis notificări către proprietarii din clădiri, pentru a le aduce la cunoștință ce obligații dar și ce drepturi au, în legătură cu punerea în siguranță și consolidarea clădirilor. Azi, după modificarea legislației, avem voie să expertizăm din nou toate clădirile cu risc seismic unu, care au fost expertizate cu multă vreme în urmă.
Încercăm să includem toate cele 343 de imobile din clasa întâi de risc seismic în programul de consolidare, anul viitor”.
Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat astăzi că ”PMB va lansa o aplicație accesibilă de pe smartphone adresată persoanelor din clădirile cu bulină. Aplicația va oferi date cu privire la clădirile cu risc seismic, dar și cu privire la posibilitățile de relocate a proprietarilor. Mai avem 20% capacitate de cazare în apartamentele din blocurile Gemene”.