VIDEO: Parada tramvaielor de epocă în București!
Articol de Mircea Apostolescu, 1 decembrie 2018, 13:51
Mai țineți minte expresia „Dați, vă rog, din mană-n mană, pană-n fund la taxatoare!”?
Cu ocazia Zilei Naționale, STB, fostă RATB, a scos din nou la rampă „bătranele doamne” pe șine.
Începând cu ora 11:00, tramvaiele parcurg un traseu ce pleacă de la Depoul „Victoria” și ajunge pană la Terminalul „Sfântul Gheorghe”, pentru a se întoarce către Depoul „Victoria”, la orele 13:00. Călătoria de astăzi este gratuită.
Deși cea mai „varstnică doamnă” datează de pe la jumătatea anilor ’50, ea arată foarte bine, cu scaunele și lambriurile de lemn, ca și grătarele de pe jos.
Urcând în acest vagon, ai senzația pregnantă de „masină a timpului”.
Finisajele de lemn, cabină făcătoarei, situată imediat pe dreapta cum urci pe ușa din spate, de unde și expresia: „Dați, vă rog, din mană-n mană, pană-n fund la taxatoare”, te aruncă direct în anii copilăriei.
Cei mai tineri, care nu au apucat aceste tramvaie, autobuze și troleibuze cu „taxatoare”, cu sigurantă nu pricep sensul acestei propoziții, care poate părea obscenă…
Ei bine, în vremea copilăriei mele, tramvaiele, autobuzele și troleibuzele aveau, în spate, imediat în partea dreaptă, după ce urcai pe la ultima usă, o cabină unde stătea o doamnă „taxatoare”.
În mod normal, urcarea se făcea pe la ultima usă, în timp ce ușile de la mijloc și din fată erau rezervate pentru coborâre.
Când era, insă, aglomerație, lumea urca în tramvai, autobuz sau troleibuz pe unde apuca și pe unde putea, rămanand, de multe ori „pe scară”, în timp ce vehicolul pleca cu ușile deschise.
Așa că cei care urcau prin fată sau pe la mijloc și nu puteau ajunge, din cauza aglomerației, în spate, pentru a cumpăra bilete, scoteau banii potriviți și spuneau: „Dați, vă rog, din mană-n mană, pană-n fund la taxatoare”!
Desigur, pe aceeași cale primeau înapoi biletul și restul, dacă era cazul.
Eheeee, alte vremuri, altă lume…