Iulian Rotariu a revenit în România
Articol de Sorin Pavel, 14 decembrie 2018, 13:50
Pompierul din Botoșani a alergat 250 de kilometri prin Antarctica pentru a face cunoscută situația copiiilor cu autism.
Reușita lui Iulian, locul 2 la general, este una de excepție având în vedere că el nu este sportiv de performanță și că a alergat prin frigul și zăpada de la Polul Sud fără echipament special.
Iulian a povestit la știrile București FM: “ A fost o cursă foarte grea, în care pur și simplu a trebuit să înot prin zăpadă. A trebuit să alergăm în pantă în zig-zag. Aveam bețe de alergare, am încercat zăpada de la început și doar am apăsat bățul și s-a dus de nu l-am mai văzut. Înălțimea stratului de zăpadă era de 3-4 metri, cred. La început, până se bătătatorea trebuia pur și simplu să înotăm prin zăpadă. Au fost zile în care a trebuit să conduc, să fac eu urma și după aceea să vină ceilalți. A fost cursa pe care mi-am dorit-o toată viața și căreia i-am dat importanță și pregătire cred că un întreg an”.
Participarea lui la cursele de alergare are o poveste specială.
Iulian este căsătorit și are doi copii, iar băiatul în vârstă de 10 ani a fost diagnosticat la doar 3 luni cu o malformație congenitală, iar la 3 ani a suferit o intervenție pe inimă.
”Pentru mine pasiunea pentru alergare a început cu un mic necaz. La vârsta de 3 luni, băiețelul meu a fost diagnosticat cu o malformație cardiacă și la 3 ani a suferit o intervenție pe inimă. În timpul operației, alergam în jurul spitalului de la Târgu Mureș. Operația a durat 9 ore. În tot acest timp, am alergat în jurul spitalului. Acolo m-a văzut un om care m-a întrebat dacă nu vreau să particip la un maraton din Piatra Craiului. Omul acela a plecat la serviciu, s-a întors și eu eram tot acolo. Astfel a fost sigur că pot rezista la orice maraton”, spune Iulian.
Pompierul are în palmares alte patru ultramaratoane: Gobi March (China, iunie 2016), Atacama Crossing (Chile, octombrie 2016), Sahara Race (mai 2017), dar și în Patagonia (noiembrie 2017).