A fost dezvelită statuia celui mai român dintre francezi, generalul Berthelot!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 decembrie 2018, 17:56 / actualizat: 11 decembrie 2018, 9:19
La intersecția dintre străzile General Berthelot și Luigi Cazavilan, în piațeta care îi poartă numele, a fost dezvelită, astăzi, statuia generalului de divizie francez Henry Mathias Berthelot.
Statuia în bronz, cu o înălțime de 3 metri, îl reprezintă pe Berthelot în picioare, în uniformă și cu sabie la șold. Postura este una dinamică, generalul pășind cu hotărâre spre victorie. Expresia figurii lui Berthelot este una de forță, siguranță și hotărâre neclintită. Statuia a fost dezvelită în prezența academicianului Răzvan Theodorescu, președintele Comisiei pentru Centenar din București, a citymanagerului Capitalei, Sorin Chiriță, secretarului de stat în Ministerul Apărării, Nicolae Nasta și a unui reprezentant al Ambasadei Franței la București.
În alocuțiunea sa, academicianul Răzvan Theodorescu a amintit că generalul Berthelot a fost șeful Misiunii Militare Franceze în România, din octombrie 1916 și până în 1919, dar și un prieten și un susținător al poporului român. Pentru contribuția sa la reorganizarea Armatei Române și la mărețele victorii din vara lui 1917, pentru prietenia și sprijinul pe care le-a arătat României și poporului său, în cele mai grele clipe ale Marelui Război de Întregire a Neamului, generalul francez a fost recompensat cu titlul de cetățean de onoare al României, cu Ordinul „Mihai Viteazul”, cea mai înaltă decorație de război românească și cu titlul de membru de onoare al Academiei Române, a amintit profesorul Theodorescu. El a mai spus că acest monument de for public demonstrează că românii știu să-si cinstească prietenii.
In seria monumentelor de for public dedicate Centenarului Marii Uniri, vor fi dezvelite statuile dedicate primului ministru al Unirii, Ion C. Brătianu și Regelui Întregitor, Ferdinand, a mai spus academicianul Răzvan Theodorescu.
Elena Nucă, artistul plastic căruia i se datorează statuia generalului, spune că a citit și recitit din scoarță-n scoarță memoriile șefului Misiunii Militare Franceze, pentru a se documenta. Au impresionat-o cel mai mult hotărârea cu care generalul francez a luptat pentru idealurile românilor, chiar și în momentele de cea mai mare deznădejde și umorul de care acesta dădea dovadă, chiar și în clipele grele ale războiului.
Generalul Henry Mathias Berthelot a venit în România, de pe frontul de la Verdun, în octombrie 1916, când Armata Română dădea bătăliile pentru apărarea pasurilor Carpaților, în încercarea de a opri înaintarea forțelor germano-austro-ungare și pătrunderea lor pe teritoriul Vechiului Regat. Generalul francez, venea, din însărcinarea Mareșalului Joffre, în fruntea unei Misiuni Militare Franceze de aproape 2000 de soldați, ofițeri și subofițeri.
După ocuparea Bucureștiului de către trupele germano-bulgaro-turce și retragerea guvernului, a Regelui și a unei părți a populației la Iași, Misiunea Militară Franceză și generalul Berthelot au contribuit decisiv la reorganizarea și înarmarea Armatei Române, aflată pe linia defensivă a Siretului. Această acțiune de reorganizare și masivele transporturi de armament modern – mitraliere, tunuri – și muniție au contribuit, alături de eroismul militarilor români, la mărețele victorii de la Mărăști, Mărășești și Oituz, din vara anului 1917, supranumite Verdunul Românesc.
În martie 1918, odată cu semnarea de către România a armistițiului separat de la Buftea cu Puterile Centrale, generalul Berthelot și Misiunea Militară Franceză părăsesc România. Generalul Berthelot se va întoarce, însă, în noiembrie același an, in fruntea Armatei Dunării, pentru a intra victorios, alături de suveranul Ferdinand, în Bucureștiul eliberat.
După sfârșitul Marelui Război pentru Întregirea Neamului și consacrarea României Mari, prin Tratatul de la Triannon, generalul Berthelot continuă să revină în România, până în 1930, când este aclamat Intr-o ședință Parlamentului României.
Generalul francez a murit în noiembrie 1931.