Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 noiembrie
Articol de , 13 noiembrie 2018, 07:40 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 18:11
CINEMA
* Festivalul Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea a ajuns în ultima sa zi.
˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate trei filme:
– de la ora 10:00, „Die kleine Hexe / Micuţa vrăjitoare”, în regia lui Mike Schaerer, „micuţa”, jucată de Karoline Herfurth, având doar 127 de ani, adică e mult prea tânără pentru congresul anual al vrăjitoarelor, însă are atât de multă ambiţie să devină foarte pricepută în vrăji încât provoacă peripeţii în lumea ei magică;
– de la ora 12:00, animaţia „Colţ Alb”, în regia lui Alexandre Espigares, considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărţii lui Jack London;
– după gala de premiere, ce începe de la ora 19:00, „Anastasia”, în regia lui Gary Goldman şi Don Bluth, unii dintre cei mai importanţi realizatori de filme animate independente din lume, ce spune povestea prinţesei Anastasia Romanov, unul dintre cele mai mari mistere ale secolului XX.
˟ la Sala Gloria a Teatrului Metropolis (Str. Bucovina, nr. 6) rulează:
– de la ora 10:00, scurtmetraje adunate într-un calup intitulat „Wishes / Dorinţe”;
– de la ora 12:00, gruparea de scurtmetraje intitulată „Buddies / Camarazi”;
– de la ora 19:00, „Los bando”, comedie regizată de Christian Lo, despre Grim şi Axel, doi buni prieteni care au visat de când aveau 8 ani să participe la Campionatul anual norvegian de muzică Rock.
* GreenTech Film Festival continuă la Institutul Francez şi are astăzi în program două proiecţii:
– de la ora 17:00, documentarul olandez „Making The Future / Viitorul creat de noi”;
– de la ora 19:00, un episod din sezonul 2 al producţiei National Geographic „Mars / Marte”, prezentat în avanpremieră.
* Săptămâna Filmului Maghiar, a programat azi, de la ora 18:00, proiecţia la Cinema Muzeul Ţăranului a patru scurtmetraje premiate: „Pneumotorax” de Fatér Ambrus, „Last Call” de Kis Hajni, „Invizibil” de Szentpéteri Áron şi „Asediu” de Kovács István. Vizionarea este urmată de concertul de jazz susţinut, de la ora 20:00, de Balázs Elemér Group, în Clubul Ţăranului.
* La Centrul Ceh, de la ora 20:00, în cadrul programului Fiction Tuesdays rulează comedia neagră cu elemente de horror „Spalovac mrtvol / The Cremator”, regizată în 1969 de Juraj Herz, a cărei acţiune are loc în contextul radicalizării politice din Europa anilor 1930, convingerile personajului titular încurajând la cremaţiune ca metodă revelatoare de salvare a lumii.
MUZICĂ
* Concertele Stagiunii „Cartografii sonore” continuă la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Strada Londra, nr. 39) cu un eveniment ce face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători Centenarul. De la ora 18:00 muzeografa Ioana Zamfir prezintă harta „Rumania and adjacent states” publicată în anul 1920 de către o prestigioasă companie scoţiană, ce cuprinde amănunte speciale ale reliefului prin variaţiile de altitudine. După prezentare are loc primul concert al formaţiei camerale Alley of Winds, alcătuită din tinerii muzicieni: Diana Elenescu – flaut, Andrei Văleanu – clarinet, David Daniel Dinu – oboi, Alexandra Stanciu – fagot şi Mihai Gheorghe – corn.
* La sala mică a Ateneului Român Stagiunea de marţi seara a programat, de la ora 19:00, recitalul instrumental susţinut de violonistul Vadim Perig şi pianista Kateryna Ulezko, care interpretează: Sonata nr. 1, în Re, pentru pian şi vioară de Ludwig van Beethoven; Albumblatt de Richard Wagner; Sonata Torso, în la şi Impromptu concertant de George Enescu; Poloneza de concert în Re de Henri Wieniawski; Capriciu pentru vioară solo de Myroslav Skoryk; Introducere şi Rondo capriccioso de Camille Saint-Saëns.
* Tot de la ora 19:00, în cadrul proiectului „Transilvania, Moldova şi Muntenia Tour 100” prilejuit de Centenarul României, la Palatul Tinerimea Română, Orchestra Română de Tineret susţine un concert într-o nouă formulă, condusă de concert-maestrul şi solistul ei Rafael Butaru. În program: Sarabandă, Gigă şi Badinerie de Arcangelo Corelli; Concert pentru 4 viori în si de Antonio Vivaldi; Fandango de Luigi Boccherini; Crisantemi de Giacomo Puccini; Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri; Serenada română şi Dans ţărănesc pentru violoncel şi orchestră de Constantin Dimitrescu; Balada „Păsările tinereţii noastre” pentru vioară şi orchestră de Eugen Doga; Dansuri populare româneşti de Bela Bártok.
* Centrul Cultural European Sector 6 continuă în luna noiembrie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul „SalutCULTURA!”, cu concertul de muzică românească intitulat „Sympho POPS” ce are loc, de la ora 19:00, la CinemaPRO, şi îl aniversează pe Andrei Tudor – pianist, compozitor şi dirijor. Invitaţi speciali: Andra, Luminiţa Anghel, Monica Anghel, Nico Matei, Paula Seling, Ad Libitum Voices, Andrei Lazăr, Gabriel Cotabiţă, George Miron, Marcel Pavel, Mihai Georgescu, Vlad Miriţă, Horia Moculescu, Ionel Tudor. Participă şi soliştii de jazz: Sebastian Burneci, Daniel Pirici, Mircea Adrian, Laurenţiu Zmau, Liviu Negru, Daniel Bouroşu şi Cristian Soleanu.
* Corul Sound, al Casei de Cultură a Studenţilor, vă invită la un spectacol dirijat de Voicu Popescu, pe care-l susţine, de la ora 19:30, la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, unde, de astăzi până la sfârşitul acestei luni, poate fi vizionată expoziţia „Publicaţiile de bandă desenată ale Muzeului Municipiului Bucureşti”. Cu această ocazie, se deschide şi prima bibliotecă publică de benzi desenate din România.
* Tot de la ora 19:30, în Quantic Club începe concertul „Blues cu alcool” susţinut de Ada Milea şi SirBlues Vali Răcilă.
* Trupa de rock The Glimpse din Chişinău dă un concert în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia cântă TBA şi Zero Fox Given.
* În cadrul „Warrior Anthems Tour”, Vodka Juniors din Atena susţine un live show în Control Club, începând cu ora 21:00.