Economia in 2019 – de unde incepem
Articol de , 7 ianuarie 2019, 15:58 / actualizat: 15 ianuarie 2019, 12:34
Anul 2019 este unul complicat pentru Romania, care va trebui sa impace problemele ridicate de presedintia Consiliului European intr-o perioada care, in cel mai bun caz, poate fi caracterizata drept foarte complicata pentru Europa, cu problemele dezvoltarii economiei nationale.
De la ce baze pornim
Dezmintind « flash-urile » repetate din presa despre prabusirea cursului de schimb, pe ansamblul anului trecut, leul a ramas practic stabil : de la 4 lei si 65 de bani cat era cursul de schimb pe 29 decembrie 2017 a urcat doar pana la 4 lei si 66 de bani pe 31 decembrtie 2018. Cotatia maxima anul trecut a fost de 4 lei 66 bani 86 atinsa pe 22 iunie, iar cea nimima a fost de 4 lei 62 bani 06 pe 8 august.
Pe ansamblu, deci, leul a jucat intr-un interval de variatie de doar 1% in 12 luni.
Celalalt indice care ii intereseaza pe romani, dobanda ROBOR la 3 luni, da si el sperante, pentru ca dupa maximul de peste 3,5% din luna august a scazut incet, dar constant, pana la 2,94% in prezent.
BNR confirma ca romanii au reusit sa economiseasca mai mult si s-au imprumutat mai oputin decat au economisit, Din ce spuine Banca Nationala, depozite totale in banci, ale firmelor si ale populatiei, au atins 324 miliarde de lei si echivalent lei in timp ce creditele totale au ajuns la 250 miliarde de lei si echivalent lei. Altfel spus, bancile romanesti nu sunt in niciun caz amenintate de o criza a supracreditarii, cum au patit bancile americane din 2008
Inflatia s-a mai calmat, consumul a crescut
Noul an a venit cu un pret al benzinei 95 de 5,3 lei/litru la Petrom, iar in luna noiembrie, inflatia a fost de 3,4%, reintrand astfel in intervalul tinta fixat de BNR, de 2,5%/an plus/minus un punct procentual
Consumul, in schimb, a crescut. Potrivit unui studiu realizat de compania Cushman & Wakefield Echinox, marile lanţuri comerciale si de restaurante din Romania şi-au menţinut în 2018 ritmul mediu de creştere a cifrei de afaceri la nivelul de 12%, similar cu cel din 2017. Studiul a analizat 88 de companii din comertul cu alimente, moda, Electro-IT, Cosmetice, Articole Sportive, Încălţăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Restaurante şi Cafenele, Casa si Decoratiuni şi Librării, având o cotă de piață de aproape 40% din cifra de afaceri totală a companiilor specializate în comerț cu amănuntul.
Alta veste bunera este ca si investiţiile străine directe au crescut cu 9,74% în primele 10 luni din 2018, comparativ cu perioada similară din 2017
Totusi, avertisment serios din partea Bancii Nationale
Din punctul de vedere al BNR ultimele zile ale anului 2018 au adus cu ele o decizie guvernamentala care, daca este mentinuta, poate lovi puternic economia in 2019.
Faimoasa OUG privind „taxa pe lacomie” a deteminat o replica cat se poate de taioasa din partea BNR care, intr-o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, afirma ca, daca taxa se va aplica intr-adevar, sectorul bancar românesc, in ansamblul sau, va deveni neprofitabil începând chiar cu acest an.
Concret, BNR spune ca daca guvernul nu va renunta la ordonanta, bancile romanesti vor avea in 2019 pierderi totale de 680 milioane lei, iar in 2020 pierderile vor ajunge la 3,4 miliarde lei.
În plus, numărul de bănci care ar rămâne profitabile ar fi de numai 4 in 2019 (toate de importantă sistemică), si numai două până la finele anului 2020.
La toate acestea, insista BNR se mai adauga inca un pericol : « Impredictibilitatea cadrului legislativ va conduce la creşterea costurilor de finanţare, atât la nivelul datoriei publice, cât şi a celei private ».
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!