Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
Articol de Alina Neagu, 27 ianuarie 2019, 12:45
Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite.
Rezoluţia ONU respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.
Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul României de a lupta împotriva antisemitismului, a rasismului și a xenofobiei într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului.
Si Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume.
Instituția reiterează faptul că promovarea diversității, a respectului față de celălalt, a egalității de șanse reprezintă principii fundamentale pentru dezvoltarea unei societăți democratice.
Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau.
Evenimentul este marcat astăzi, la Institutul Cultural Român din Capitală, prin proiecția, în premieră, a documentarului „Cine ne va scrie istoria”.
Filmul a fost regizat și produs de Roberta Grossman și spune povestea unei grupări clandestine de evrei, condusă de istoricul Emanuel Ringelblum, care a luptat împotriva naziștilor.
Documentarul va fi prezentat astăzi și la sediul UNESCO din Paris, la Muzeul Holocaustului din Washington și cel al Toleranței din Los Angeles, precum și în peste 400 de cinematografe, sinagogi, biserici, universități și muzee din întreaga lume.