Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 noiembrie
Articol de , 27 noiembrie 2018, 09:30
CINEMA
* În a doua sa zi, Festivalul Filmului Palestinian a programat la CinemaPRO două proiecţii:
– de la ora 18:00, documentarul „Gaza Surf Club”, de Philip Gnadt şi Mickey Yamine, despre tinerii din Gaza care, îngrijoraţi de „statutul de urgenţă” zilnic, caută un sens şi o perspectivă pentru vieţile lor prin surfing;
– de la ora 20:00, drama „3000 de nopţi”, realizată de Mai Masri, în care Maisa Abd Elhadi interpretează pe Layal, o tânără profesoară palestiniană condamnată pe nedrept la 8 ani de închisoare, într-o puşcărie israeliană de maximă siguranţă în care prizonierii palestinieni politici sunt închişi alături de criminali israelieni şi unde naşte un băiat, şi se luptă să-l protejeze, să supravieţuiască şi să găsească speranţa şi un sens al vieţii.
* Zilele Filmului German continuă cu două documentare proiectate deseară la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:30, „Cel mai bun lucru pe care îl poţi face cu viaţa ta”, în care cineasta de 32 de ani Zita Erffa caută să-şi înţeleagă fratele, ce a luat o hotărâre cu care ea nu se poate împăca: a devenit preot catolic în ordinul strict „Consagradas”, care are şi o istorie controversată din cauza fondatorului său;
– de la ora 20:30, „Zentralflughafen THF / Aeroportul Central THF”, în care regizorul Karim Aïnouz urmăreşte rutina zilnică a celor peste 2.000 de refugiaţi cazaţi din toamna lui 2015 în Tempelhof, aeroportul abandonat din inima Berlinului, care vara era un loc de relaxare şi sport pentru toţi cei sătuli de larma oraşului; viaţa refugiaţilor petrecută în incertitudine, între lecţii de germană, examene medicale şi căutarea unui job se desfăşoară pe fundalul arhitecturii monumentale a aeroportului, un punct de tranzit prin excelenţă.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată drama romantică britanică „Saturday Night and Sunday Morning / Sâmbătă seara, Duminică dimineaţa”, adaptare după romanul omonim de Alan Sillitoe, regizată în 1960 de Karel Reisz, cu: Albert Finney, Shirley Anne Field, Rachel Roberts, Hylda Baker, Norman Rossington.
* La Centrul Ceh, de la ora 20:00, în cadrul programului Fiction Tuesdays rulează „Erotikon”, film regizat în 1928 de Gustav Machatý, ce prezintă povestea frumoasei Andrea, tânără sedusă şi abandonată de către George Sydney, un călător găzduit de tatăl fetei în contextul unor evenimente neplăcute. Odată cu depistarea unei sarcini neaşteptate, presiunea socială o împinge pe protagonistă să-şi părăsească locuinţa şi să înceapă o viaţă nouă. Andrea se căsătoreşte cu un alt bărbat şi fătul este născut mort. În timp, circumstanţele o aduc din nou în contact cu George, ceea ce îi trezeşte din nou pasiunea pentru el.
MUZICĂ
* Evreii din România marchează Centenarul Marii Uniri şi prin concertul extraordinar ce are loc deseară, de la ora 17:00, la Templul Coral (Str. Sf. Vineri, nr. 9-11). Programul are două părţi: „Sonete muzicale evreieşti” cu Florian Chelu Madeva şi Alexandrina Chelu, şi „Rezonanţe muzicale” cu Irina Iordăchescu (soprană), Mario Vasiliu (tenor), Mădălina Ioana Petre (chitară, voce)
* De la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Str. Londra, nr. 39) începe un nou concert din cadrul stagiunii Cartografii sonore, prilejuit de prezentarea hărţii intitulate „Repartiţia naţionalităţilor în ţările unde predomină românii” realizată în 1919 de geograful francez Emmanuel de Martonne, care a fost una dintre cele mai însemnate voci ce au stabilit graniţa dintre România şi Ungaria în negocierile de pace de la Paris. Spectacolul – concert de jazz se intitulează „Pasărea măiastră” şi este susţinut de Ana Maria Galea Trio (cântăreaţa Ana Maria Galea, Daniel Csikos – pian şi Simon Kalker din Olanda – contrabas), ce explorează teritoriul unor teme celebre din muzica românească a ultimei sute de ani.
* Până pe 9 decembrie se desfăşoară cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche. Concertul de astă-seară este găzduit de Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, la Sala Media, unde, de la ora 19:00, Ansamblul Capella Cracoviensis, condus de Jan Tomasz Adamus, susţine, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la reînfiinţarea statului polonez, un program dedicat muzicii poloneze din Renaştere şi Baroc, cinstind în acelaşi timp influenţele germane pe care arta locală le-a asimilat constant.
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul susţinut de pianistul rus Nikita Volov, care interpretează: Sonata în Mi bemol de Joseph Haydn, 5 Danzas gitanas de Joaquin Turina, „L’isle joyeuse” de Claude Debussy şi Sonata în si de Franz Liszt.
* Tot de la ora 19:00, la Institutul Balassi, dă un recital tânăra flautistă din Târgu Mureş Pethő Rebeka, acompaniată la pian de Szigeti Emanuela. În program, lucrări de: Carl Philipp Emanuel Bach, Severio Mercadante, Camille Saint-Saens, Claude Debussy, Járdányi Pál şi George Enescu.
* Trupele Alestorm (Scoţia) şi Skalmold (Islanda) susţin un concert metal în Quantic Club, de la ora 18:00.
* Sala Palatului îşi deschide uşile la ora 18:30 pentru concertul în care fabulosul chitarist AL DI MEOLA îşi prezintă, de la ora 20:00, noul material discografic OPUS, apărut la finele lunii februarie.
* „Lost in the stars – The music of Kurt Weil” se intitulează concertul susţinut de Sanda Weigl (voce), Lucian Ban (pian) şi Mat Maneri (violă), de la ora 20:00, la ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90).
* Trupa Grimus continuă, de la ora 20:30, la Grand Cinema & More – Sala Epika din Băneasa Shopping City, seria de concerte ALTorchestra 100, care marchează 100 de ani de la Marea Unire prin unirea metaforică a două stiluri muzicale diametral opuse: rock alternativ şi muzică simfonică.
* RoadkillSoda dă un concert în Expirat Club – Halele Carol, în deschidere căruia, de la ora 21:00 cântă Damage Case.
* Tot de la ora 21:00, în Control Club, The Details lansează primul material discografic intitulat „To Charles Dickens and Back” şi un nou videoclip pentru piesa „Romania is For Sale”, în cadrul unui concert acustic.
* De la ora 21:30 susţin concerte: BluesCore Band (Hanno Höfer – chitară-voce, Raul Kusak – orgă Hammond şi Liviu Pop – baterie) în Clubul Ţăranului şi celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu în Berăria H.