Proiecte în sedința ordinară a Consiliului General al Municipiului București
Articol de Mircea Apostolescu, 22 noiembrie 2018, 10:57
Noua rectificare bugetară aflată pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București vizează alocarea a 10 milioane de lei pentru Catedrala Mânturii Neamului și alocarea a 277 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social al unor companii municipale precum și a Societății de Transport București, fostă RATB.
Conform proiectului de rectificare bugetară, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic va redistribui din cadrul bugetului propriu 10 milioane pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului și alte 5 milioane pentru finanțarea unor lucrări la alte lăcașuri de cult. Astfel, suma totală pe care Municipalitatea a alocat-o în acest an pentru Catedrala Mântuirii Neamului se ridică la 35 de milioane de lei. De asemenea se aloca pentru Societatea de Transport București 12 milioane de lei subvenție pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif însă se diminuează bugetul cu 24,5 milioane de lei la investiții prin renunțarea la modernizarea tramvaielor și troleibuzelor cu instalații de climatizare precum și la introducerea sistemului de informare călători despre traseele mijloacelor de transport și a timpilor de așteptare în stații.
Și Regia de termoficare București beneficiază la rectificarea bugetară de 87,7 milioane de lei subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif însă se elimină investiții care nu au fost realizate în rețeaua de termoficare în valoare de 7,8 milioane de lei.
Noua Societate de Transport beneficiază de o majorare de capital de aproape 56 de milioane de lei, în vederea achiziţionării unor terenuri cu o suprafaţă de minimum 189.000 mp, cu acces la utilităţi, pentru construcţia a minimum trei autobaze noi, după ce două autobaze din nordul orașului Pipera şi Floreasca au fost luate în acest an pentru construirea viitorului Spital Metropolitan respectiv pt contruirea unei parcări.
Alte 5 proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi a Consiliului general se referă la majorarea capitalului social a unor companii municipale. Astfel, capitalul social al Companiei Municipale Consolidări se majorează cu 100 de milioane de lei, destinaţi achiziţionării unui teren de aproximativ trei hectare pentru amplasarea unor ateliere de mică şi mare mecanizare precum şi construcția a două blocuri cu cinci etaje necesare cazării angajaţilor.
Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă urmează să-i fie majorat capitalul social cu 21 de milioane de lei, în vederea realizării studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan cu 55 de milioane de lei se majorează capitalul social al Companiei Municipale Managementul Transporturilor iar Companiei Municipale Cimitire Bucureşti se alocă 45 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social în vederea înființării unor noi cimitire publice.
Primarul general Gabriela Firea propune din nou consiliului general decontarea combustibilului, în valoare de până la 500 lei/lună pentru utilizarea în comun a mașinilor personale de către părinții care se asociază pentru a-și duce împreună copiii la școală sau pentru adulții care se asociază pentru a se deplasa împreună prin regiunea București-Ilfov.
Consilierii generali ar urma să aprobe și expropierea a unui sfert din terenul necesar pentru lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză între Calea Floreasca și Strada Barbu Văcărescu – tronson II. Valoarea totală este estimată la peste 3.37 milioane de euro din care un teren de 18 metri pătrați cu spatiu comercial si birouri este evaluat la 1164 de euro metrul pătrat iar cealată suprafață de 3174 metrii pătrați reprezentând teren liber este evaluată la 1.058 de euro metrul pătrat .
Primăria Capitalei vrea să introducă un nou sistem de iluminat cu tehnologie LED și altul de supraveghere video in Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău), valoarea lucrărilor fiind estimată la 52,2 milioane lei.
Municipalitatea vrea să instituie taxa de promovare turistică. Aceasta se calculează prin aplicarea cotei de 1 la sută la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA.
De asemenea tot prin votul consilierilor municipali,persoanele care au sărbătorit cel puțin 100 de ani de viață, ar putea primi o plachetă onorifică şi un premiu în valoare de 5.000 de lei net dacă au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti .
Un alt punct pe ordinea de zi a Consiliului general se referă la acordarea titlului de cetăţean de onoare al Bucureştiului actriţei Ileana Stana Ionescu pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea teatrului românesc.