”Maimuța din tine” – sau umorul doctor
Articol de cristina.toma, 26 ianuarie 2019, 10:00 / actualizat: 26 ianuarie 2019, 13:31
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales dacă doriți să vă reactivați simțul umorului dar și curiozitatea este ”Maimuța din tine”, scrisă de Jürgen Brater, și apărută la editura Baroque Books în traducerea lui Mihai Moroiu.
Medic de meserie și autor a numeroase studii și articole pe teme științifice dar și al unor cărți de specialitate, autorul pornește în demersul său de la câteva observații simple: Ne urcăm repede în avion, să facem shopping la New York, și aflăm la ştirile orei 5:00 ce s-a petrecut în Australia, la 4:30.
Trimitem e-mail-uri în Noua Zeelandă și în trei minute primim răspuns. Dar, în esenţă, tot oameni ai Epocii de Piatră rămânem, ne purtăm în continuare la fel ca strămoşii noștri sălbatici, ne umplem stomacul până nu mai putem respira, ne simţim minunat la lumina lumânărilor și ne alegem partenerii exact după aceleaşi criterii.
Cam aşa începe și demonstraţia, în cel mai amuzant registru încărcat de sobrietatea mileniilor ce ne apasă umerii de când am luat hotărârea că trebuie să fim bipezi!
Adesea credem că le știm pe toate și renunţăm să ne mai punem întrebări. Şi nu ne mai mirăm de ce privim fascinați un foc de artificii sau un foc de tabără, sau pur și simplu focul din şemineu. De unde atâta entuziasm?…
Exact de la maimuța din noi care de obicei stă cuminte în colțișorul ei încât aproape uităm de ea și care din când în când sare imediat cu o oglindă pe care ți-o pune în faţă. Aceasta este oglinda propriei noastre psiho-evoluţii. Pentru că noi, cu toţii, purtăm în continuare în creier și în gene o mulțime de „circuite“ ancestrale pline de mistere. Pe măsură ce le descoperim, lumea din jur începe să devină tot mai limpede…
Asta nu e tot. Facem atâtea și atâtea lucruri uimitoare: acumulăm biblioteci întregi, am ajuns chiar în Cosmos și găsim drumul cu ajutorul GPS-ului. Cu toate acestea ne încântă cinele romantice și ne enervează la culme ambuteiajele în trafic. Însă între toate acestea și omul cavernelor există o legatură puternică. De fapt el, Omul Epocii de Piatră continuă să trăiască în noi: avem aceleași simțuri, dorințe, sentimente și intuiții.
Uneori avem impresia că lumea supra-tehnologizată în care trăim este o lume în care ne-am rătăcit sau suntem gata să ne pierdem. De ce?
Răspunsurile ni le dă Jürgen Brater cu umor dar și cu claritate în cartea ”Maimuța din noi” care o să vă cucerească nu doar prin informațiile pe care le veți afla dar și prin claritatea și stilul alert în care a fost scrisă. Se pot spune multe despre cartea doctorului Jürgen Brater, dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.