Primăria Capitalei preia un dinozaur cu picioare de lut…
Articol de Mircea Apostolescu, 20 decembrie 2018, 11:42
Ieri, dinozaurul cu picioare de lut numit ELCEN s-a poticnit serios! Salariații care ar fi trebuit să preia schimbul al doilea au refuzat să înceapă lucrul. Membri ai unuia dintre cele patru sindicate de la ELCEN, sindicat ce reprezintă o treime dintre salariați, au declanșat spontan mișcarea de protest, cerând o mărire salarială semnificativă, de 1.000 de lei. Administrația a continuat activitatea cu salariații din schimbul întâi, dar a existat pericolul ca CET-urile, electro-centralele care produc agentul termic pentru cei peste un milion de bucureșteni care depind de sistemul de termoficare, să fie oprite. Asta pentru că salariații din schimbul întâi nu puteau lucra mai mult de 12 ore, consecutiv, iar cei din schimbul doi refuzau să înceapă lucrul.
Au fost negocieri, la Ministerul Energiei, pe Splai, în zona Grozăvești, vizavi de sediul central al ELCEN. Negocieri între actualul patron, adică Ministerul, viitorul patron, adică Primăria Capitalei, reprezentat de către city-managerul Sorin Chiriță, și reprezentanții protestatarilor. La negocieri au fost prezenți și reprezentanți ai Sindicatului Liber RADET, patronilor fiindu-le teamă, probabil, de o eventuală solidarizare între sindicaliștii din cele două unități economice.
Negocierile s-au soldat doar cu o amânare, cu promisiunea că vor fi reluate în ianuarie. Iar city-managerul Chiriță a plecat val-vârtej să încerce să-i calmeze pe protestatari cu promisiuni din partea viitorului patron, adică Primăria Capitalei.
De o importanță crucială în balanța negocierilor a fost poziția sindicaliștilor de la RADET. Aceștia au subliniat că sunt solidari cu cei de la ELCEN, în ceea ce privește problemele salariale. Dar, mișcarea spontană de ieri nu a parcurs toate etapele și procedurile legale pentru un conflict colectiv de muncă, de aceea Sindicatul Liber RADET, unul dintre cele mai puternice rămase în Capitală, nu se va solidarizare cu această mișcare, a fost poziția sindicaliștilor de la RADET. Mai mult, delegația sindicaliștilor de la RADET a subliniat că revendicările sindicale trebuie soluționate fără a aduce atingere siguranței și confortului celor peste un milion de bucureșteni care depind de sistemul de termoficare, fără a oprit căldura și apa caldă din cele peste 500 de mii de apartamente legate la sistemul centralizat de încălzire.
Nu îmi propun să discut, aici, conținutul revendicărilor sindicale, dacă au sau n-au dreptate. Pentru că asta depinde foarte mult de perspectiva fiecăruia.
Din perspectiva lor, sindicaliștii de la ELCEN care au declanșat mișcarea spontană de protest au dreptate. Fiindcă e unitate cu foc continuu, fiindcă lucrează în schimburi, fiindcă au condiții grele de muncă etc.
Dacă privești din perspectiva fostului și a viitorului patron, respectiv Ministerul Energiei și Primăria Capitalei, momentul pentru aceste revendicări și pentru mișcările greviste, spontane sau nu, este total nepotrivit. Pentru că e iarnă și nu se poate opri sistemul de termoficare, atât cât mai funcționează el. Pentru că ELCEN-ul se află într-o etapă de tranziție, de preluare a activelor sale de către Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, de la Ministerul Energiei, pentru că, împreună cu RADET-ul, să formeze, în sfârșit, sistemul centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice (SACET) al Municipiului București.
Ceea ce e de discutat este prestația de aproape 30 de ani a guvernelor, a Primăriei Capitalei și a Consiliului General al Municipiului București, prestație care a făcut că ELCEN să ajungă în insolvență, odată cu RADET, să ajungă un dinozaur cu picioare de lut, cu capacități de producție cu eficiență scăzută, care produc energie scumpă, arzând gaze naturale, și care se închid an de an, din cauza poluării pe care o generează tehnologia din anii ’70-’80. Nu mai vorbim despre avariile la CET-uri, care încep să apară tot mai des, tot din cauza instalațiilor vechi.
Cert este că, după episodul de ieri, este clar că la ELCEN există probleme mari, care nu vor dispărea odată cu trecerea la un nou patron.
Pe lângă problemele ce țin de capacitățile de producție vechi, ineficiente și poluante, de necesitatea redimensionării, retehnologizării și echilibrării, atât a capacităților de producție a energiei termice, cât și a sistemului de transport și distribuție intervin și problemele sociale ale salariaților. Rămâne de văzut dacă Primăria Capitalei va reuși să gestioneze toate aceste probleme, să facă investiții de miliarde de euro în SACET și să mărească salariile angajaților din sistem?!
În context, trebuie menționat faptul că și la RADET situația este asemănătoare. Acolo, din cauza salariilor mici și a condițiilor grele de muncă, posturile de instalatori, sudori, lăcătuși-mecanici rămase libere prin pensionarea salariaților nu se mai ocupă. Fiindcă un instalator, spre pildă, poate câștiga mult mai mulți bani muncind în condiții mult mai ușoare decât cele de la regia de termoficare.