Se simplifica procedurile de adoptie
Articol de Sorin Pavel, 25 noiembrie 2018, 17:33
Un proiect de lege care simplifica procedurile si introduce noi stimulente financiare pentru familiile adoptive ajunge saptamana viitoare in plenul Senatului.
In primul rand, se elimina cautarea rudelor de pana la gradul 4 inainte de a declara un copil adoptabil asa cum se intampla acum.
In situatia in care au trecut 6 luni si parintii firesti sunt de negasit sau in cazul in care odata identificati, refuza sã colaboreze cu autoritatile, iar timp de 6 luni nu intreprind niciun demers in vederea integrarii copilului în familie, consimtamantul lor devine implicit.
De asemenea, copilul inregistrat cu parinti necunoscuti este declarat adoptabil in 3o de zile de la eliberarea certificatului de nastere.
Initiatorul proiectului, deputatul Oana Bîzgan spune ca astfel cei mici vor ajunge mai repede intr-o familie
“Cu cat mai rapid ei devin adoptabili, cu atat mai mult ei pot fi vazuti de familii si sa vina intr-o familie, sa traiasca o viata împlinita, sa devinã cetateni constructivi in societatea noastra”.
Proiectul mai prevede cresterea de la 2 la 3 ani a duratei de valabilitate a atestatului de persoana sau familie apta de adoptie iar acesta se prelungeste de drept pana la încuviintarea adoptiei daca cererea se aflã pe rolul instantelor judecatoresti.
De asemenea, parintii adoptivi ar urma sa primeasca cel putin 600 de lei, pot benedicia de un concediu de acomodare de un an si o indemnizatie lunara si se deconteaza recuperarea medicala sau reabilitarea psihologica a copilului in limita a 1.500 de lei anual.
Peste 50 de mii de copii traiesc in prezent in orfelinate si centre de plasament, iar din cauza procedurilor de adoptie, care sunt complicate si dureaza foarte mult, doar 3.200 au anual sansa de a ajunge intr-o familie.