Turmericul îmbunătăţeşte memoria
Articol de Andra Radu, 11 ianuarie 2019, 16:43
Curcuma sau turmericul este un condiment indian esenţial pentru bucătăria orientală, îmbunătăţeşte memoria și starea de spirit.
Oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări, din dorinţa de a afla dacă proprietăţile benefice ale acestui condiment pot explica unele fenomene interesante în rândul populaţiei adulte din India, cum ar fi rata foarte scăzută a bolii Alzheimer.
Participanţilor la studiu li s-a oferit turmeric drept supliment alimentar pentru o perioadă de 18 luni, fiind monitorizaţi parametrii acestora legaţi de sănătatea cognitivă şi starea de spirit.
Voluntarii aveau vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani şi prezentau probleme uşoare sau moderate de memorie.
Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri, unul dintre acestea primind 90 de mg de curcuma de două ori pe zi, iar celălalt, un placebo. Rezultatele au arătat că turmericul a îmbunătăţit considerabil memoria – cu 28%, dar şi concentrarea şi atenţia.
Interesant este faptul că celălalt grup de participanţii au avut, de asemenea, o îmbunătăţire a stării de spirit.