Ascultă Radio București FM Live

Plantele, protecție naturală împotriva stresului oxidativ

Plantele, protecție naturală împotriva stresului oxidativ
Foto: Sursa foto: www.zaina.ro

Articol de Andra Radu, 25 ianuarie 2019, 14:52

Din ce în ce mai frecvent, cercetătorii doresc să afle mai mult despre produsele fitochimice care protejează celulele de radicalii liberi. La Viena, a fost realizată recent o analiză care a cuprins aproape 300.000 de studii despre acest subiect.

În mod constant, organismul uman este expus la radicali liberi, care sunt de fapt factori stresanţi. Acest lucru se numeşte stres oxidativ. În trecut, cercetarea s-a concentrat în primul rând pe vitaminele şi mineralele antioxidante pentru a proteja organismul de aceste influenţe negative.

Între timp, acest lucru s-a schimbat, potrivit analizei realizată de cercetătorii de la Universitatea din Viena. Aproximativ 300.000 de lucrări ştiinţifice au fost evaluate de echipa formată de biologul molecular Atanas Atanasov. Noua tendinţă se numeşte fitochimie (o ramură a biochimiei care se ocupă cu studiul proceselor chimice din plante).

Sursa foto: www.rador.ro

Progresia naturală a îmbătrânirii este creşterea proceselor biologice asociate cu o varietate de boli inflamatorii, cum ar fi bolile autoimune, diabetul sau cancerul.

Antioxidanţii naturali şi sintetici sunt utilizaţi pentru a preveni aceste procese, oferind în acelaşi timp protecţie preventivă împotriva bolilor inflamatorii. Cu toate acestea, atenţia cercetătorilor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, spun autorii studiului.

În timp ce accentul înainte de anul 2000 era încă pe vitamine antioxidante şi minerale, mai multe studii recente se concentrează pe efectele fitochimice, cum ar fi curcumin din turmeric sau resveratrol din vin roșu.

„Motivul pentru această tranziție ar putea fi faptul că studiile clinice referitoare la mai multe vitamine antioxidante şi minerale au condus la rezultate dezamăgitoare și nu au dus la beneficiile de sănătate aşeptate“, a spus Atanasov.

În timp ce vitaminele și mineralele sunt încă utilizate pe scară largă în practica medicală, oamenii de știință se bazează din ce în ce mai mult pe folosirea substanţelor fitochimice.

„Acestea se găsesc în multe alimente cu beneficii dovedite de sănătate, inclusiv fructele și legumele proaspete le conţin. Într-o etapă următoare, vrem să înțelegem mai bine efectul acestor molecule, în scopul de a le folosi pentru prevenirea și tratamentul bolilor vizate“, a declarat Atanasov.

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?
Lifestyle luni, 24 iunie 2024, 12:14

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?

Vara, dieta noastră este diferită de cea din timpul iernii și ar trebui să includă alimente mai ușoare, care conțin multe lichide. Printre...

Ce alimente trebuie consumate pe timp de caniculă?
13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran
Lifestyle vineri, 21 iunie 2024, 16:47

13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran

Știați că albumul lui Eminem din 2000, The Marshall Mathers LP, este cel care l-a ajutat pe Ed să depășească un impediment de vorbire? Sau că...

13 lucruri mai puțin cunoscute despre Ed Sheeran
Metode de combatere a atacurilor de panică
Lifestyle miercuri, 19 iunie 2024, 16:20

Metode de combatere a atacurilor de panică

Endocrinologul Zuhra Pavlova a vorbit despre simptomele atacurilor de panică și despre modalitățile simple de a face față atacurilor de...

Metode de combatere a atacurilor de panică
VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire
Lifestyle luni, 17 iunie 2024, 13:54

VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire

Duminică am avut plăcerea de a o avea invitată în emisiunea „Lifestyle pentru părinți” pe Sabina Voinea, consultant și educator...

VIDEO – Metoda Montessori: Învățare prin Libertate și Auto-descoperire
Lifestyle vineri, 14 iunie 2024, 16:32

Stilurile de atașament în relații

Relațiile ar trebui să fie o sursă de liniște și sprijin, asta dacă anxietatea  nu te împiedică să te bucuri pe deplin de ceea ce...

Stilurile de atașament în relații
Lifestyle vineri, 7 iunie 2024, 14:54

Beneficiile consumului de caise

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. Caisele sunt...

Beneficiile consumului de caise
Lifestyle joi, 2 mai 2024, 11:49

Alimente care protejează pielea de razele UV

Toată lumea ştie că vara, în special pe plajă, crema de protecţie solară este extrem de importantă pentru prevenirea cancerului de piele. Cu...

Alimente care protejează pielea de razele UV
Lifestyle miercuri, 1 mai 2024, 16:50

Află care sunt beneficiile plânsului

Atunci când suntem bebeluși, plângem de foame, de sete, de somn sau de durere, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune,...

Află care sunt beneficiile plânsului