Cetățenii din Drumul Taberei reclamă, în continuare, lipsa apei calde și, mai ales a căldurii.
Am stat de vorbă, astăzi, cu câțiva dintre ei, care mi-au spus că, până acum, nu au avut asemenea probleme. Dar, din octombrie anul trecut, au început problemele cu apa caldă și căldura din apartamentele lor, situate în blocuri de pe strada Drumul Taberei.
Oamenii se plâng de faptul că au o temperatură de 18-20°C în apartamente. Mai rău este în apartamentele de pe colțurile blocurilor, care au câte doi pereți afară. În aceste apartamente, temperatura este și de doar 15-16°C, spun cetățenii.
Și apa caldă este o problemă. Fiindcă este abia călduță, iar la etajele superioare, adică peste etajul al cincilea, nu ajunge deloc. Oamenii lasă apa să curgă minute în șir în speranța că se va încălzi mai mult, și ajung să plătească facturi foarte mari, spune un administrator din zona sinistrată.
Cei care locuiesc la etajul opt, spre exemplu, au fost nevoiți să își instaleze boilere electrice, pentru a avea apă caldă. Ei plătesc facturi mari la energia electrică și, în același timp, plătesc întreținerea ca și cum ar avea apă caldă și căldură.
Un alt administrator de bloc mi-a spus că ia legătura cu personalul de la punctul termic cel puțin odată la două zile. Angajații RADET îi comunică faptul că agentul termic ajunge la punctul termic la doar 41° – 42° – 43°C. De aici, se mai pierd un grad sau două pe drum. Și asta în condițiile în care blocul respectiv se află la numai 200 de metri și este primul după punctul termic respectiv. Blocurile mai îndepărtate o duc chiar mai prost la capitolul căldură în apartamente și apă caldă.
O altă locatară din zonă spune că a făcut piftie și nu este nevoie să o bage în frigider, fiindcă stă foarte bine în camera din colț (situată pe colțul blocului n.r.), unde este o temperatură de 15-16°C. Problema este că, din cauza lipsei căldurii, a început să se formeze condens pe pereții situați spre exteriorul blocului, mai spune femeia.
Oamenii au făcut nenumărate sesizări la RADET, au făcut o petiție on-line și sunt deciși să dea în judecată regia de termoficare pentru că nu le asigură serviciul la parametrii contractuali, adică agentul termic la o temperatură de 65°C.
Un alt administrator de bloc mi-a spus că, în noul contract cu RADET, la capitolul ce prevede obligațiile furnizorului de agent termic, adică ale regiei de termoficare, nu se mai prevede o temperatură minimă a agentului termic furnizat.
Ce răspunde RADET …
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, spune că știe despre nemulțumirile oamenilor din Drumul Taberei și despre petiția acestora.
Situația reclamată de către aceștia a fost reală și a avut drept cauze avarii apărute atât la CET, electrocentrala aparținând ELCEN, cât și la rețeaua de termoficare. Aceste avarii au dus la o lipsă de presiune a agentului termic, explică Burghiu.
Conform administratorului special al regiei de termoficare, ieri, însă, a avut loc o nouă intervenție la o avarie din zonă, iar temperatura din apartamente a crescut cu circa 5°C, începând de noapte a trecută, a declarat Burghiu pentru București Fm.
Situația se va îmbunătăți în continuare, promite șeful RADET.
Fiind vorba, însă, despre un sistem interconectat, orice avarie din orice parte a orașului afectează întreaga rețea. Adică o avarie din Colentina, spre exemplu, poate crea efecte și în Drumul Taberei, explică Burghiu.
Conform șefului regiei de termoficare, mai există, în Drumul Taberei, cinci-șase puncte termice deficitare, dar și acolo temperatura agentului termic este în creștere.
Contractul spune că RADET trebuie să ofere confortul termic necesar, iar temperatura din calorifere nu este constantă. Când afară este mai frig, atunci crește și temperatura agentului termic. Este un grafic care se respectă în proporție de 98%, mai precizează Alexandru Burghiu.
arhiva