Daniel Tudorache: Trebuie să rămână un singur Rapid, care să ajungă în prima Ligă cât mai repede!
Articol de Mircea Apostolescu, 8 ianuarie 2019, 15:26
La finele anului trecut, pe 20 decembrie, Tribunalul Bucureşti a acceptat cererea depusă de ANAF Sector 1 de a declara insolvența AFC Rapid.
AFC Rapid, inactivă fiscal şi cu datorii de 500.000 de euro, condusă de o persoană fără posibilităţi financiare, Horia Manoliu, nu pare să aibă şanse de a evita falimentul decât dacă ar găsi un investitor dispus să rişte unnconflict cu „motorul“ din spatele „noului Rapid“, cel aflat în Liga a 3-a.
De la finele anului trecut, a început numărătoarea inversă pentru AFC Rapid, care a cunoscut gloria în 2003, prin câştigarea titlului de campioană a României, şi în 2006, an în care juca cu Steaua „sferturile” Cupei UEFA.
Dacă ne-am apleca asupra scurtei istorii a AFC Rapid aceasta este asemănătoare cu cele ale altor cluburi celebre din România, inclusiv Dinamo. Fostul patron al Rapidului, George Copos, a înfiinţat AFC Rapid în 2001, când a mutat pe acest club activitatea derulată până atunci de către UFC Rapid. Sub acest nume, Rapidul a cunoscut, probabil, cea mai prolifică perioadă din istoria sa aproape centenară, câştigând titlul naţional, Cupa României şi fiind la un milimetru de semifinalele Cupei UEFA.
După vreo cinci ani, în toamna anului 2006, domnul Copos a mutat din nou activele, de data aceasta pe SC FC Rapid SA, societatea care se află și ea în faliment. În primăvara lui 2016, cu foarte puţin timp înainte ca instanţa să pronunţe falimentul SC FC Rapid, George Copos a cedat AFC Rapid, împreună cu datoriile aferente către stat, în valoare de circa 2,2 milioane de lei, către un fost angajat, Horia Manoliu. Acesta este preşedintele din prezent.
Acţiunea ANAF împotriva AFC Rapid a fost anticipată de Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1, care anul trecut, pe 8 martie, într-o emisiune transmisă în direct la Realitatea TV, a avertizat:
Falimentul AFC Rapid este foarte important pentru cei aflați în spatele „noului Rapid“. Asta deoarece, conform statutului din 2006, de la înfiinţarea SC FC Rapid SA, marca, palmaresul şi toate celelalte elemente identitare rămâneau proprietatea AFC Rapid, care le dădea doar spre folosinţă către SC FC Rapid. AFC Rapid invocă actul constitutiv al SC FC Rapid, din 2006, pentru a reclama marca notorie Rapid. Acest act constitutiv, făcut de către George Copos, este oarecum similar cu cel de la AFC Dinamo a lui Nicolae Badea, care este proprietara brandului Dinamo folosit momentan de către FC Dinamo 1948, deținută de către Robert Negoiță. Actul constitutiv al FC Dinamo 1948 stipulează că această societate are doar drept de folosinţă a mărcii al cărei proprietar rămâne AFC Dinamo.
AFC Rapid demarase toamna trecută un proces pentru marca Rapid, chemând în instanță atât SC FC Rapid, al cărei lichidator judiciar a vândut marca la licitaţie către SC FC R SA, societate devenită între timp SC FC Rapid 1923, cât şi SC FC R SA. Așa se face că falimentul AFC Rapid ar însemna şi finalul luptei şi eliminarea acestei echipe – care activează în Liga 4 – din competiţii. Iar „noul Rapid” ar rămâne, practic, beneficiarul unic al brandului și palmaresului Rapidului.
Daniel Tudorache, edilul Sectorului 1, spune că previzibilul faliment al AFC Rapid este un lucru bun, pentru că trebuie să rămână un singur Rapid, care să ajungă cât mai rapid în Liga I. Actualul președinte al AFC Rapid va fi cooptat în conducerea FC Rapid și, astfel, se vor stinge toate neînțelegerile, crede Tudorache.
Cu brandul și palmaresul Rapidului nu sunt probleme, deoarece acestea au fost cumpărate de către FC Rapid, susține Tudorache. Edilul din Banu Manta reiterează că susține Rapidul, dar că nu a fost cheltuit nici un leu din bugetul local al Sectorului 1 pentru echipa de fotbal Rapid. El a mai declarat pentru București Fm că rolul Autorității Locale va fi acela de a investi în baza sportivă Pro-Rapid, atunci când aceasta va fi dată în administrarea Primăriei Sectorului 1. Baza sportivă va fi pusă la dispoziția tuturor cetățenilor din Sectorul 1 care vor să facă sport, dar mai ales a echipelor de copii și juniori. „Ne plângem că nu avem rezultate la fotbal și la alte sporturi, dar copiii nu au unde să facă sport. Rolul primăriei este acela de a investi în bazele sportive, tocmai pentru că ei să aibă unde să facă sport”, a declarat Daniel Tudorache pentru București FM.