Documentar: De 29 de ani, în Dobrogea. La Mulţi Ani, Radio Constanţa!
Articol de Andra Radu, 21 ianuarie 2019, 12:24
Luni, 21 ianuarie, Radio România Constanța, parte componentă a Societății Române de Radiodifuziune, împlineşte 29 de ani de existenţă. Misiunea sa este de stimulare a spiritului civic, de participare la viața publică, de educare și formare a publicului. Radio Constanța – „Radioul de la țărm de mare” – este o voce credibilă, distinctă și echidistantă în peisajul presei auduiovizuale regionale și naționale, un actor important pe scena economică, socială, culturală și educațională, un punct de reper al informației obiective și imparțiale.
Radio Constanța este și punctul de atracție al sezonului estival prin programul Radio Vacanța, cu o jumătate de veac de experiență în domeniul divertismentului de calitate, transmis on air sau prin intermediul spectacolelor estivale de pe scena Vilei nr. 1 Mamaia.
De-a lungul acestor ani, Radio Constanța a dovedit calitate, coerență, tradiție și modernism, pasiune pentru meseria de jurnalist și dragoste față de ceea ce este just şi adevărat. Un post care păstrează și promovează nealterate valorile culturii românești și universale, recunoaște și promovează excelența și performanța şi contribuie la cristalizarea sentimentului național, într-un spațiu etnic multicultural.
Radio Vacanţa s-a aflat sub „jurisdicţia” Redacţiei emisiunilor pentru străinătate din cadrul Radioteleviziunii Române şi a emis pe baza unor decizii de funcţionare, reînnoite anual.
Primul realizator al emisiunilor Radio Vacanţa a fost comentatorul şi realizatorul de programe radio Ion Ghiţulescu.
„Aici Radio Vacanţa!“, „Hier Spricht Der Ferienfunk!“, „This is Radio Holidays!“, Govorit Radiostanţia Otdîh“, „Ici Radio Vacances“ – aşa a început transmisia Radio Vacanţa în 1967, pe ritmul melodiei „Valurile Dunării“ a lui Iosif Ivanovici. De atunci a captivat milioane de oameni, care au devenit noua generaţie de ascultători.
Radio Vacanţa a fost creat, puţină lume ştie, ca un instrument de propagandă pentru străinii aflaţi pe litoralul românesc, însă în timp misiunea sa a „degenerat”, devenind extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor.
Radio Vacanţa avea rubrici celebre precum „Magazinul cu muzică”, „Top 10 RV”, „Radiodiscoteca vacanţei”, sau „Latino party”
- 2001 – 2004 – programele Radio Vacanţa au putut fi recepţionate şi în Delta Dunării, în FM (103,4 Mhz – Tulcea)
- 2001 – A fost înfiinţat, în Tabăra de copii Năvodari şi gestionat de către Radio Constanţa, postul de radiodificare Radio Vacanţa Copiilor Năvodari, ale cărui programe au fost realizate de către copiii aflaţi în vacanţă, sub coordonarea jurnaliştilor şi tehnicienilor postului, precum şi a cadrelor didactice
- octombrie 2001 – Radio Constanţa inţiază o nouă emisiune de divertisment şi informaţie, intitulată „Radio Constanţa.ro”, în fiecare duminică la ora 14:00
- 2004 – Prin programele sale permanente, dar şi prin postul Radio Vacanţa, Radio Constanţa s-a impus în media dobrogeană prin credibilitate şi o ofertă diversificată de emisiuni care acoperă toate componentele actualităţii din zonă.
Priorităţile editoriale ale Postului Radio Constanţa au fost date de evenimentele semnificative în plan zonal, cu rezonanţă naţională. Existenţa în zona acoperită cu programe a unor unităţi cu statut unic în România (Biosfera Delta Dunării, Centrala Nucleară Cernavodă, Portul, Zona Liberă, turismul maritim) a individualizat în mare măsură subiectele prioritare abordate.
Atenţia s-a îndreptat şi spre evenimente desfăşurate în zonă: Parteneriate NATO, Summit-ul de la Mamaia, congrese, conferinţe, festivaluri, desfăşurate mai frecvent în lunile de vară în judeţele Constanţa şi Tulcea. Ştiri despre astfel de evenimente deschid rubricile de informaţii, pentru ca apoi să fie reluate prin reportaje, inteviuri sau dezbateri.