Cina târzie nu provoacă obezitate şi diabet, arată un nou studiu
Articol de Stefania Grigore, 28 ianuarie 2019, 14:41
Recomandarea de a nu mânca cu două ore înainte de a merge la culcare s-a dovedit a fi inutilă. În afară de aceasta, cina târzie nu creşte riscul de obezitate şi diabet, indică rezultatele unui studiu desfăşurat de oameni de ştiinţă japonezi de la Universitatea Okayama, publicat în revista BMJ Nutrition, Prevention and Health.
Nutriţioniştii recomandă, în general, un interval de două ore între ultima masă şi ora de culcare, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să se stabilizeze după mâncare. Se crede că acest lucru reduce riscul de perturbare a funcţiei metabolismului, ceea ce provoacă obezitate şi diabet zaharat de tip 2. Oameni de ştiinţă japonezi au verificat modul în care intervalul dintre cină şi somn afectează nivelul hemoglobinei glicozilate – indicatorul biochimic care reflectă concentraţia medie de glucoză în sânge pentru o perioadă îndelungată – în acest caz timp de două-trei luni. Ei au analizat date provenite de la mai mult de 1.500 de japonezi sănătoşi cu vârste cuprinse între 40 şi 74 de ani. Datele colectate în decurs de trei ani se refereau la regimul alimentar, somnul, stilul de viață, activitatea fizică a oamenilor şi prezenţa obiceiurilor nocive, cum ar fi fumatul, de exemplu. În plus, participanţii au oferit în mod regulat sânge pentru analize. Majoritatea au urmat recomandările specialiştilor şi nu au consumat alimente cu două ore înainte de culcare. Doar 16% dintre bărbaţi şi 6% dintre femei nu au urmat acest sfat şi au luat masa direct înainte de culcare.
Analiza informaţiilor colectate a arătat că, deşi nivelul mediu al hemoglobinei glicozilate a participanţilor a crescut cu 5,2-5,8%, durata intervalului dintre cină şi somn nu a jucat un rol semnificativ în acest proces.
Concluzia oamenilor de ştiinţă a fost că mult mai importanţi pentru un metabolism sănătos sunt factorii cum ar fi stilul de viaţă, alimentaţia corectă, activitatea fizică, somnul, indicele de masă corporală, renunţarea la alcool şi fumat.