Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 ianuarie
Articol de , 22 ianuarie 2019, 16:20
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, în cadrul medalionului Tenghiz Abuladze, 95 de ani de la naştere (31 ianuarie), drama „Colier pentru iubita mea”, realizată în 1971 după o poveste de Akhmed Abu-Bakar, cu: Ramaz Giorgobiani, Nani Bregvadze, Erosi Manjgaladze
– de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, drama „Viridiana”, film inspirat de romanul „Halma” al lui Benito Pérez Galdós, regizat de Luis Buñuel în 1961, cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, José Calvo, Margarita Lozano.
* „Las Olas / Valurile”, cel mai recent film al argentinianului Adrián Biniez, rulează în avanpremieră, de la 18:30, la Cinema Elvira Popescu.
MUZICĂ
* Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prezintă, de la ora 17:30, la Sediul Central (Str. Tache Ionescu, nr. 4), concertul „Mica Unire Muzicală”, dedicat Unirii Principatelor Române. Sopranele Manuela Mocanu şi Alina Bottez, basul Ştefan Cârstea şi baritonul Eugen Secobeanu, artişti din cadrul proiectului permanent „Opera la bibliotecă” al acestei instituţii, au pregătit, alături de actriţa Crenguţa Hariton, un program special dedicat ce include fragmente din muzica românească de operă, dar şi alte piese muzicale ale compozitorilor naţionali cunoscuţi, însoţite de scurte momente teatrale ce ne vor aduce aminte de actul Unirii Principatelor Române.
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul susţinut de Radu Croitoru – violoncel şi Stanislav Jar – pian. În program: Sonata nr. 3, în La, pentru pian şi violoncel, op. 69 de Ludwig van Beethoven şi Sonata nr. 1, în mi minor, pentru pian şi violoncel, op. 38 de Johannes Brahms.
* Un triplu concert este susţinut de trupele Amorphis (Finlanda), Soilwork (Suedia) şi Jinjer (Ucraina) la Arenele Romane (cort încălzit), în deschiderea căruia cântă, de la ora 18:00, grupul german Nailed to Obscurity.
* The Pixels dau concert, de la ora 21:00, în Control Club.
* Horia Brenciu şi HB Orchestra cântă în Berăria H, de la ora 21:30.
EXPOZIŢII
* „In Hoc Signo Vinces” se intitulează expoziţia semnată de Irina Sava şi Cristian Olteanu ce este vernisată, de la ora 18:00, la Piaţa Spania Gallery (Str. Alecu Russo, nr.13-19, et.7). Curator: Marius Tiţa.
* Vernisajul expoziţiei „Benzi desenate de Valentin Tănase” este programat de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, unde rămâne deschisă până pe 10 februarie.
* Prima expoziţie naţională de pictură în acuarelă din România este vernisată, la ora 19:00, în sala „Foaier Media” a Teatrului Naţional. Intitulată „România în acuarelă”, cuprinde lucrările a peste 70 de pictori, profesionişti sau amatori, tineri sau mai puţin tineri, ce pot fi vizionate până pe 24 februarie.
* Până la sfârşitul lunii ianuarie, la Palatul Parlamentului – sala Constantin Brâncuşi este deschisă expoziţia de pictură „Achiţenie şi Achiţenii”. Curator: Ion Achiţenie.
CARTE ŞI LITERATURĂ
La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 începe o dezbatere pornind de la unul dintre volumele publicate recent, „Matematica zeilor şi algoritmii oamenilor” de Paolo Zellini. Invitaţi: Liviu Ornea, profesor universitar la Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti şi traducătorul volumului; Dana Jalobeanu, conferenţiar universitar, doctor în filozofia ştiinţei şi director de programe la centrul de cercetare Fundamentele Modernităţii Europene din Universitatea din Bucureşti; Vlad Zografi, coordonatorul colecţiei de ştiinţă a Editurii Humanitas.
ALTE EVENIMENTE
* De la ora 17:00, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) audiţia în avanpremieră a unei noi producţii din cadrul proiectului „Scriitori Români Interbelici şi Marea Unire”: „George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război”. Scenariu radiofonic este semnat de Ema Stere după „Amintiri din luptele de la Turtucaia” şi „Pirin Planina” de George Topîrceanu. Regia artistică: Attila Vizauer.
* Conferinţa cu tema „Leonardo da Vinci – de la Ştiinţă la Artă”, ce are loc de la ora 18:30, la Institutul de Management al Artei. Invitat principal este Lucica Virginia Bianchi, cercetător al operei lui Leonardo da Vinci la Veneranda Biblioteca Ambrosiana din Milano.
* Primul eveniment Round Table Bucureşti din acest sezon, ce începe de la ora 19:00, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, are în prim plan pe istoricul Filip – Lucian Iorga şi regizorul Laurenţiu Damian.