Salariile cresc, dar romanii nu au mai multi bani in buzunar
Articol de , 14 ianuarie 2019, 15:26 / actualizat: 15 ianuarie 2019, 12:37
Inflatia se calmeaza, din ce spune Institutul National de Statistica în luna decembrie 2018 comparativ cu luna decembrie 2017 preturile de consum au crescut, in medie, cu 3,3% sub nivelul prevazut de BNR.
Tot de la Statistica aflam ca in noiembrie anul trecut câştigul salarial mediu nominal brut, adica salariile plus diferite sporuri si prime, a fost de peste 4600 de lei, iar câştigul salarial mediu nominal net, adica dupa plata impozitelor, a fost de aproape 2800 de lei.
Daca se tine cont si de inflatie, in noiembrie anul trecut salariile reale au fost cu aproape 10% mai mari ca in noiembrie 2017, iar fata de octombrie 1990 salariul real aproape s-a dublat.
Cu toate acestea o familie cheltuie pentru consum tot doua treimi din venituri
De ce nu reusesc romanii sa economiseasca mai mult
Pentru ca si cheltuie mai mult, nu neaparat cantitativ cat calitativ. Este adevarat ca sunt cateva produse de consum care in ultimul an s-au scumpit foarte mult, vezi cartofii cu aproape 40%, gazele 16%, biletele de avion 23% sau legumele tot cu 23%, dar nu de aici vine problema.
Un exemplu: Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) se bucura, pe buna dreptate, ca fata de 2017, in 2018 romanii au cumparat cu 22% mai multe automobile noi si in acelasi interval au cumparat cu 8% mai putine masini la mana a doua din Occident. Dar masinile noi sunt mult mai scumpe decat cele la mana a doua, deci, per total in 2018, fata de 2017, romanii au cheltuit mai multi bani pentru automobile.
Automobilele nu sunt un caz izolat
Pe masura ce romanii au mai multi bani cumpara produse mai multe si mai scumpe si arunca la gunoi produse pe care atunci cand aveau mai putini bani, fie nu le cumparau, fie daca le cumparau, le pastrau mai mult timp. Este mentalitatea inevitabila a oricarei economii de paita
Daca marile retele comerciale din Romania si-au crecut cifra de afaceri cu 12% in ultimul an nu este doar din cauza inflatiei, care a fost de sub 5 la suta, ci din cauza ca se vand produse si mai multe si mai scumpe.
Este ceva natural, dupa constata un psiholog: dupa ce zeci de ani am trait in restrictii permanente, reflexul este de a avea masa plina de Craciun, de a avea cel mai nou mobil, sau de a-i da copilului tau bani ca sa-si cumpere cei mai noi adidasi etc.
Serviciile si mai scumpe si mai multe
Nu doar bunurile de consum ci si serviciile s-au scumpit, dar si noi cumparam mai multe servicii.
Biletele de avion s-au scumpit cu 23% intr-un an, spune INS. Legile clasice ale pietei spun ca o asemenea scumpire sa duca la scaderea consumul, dar Compania de Aeroporturi Bucuresti anunta ca în primele nouă luni ale anului trecut, traficul aerian pe Otopeni si Basneasa a fost de aproape 10,5 milioane de pasageri, în creştere cu 7,5% raportat la perioada similară a anului 2017. Deci deci in ciuda scumpirii romanii tot consuma mai mult, in cazul acesta este consuuml de servicii de transport aerian.
Cazarea la hotelui s-a scumpit, in ultimul an, in medie, doar cu putin 2 procente, dar numarul de nopti pe care romanii le-au petrecut la hoteluri a crecut cu aproape 8% in 2018 fata de 2017.
In rezumat, desi castigam mai mult, desi veniturile cresc mai mult decat inflatia, ne gasim motive ca sa consumam mai mult si/sau consumam produse cat mai scumpe ne permit veniturile.
Un proprietar de Logan, daca are astazi un salariu real mai mare decat in urma cu 10 ani cand si-a cumparat masina, cu siguranta va incerca sa cumpere o masina mai scumpa, chiar daca asta inseamna si impozit mai mare, si RCA mai scump, si piese de schimb mai scumpe. Cantitativ proprietarul de Logan nu consuma mai mult, are tot o singura masina, dar ca si cheltuiala…..
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!