Banca Europeana de Investitii – Radiografia mediului de afaceri din Romania
Articol de , 4 decembrie 2018, 15:06 / actualizat: 4 decembrie 2018, 18:05
Intr-o conferinta organizata in aceasta dimineata la sediul BNR, Vice-presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Andrew McDowell, a lansat editia 2018 a Studiului privind mediul de afaceri din Romania (EIB Investment Survey 2018 – Romania overview).
Studiul analizeaza situatia firmelor din tara noastra sub toate aspectele, de la investitii, pana la problemele de recrutare de personal.
Investititiile
Conform studiului BEI, in acest an peste doua treimi dintre companiile romanesti (mai precis 68%) au facut investitii.
Este considrabil mai putin decat media Uniunii Europene, pentru ca, conform BEI, pe ansamblul celor 28 de state comunitare, 87% dintre firme au facut investitii.
La companiile romanesti 35% din bani se cheltuie pe inlocuirea cladirilor, masinilor si utilajelor existente
A doua prioritate, 31% din bani, o reprezinta investiile in extinderea productiei.
Conform BEI companiile mari din Romania sunt considerabil mai agresive, adica investesc considerabil mai mult in extinderea productiei decat cele mici si mijlocii.
Inovarea
O veste buna, din puctul de vedere banilor pe care companiile private ii dau pe inovare, suntem la media europeana.
In acest an 35% dintre companiile romanesti ai cheltuit bani ca sa creeze produse noi, sau ca sa asimileze in fabricatie produse care pana acum nu erau in nomenclatorul lor.
Lideri detastati la inovare sunt firmele din servicii si cele din infrastructura (este vorba de alta infrastructura decat cea care tine de constructii).
Tot din cate spune BEI, IMM-urile romanesti sunt mult mai inovative decat companiile mari.
Problemele de personal
63% dintre companiile romanesti considera ca au mari probleme cu gasirea personalului calificat.
In plus, 11% din companii considera ca nu reusesc sa recruteze personal cu calificarea necesara pe posturile respective, inclusive pe functiile care necesita calificare superioara.
In constructii, in special, deficitul de oameni calificati este vizibil si la nivelul de absolventi de facultate: firmele din constructii afirma ca 7% din personalul lor cu studii superioare nu are calificarea necesara pentru posturile pe care lucreaza.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!