Expiră Iridex! Ce ne facem?!
Articol de Mircea Apostolescu, 8 ianuarie 2019, 12:50
Am vorbit în nenumărate rânduri despre poluarea aerului din zona de vest și de nord a Capitalei, de la Chiajna și din zonele limitrofe gropii de gunoi de la Rudeni. Am vorbit despre mirosul de ouă clocite reclamat de către cetățeni, despre depășirile concentrației de hidrogen sulfurat admise, despre semnele de întrebare ce au fost ridicate de către comunitatea locală în ceea ce privește Depozitul Municipal de Deșeuri gestionat de către Compania Iridex.
Deși Primăria Sectorului 1 și 40 de mii de cetățeni au reclamat mirosul insuportabil, Agenția pentru Protecția Mediului București a prelungit Autorizația Integrată de Mediu pentru groapa de gunoi de la Chiajna-Rudeni, până în 2028.
Iată că, citind documentele, la acest început de an, norii negrii par să se ridice, mai amenințători ca niciodată, dinspre groapa de gunoi! De ce? Pentru că, în luna martie vor expira câteva acte importante.
Astfel, va expira, în martie anul acesta, contractul dintre Primăria Capitalei și Compania Iridex, care gestionează din 1999 groapa de gunoi de la Chiajna. De asemenea, în aceeași lună martie, va expira și concesiunea celor 16,5 hectare de teren pe care au fost ridicate celulele C1-C5 ale Depozitului Ecologic Municipal de Deșeuri Chiajna-Rudeni. În fine, legat de concesiune terenului, va expira, tot în martie, cadastrul provizoriu care trece terenul de la Chiajna la Sectorul 1 al Municipiului București.
De ce ar constitui aceste documente pe cale de a expira o problemă, chiar o amenințare, pentru bucureștenii din vestul și nordul orașului și pentru locuitorii din Chiajna?!
Pentru că expirarea acestor acte ridică întrebări al căror răspuns ar fi trebuit să fie deja cunoscut de multă vreme, dar care au fost lăsate în suspensie până în ceasul al 12-lea!
O primă întrebare este cea care vizează statutul juridic al terenului de 16,5 hectare, începând din luna martie încolo. Va prelua Chiajna terenul?! Își va asuma Primăria Chiajna responsabilitatea celulelor C1 – C5, închise acum, dar care vor trebui gestionate zeci de ani de aici înainte?!
Ori se va ocupa Primăria Capitalei de captarea gazului de depozit și a levigatului, rezultate din fermentația muntelui de gunoi de la Chiajna-Rudeni?! Dar cum ar putea face Primăria Municipiului București acest lucru, de vreme ce terenul respectiv nu va mai fi al Municipiului București, ci al Chiajnei, pentru că municipalitatea bucureșteană nu poate investi bani din bugetul local într-un teren aflat în județul Ilfov?!
Va continua Compania Iridex să gestioneze groapa de gunoi, acum închisă?! Este o posibilitate, dar, în acest caz, cine va plăti pentru această gestionare post-închidere, de vreme ce responsabilii companiei în cauză au afirmat în repetate rânduri că supravegherea și gestionarea post-închidere ar fi obligații ale Primăriei Capitalei, potrivit contractului care va expira în luna martie?!
Din toate aceste incertitudini se desprinde un singur lucru cert: din martie, responsabilitatea Iridex pentru celulele C1-C5 va înceta, iar Primăria Capitalei și Primăria Chiajna trebuie să găsească o soluție!