Brexit, sau nu?
Articol de , 16 ianuarie 2019, 16:42
Camera Comunelor, camera inferioara a Parlamentului britanic, a respins ieri cu o majoritate zdrobitoare, 432 de voturi contra si doar 202 pentru, acordul negociat de premierul Theresa May pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Asta nu inseamna, totusi, ca Brexit-ul este oprit sau anulat, dimpotriva, votul nu a facut decat sa complice si mai mult o situatie si asa foarte complicata.
Ce o sa sa intample in continuare
Nu exista decat scenarii si primul ar fi ca Theresa May va incerca sa obtina modificari ale Acordului, pana luni, 21 ianuarie si, daca le obtine, vine din nou in Parlament pentru vot.
Dar este imposibil sa obtina de la Bruxelles, in cateva zile, mai mult decat niste declaratii si precizari oficiale referitoare la textul deja existent
Al doilea scenariu ar fi Brexit-ul dur, adica fara acord
Al treilea ar fi ca Londra sa mai ceara cateva luni de negocieri suplimentare poate va reusi sa smulga un acord mai pe placul parlamentarilor britanici
Al patrulea ar fi ca Marea Britanie sa renunte pur si simplu la Brexit
Al cincilea ar fi organizarea unui nou referendum
Theresa May va suporta o motiune de cenzura
Motiunea de cenzura va fi votata in aceasta seara, dar infrangerea zdrobitoare de ieri nu inseamna, automat, ca guvernul nu are nicio sansa sa ramana la putere. Deputatii conservatorii si loialistii din Irlanda de Nord care au votat ieri impotriva guvernului May au respins doar Acordul de Brexit ca text, nu inseamna ca au dorit, sau dorersc sa cada guvernul ca sa vina opozitia laburista la putere.
In plus, un eventual guvern laburist nu inseamna certitudinea ca Marea Britanie ramane in UE, chiar dimpotriva. Jeremy Corbyn, liderul laburist care a anuntat motiunea de cenzura, a acuzat ieri guvernul doar ca nu a reusit se negocieze un acord bun, dar nu spus nici macar un cuvant, nu a facut nici macar o aluzie, cum ca Brexit-ul in sine ar fi ceva gresit.
Corbyn joaca la doua capete : pe de o parte, are ocazia sa rastoarne guvernul, dar pe de alta parte stie ca printre cei care au votat in favoarea Brexit-ului au fost si multi sustinatori ai Partidului Laburist. Dealtfel nici la referendum Partidul Laburist nu si-a chemat clar aderentii sa voteze in favoarea ramanerii in UE
La Londra doar liberal-democratii se opun clar si oficial Brexit-ului, dar ei au putine locuri in Parlament pentru ca sistemul britanic nu repartizeaza locurile dupa procentul de voturi ci favorizeaza primele doua partide cele mai puternice, care ocupa mai multe fotolii decat voturile pe care le-au obtinut in realitate.
Un nou referendum?
Politicienii britanici nu sunt siguri ca il doresc pentru ca se tem de orgoliul electoratului care ar putea spune: noi am votat odata, nu va jucati cu noi.
In prezent in MB sondajele arata ca majoritatea oamenilor sunt in favoarea ramanerii in UE, dar majoritatea de acum nu este suficient de mare incat sa convinga politicienii pot anunta un nou referendum fara se se revolte electoratul
De asta s-a folosit si Theresa May cand a insistat ca un nou referendum ar fi o lovitura data democratiei de care britanicii sunt extrem, extrem de mandri.
La randul lor, europenii se feresc sa se declare bucurosi dintr-un motiv foarte simplu: daca spera ca britanicii sa-si schimbe parerea si sa ramana in UE, ceea ce ar fi o victorie politica imensa pentru Europa, europenii trebuie sa se fereasca sa-si arate bucuria. Daca Bruxelles-ul ar jubila le-ar da impresia britanicilor ca au fost invinsi, ca trebuie sa-si recunoasca greseala.
O aseamenea recunoastere este aproape insuportabila pentru acei britanici, foarte numerosi, care au fost educati si inca traiesc in orgoliul de fost imperiu global.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!