Conferința ”Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecție de istorie”!
Articol de Andra Radu, 7 decembrie 2018, 09:48
Centenarul Marii Uniri reprezintă o mare sărbătoare a poporului român, un moment aparte în care fiecare dintre noi ar trebui să celebrăm evenimentele istorice și să cinstim faptele de vitejie și jertfele înaintașilor. În acest an, este importantă contribuția fiecăruia dintre noi la cunoașterea evenimentelor istorice și la transmiterea lor mai departe.
Pentru profesorii de istorie, acest moment reprezintă cu atât mai mult o bună ocazie pentru punerea în valoare a disciplinei istorie și pentru transmiterea cunoașterii istorice în vederea educării tinerei generații în spiritul valorilor naționale.
Conferința ”Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecție de istorie” își propune să ofere profesorilor de istorie, principalii promotori ai cunoașterii faptelor istorice și ai educării tinerilor în spiritul valorillor naționale, o dezbatere despre Marea Unire a Românilor, despre disciplina istorie și despre rolul ei în formarea noilor generații.
Dezbaterile vor fi susținute de personalități cu experiență din domeniile istorie, cultură și educație, personalități care sunt în măsură să ofere informații inedite și extrem de utile dascălilor:
- Diana Mandache, istoric specializat în istoria regalității, autoarea celor mai importante cărți despre istoria regalității din România, expert acreditat de Ministerul Culturii în bunuri istorico-documentare, istorie sec. XIX-XX, istoria casei regale, patrimoniu regal, fotografii.
- Gabriela Bărbulescu, psiholog școlar, formator național pentru formarea continuă a cadrelor didactice, formator de formatori, mentor pentru practica pedagogică, autor de manuale.
- Mihai Manea, psiholog școlar, inspector școlar disciplina istorie, formator pentru formarea continuă a cadrelor didactice, autor de manuale.
- Păun Teodora, profesor metodist disciplina istorie, formator pentru formarea continuă a cadrelor didactice.
- Gunea Cristina Maria, formator pentru formarea continuă a cadrelor didactice, autor de manuale, mentor pe practica pedagogică.
Lucrările Conferinţei ”Centenarul Marii Uniri, cea mai importantă lecție de istorie” vor fi structurate în două secţiuni:
- Diplomație regală pentru România – prelegere susținută de Diana Mandache. Prin comunicările prezentate şi discuţiile care vor avea loc, prelegerea va viza aprofundarea unor teme precum: consecințele deciziei României de a intra în război alături de Antanta, aportul reginei Maria în înfăptuirea unității neamului românesc, tratatul de pace de la Paris, înfăptuirea legislativă, administrativă și economică a Marii Uniri, recunoaşterea internaţională a Marii Uniri. Prelegerea Diplomatie regală pentru România, temeinic documentată, va dura o oră, va beneficia de suport video, iar prezentările vor fi exemplificate prin imagini și documentare de arhivă. La final va avea loc o sesiune de întrebări, răspunsuri și dezbateri pe marginea temelor discutate.
- Prelegere susținută de Mihai Manea și Gabriela Barbulescu cu tema Metodica predării disciplinei istorie adaptată profilului actual al elevilor de la ciclurile gimnazial și liceal, urmată de patru ateliere practice, Istoria, o poveste adevărată, ateliere susținute de formatorii pentru educația adulților Gabriela Bărbulescu, Mihai Manea, Păun Teodora și Gunea Cristina Maria:
Conferința va avea loc în Aula “Universitatea Politehnică” București, unde vor fi invitați să participe profesori de istorie din București și din Ilfov care predau în învățământul preuniversitar.