Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 noiembrie
Articol de , 19 noiembrie 2018, 13:31 / actualizat: 19 noiembrie 2018, 16:12
CINEMA
* Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte, de la ora 18:30, un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României, ce cuprinde, pe lângă o expoziţie cu o instalaţie luminoasă intitulată „România 100”, proiecţia documentarului „Mica Veneţie a României” de Ştefan Lungu.
* La Institutul Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr.38), în cadrul programului „Operas primeras / Opere prime”, dedicat anul acesta femeilor cineaste, de la ora 19:00 este proiectat filmul documentar „Esquece Monelos”, realizat la persoana întâi de Ángeles Huerta, care încearcă să refacă o hartă emoţională în momentul în care tatăl ei se îmbolnăveşte de Alzheimer, pornind de la viaţa îngropată de diverse reforme urbanistice a râului Monelos, care traversează, totuşi, historia şi memoria oraşului La Coruña.
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:30 este proiectată, în avanpremieră, drama „Un om la locul lui”, realizată de Hadrian Marcu cu Bogdan Dumitrache, Ada Galeş, Mădălina Constantin, Adrian Titieni. Proiecţia este urmată de o discuţie cu o parte din echipa filmului.
* La Centrul Ceh, programul Documentary Mondays vă propune, de la ora 20:00, filmul „Bestiaire”, realizat de Denis Côté ca o carte de poze cinematografică despre observarea mutuală, despre perceperea reciprocă, fiind o contemplare a dezechilibrului stabil şi a unor elemente imposibil de definit în relaţia dintre oameni şi animale.
MUZICĂ
* În cadrul celei de-a IV-a ediţii a Festivalului „RadiRo”, singurul eveniment dedicat orchestrelor radio din lume, produs de Radio România, ce se desfăşoară până Duminica viitoare, astăzi, de la ora 19:00, la Sala Radio are loc un concert susţinut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Robert Trevino. În program: Concertul nr. 1 în sol pentru vioară şi orchestră de Max Bruch – solistă Simone Lamsma şi Simfonia a V-a de Gustav Mahler.
* Ateneul Român găzduieşte, de la ora 19:00, Gala Fundaţiei Resonannce, la care participă mici pianişti talentaţi, alături de pianista Elizabeth Sombart – preşedinta Fundaţiei, Lavinia Dragoş – directorul ei artistic, Nino Kupreishvili şi Cvartetul Regal.
* De la ora 19:30, în Control Club, în seria de concerte Jazz Nouveau, cântă, pentru prima dată în Bucureşti, grupul britanic Mammal Hands.
* Trupa Deaf Radio din Grecia susţine un concert în Expirat Club – Halele Carol, în deschiderea căruia, de la ora 20:00 cântă Blanc, una dintre cele mai noi apariţii pe scena underground de la noi.
EXPOZIŢII
* Vernisajul expoziţiei personale „Unfinished stories”, a artistului Albert Sofian, are loc, de la ora 19:00, la Galeria Halucinarium (Clădirea ISAF din Calea Giuleşti, nr. 14), unde poate fi vizitată până pe 25 ianuarie 2019. Curator: Ana Negoiţă.
* Până pe 8 decembrie, la Galeria creart (Piaţa Lahovari, nr. 7) puteţi viziona „Under the Grey Dust”, un solo show semnat de Liviu Bulea. Curator: Răzvan Ion.
ALTE EVENIMENTE
* PostModernism Museum organizează, de la ora 17.00 la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, conferinţa „Centenarul femeilor în arta românească” în care prezintă studii specializate: Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile şi Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, prezintă publicaţia cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial „Lada de Gunoi a Istoriei”. În spaţiul conferinţei va fi prezentă o micro-expoziţie cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit şi lucrat în România din 1918 până în prezent.
* În Clubul Ţăranului, de la ora 18:30 ere loc o nouă întâlnirea cu numărul 15 din seria „Conferinţelor de la Şosea”, în cadrul căreia Petre Matei – cercetător şi istoric în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, şi Cătălina Tesăr – cercetător şi antropolog la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, vorbesc despre „Pieptănarii, în poveşti şi în arhive”.
* La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 19:00 are loc o „Evocare Vintilă Ivănceanu”, ce cuprinde o selecţie din proaspetele ediţii Ivănceanu citite de actriţa Rodica Mandache, un moment muzical în interpretarea lui Ganael Dumreicher-Ivănceanu, nepotul autorului, care a compus câteva linii melodice inspirate din aceste texte. Cu această ocazie, Editura Muzeului lansează noua colecţie „Joben”, ce debutează cu două titluri semnate de Vintilă Ivănceanu – „Până la dispariţie” şi „Nemaipomenitele păţanii ale lui Milorad de Bouteille”. Vor lua cuvântul Ioan Cristescu – directorul Muzeului, Virgil Tănase şi Heidi Dumreicher – soţia lui Vintilă Ivănceanu.