Ascultă Radio București FM Live

Parlament versus Banca Nationala?

Parlament versus Banca Nationala?

Articol de , 29 ianuarie 2019, 16:16

Dupa ce un timp a preferat sa fie neutru, Parlamentul se implica acum in conflictul dintre guvern si Banca Nationala. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si ministrul de finante, Eugen Teodorovici, sunt invitati astazi in fata Comisiei Economice din  Senat

Ce vor sa stie senatorii

Senatorii vor sa asculte opiniile si argumentele lor, care sunt profund diferite, in ce priveste implicatiile ordonantei de urgenta 114/2018, faimoasa ordonanta care a instituit “taxa pe lacomie” pentru banci, vor sa afle care este situatia dobanzii ROBOR, cum este ea fixata, si sa vor discute si scaderea leului in fata monedei unice europene.

La Comisie va fi, insa, prezent doar Eugen Teodorovici, pentru ca in aceasta dimineata Mugur Isarescu, prin purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a refuzat invitatia declarand că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială.

Asa incat Senatorii vor asculta doar argumentele lui Teodorovici si in ce priveste ordonanta 114 si in ce priveste cursul de schimb, dar deja polemica a depasit limitele normalitatii.

Banca Nationala nu este o entitate divina, asezata undeva, deasupra lumii muritoare. A refuza sa discuti cu Parlamentul, indiferent de motiv si indiferent cine esti, este un semn de dispret fata de autoritatea suprema intr-o democratie.

Chiar daca democratia este si economie de piata, o Banca Nationala este doar un instrument in politica economica, o institutie care are multa autoritate, care are multa independenta, dar care este, totusi, subordonata institutiilor care au legitimitatea data de votul popular, ca ne place, sau nu.

Banii de pensii private sunt mai multi

O veste buna vine de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care a anuntat acum cateva zile, ca Fondurile de pensii private obligatorii, Pilonul II, aveau la 31 decembrie anul trecut, active în valoare de 47,6 miliarde de lei, echivalentul a peste 10 milairde de euro, în creştere cu aproape 20 de procente fata decembrie 2017, dar in usoara scadere fata de luna noiembrie 2018.

Aproape doua treimi dintre active sunt Titlurile de stat, adica peste 30 de miliarde de lei. Pe locul doi de află acţiunile, cu peste 8 miliarde de lei urmate de depozitele bancare, cu aproape 4 miliarde de lei.

Cum se explica faptul ca in decembrie activele erau ceva mai mici decat in noiembrie? Prin actiunile pe care cele 7 fonduri de pensii le poseda. Actiunile sunt cotate la bursa, fie bursa romaneasca fie alte burse, asa ca valoarea lor se schimba de la o zi la alta.

Ce mai spune ASF este ca, in acte, la Pilonul II sunt 7 milioane 250.000 de cotizanti, dar in realitate in luna octombrie au fost varsate contributii doar pentru 4 milioane 100.000 de oameni.

Guvernul, multumit de rezultatele macro-economice

Ministerul de finante a anuntat, ieri, ca in 2018 deficitul bugetar a fost de 2,88% din Produsul Intern Brut, nivel identic cu cel din 2017 si, mai ales, sub ţinta de 2,97% din PIB care fusese stabilită initial.

Guvernul mai este multumit ca au crescut incasarile la buget: si din TVA, si din contributiile sociale, si pentru ca a crescut numarul de salariati, si din accize, si din impozitele pe veniturile din dividende.

Este adevarat ca au scazut cu aproape sfert incasarile la buget din impozitul pe venit, pentru ca a scazut cota unica de impozitare de la 16% la 10%.

In fine, guvernul a anuntat ca anul trecut a reusit sa incaseze de la UE peste 27 de miliarde de lei, adica 5,8 miliarde de euro, cu peste 50% mai multi bani decat a incasat in 2017.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 13:05

Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile | STUDIU

Un studiu recent, realizat pe un eșantion de tineri din 33 de țări din Europa, America de Nord și Africa de Sud, arată că bărbații tind să...

Bărbații se îndrăgostesc mai repede decât femeile | STUDIU
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 12:58

Vremea se răceşte în Bucureşti, de vineri; maxime de 14 grade şi precipitaţii slabe

Vremea se va răci la Bucureşti începând de vineri şi vor fi intensificări ale vântului şi precipitaţii moderate cantitativ, potrivit...

Vremea se răceşte în Bucureşti, de vineri; maxime de 14 grade şi precipitaţii slabe
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 12:37

TROOPER aniversează 30 de ani de carieră | VIDEO

Pe 30 mai 2025, legendara trupă TROOPER marchează trei decenii de activitate neîntreruptă printr-un concert aniversar de proporții, ce va avea...

TROOPER aniversează 30 de ani de carieră | VIDEO
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 12:25

40 de mii de copaci vor fi plantați în Sectorul 2!

Una dintre problemele Sectorului 2 este  suprafață insuficientă a spațiilor verzi. Primăria Sectorului 2 își propune ca obiectiv extinderea...

40 de mii de copaci vor fi plantați în Sectorul 2!
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 12:07

Break the fake: Exagerare sau realitate? Trei noutăți din sfera AI

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în...

Break the fake: Exagerare sau realitate? Trei noutăți din sfera AI
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 12:00

46 de persoane aflate în situaţii de risc au fost salvate de efectivele MAI

În ultimele 24 de ore: 152 de autori de infracţiuni au fost prinşi în flagrant 3.689 de misiuni desfăşurate de structurile MAI pentru...

46 de persoane aflate în situaţii de risc au fost salvate de efectivele MAI
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 11:55

Ceremoniale militare şi religioase – pe 29 mai, de Ziua Eroilor

Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne vor organiza pe 29 mai, de Ziua Eroilor, ceremoniale militare şi religioase la...

Ceremoniale militare şi religioase – pe 29 mai, de Ziua Eroilor
Actualitate miercuri, 14 mai 2025, 11:51

Muzeul Naţional de Istorie a României este deschis publicului sâmbătă şi duminică

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) va avea acces liber pentru vizitatori sâmbătă şi duminică, de Ziua Internaţională a Muzeelor....

Muzeul Naţional de Istorie a României este deschis publicului sâmbătă şi duminică