România dictează în Europa!
Articol de dianamatei, 9 ianuarie 2019, 18:58 / actualizat: 9 ianuarie 2019, 20:15
De la 1 ianuarie, țara noastră a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. Asumarea, pentru o perioadă de șase luni, a Președinției Consiliului Uniunii Europene este o obligație și un drept. Suntem membri UE de 12 ani.
Președinția exercitată de România trebuie să acționeze ca un intermediar onest și neutru – honest broker.
Suntem responsabili de avansarea negocierilor Consiliului privind legislația UE, de asigurarea continuității agendei UE și de buna cooperare dintre statele membre si instituțiile europene.
România trebuie să vină cu propria sa contribuție cu atât mai mult cu cât se vorbește din ce în ce mai mult, inclusiv la nivel politic înalt, despre scenarii multiple, despre viteze diferite, în contextul discuțiilor privind viitorul UE.
Mandatul României la Președinția Consiliului UE va fi marcat de două aspecte importante: deținerea, pentru prima dată, a acestei atribuții și organizarea, pe perioada mandatului Președinției României, a alegerilor pentru Parlamentul European.
În acest moment, cele mai vizibile subiecte, dincolo de dosarele legislative ordinare, apar a fi, în principal, Brexit și Cadrul financiar multi-anual post 2020.
Cum va fi poziția României, timp de 6 luni, și ce dosare vom putea finaliza până la sfârșitul lunii iunie, ne-au explicat astăzi, În Comunitate, Norica Nicolai – europarlamentar ALDE, Victor Bostinaru – europarlamentar PSD si Marian-Jean Marinescu – vicepresedintele grupului popularilor europeni, doar pe 98,3 FM și online pe bucurestifm.ro, cu Mihaela Ioniță și Diana Matei.