Ședință CGMB
Articol de Mircea Apostolescu, 31 ianuarie 2019, 13:06
Consilierii generali ai Capitalei urmează să aprobe majorarea sumei necesară expropierilor pentru realizarea penetrației Prelungirea Ghencea – Domnești, care prevede lărgirea la 4 benzi între strada Brașov și Centura București, precum și realizarea unei linii de tramvai care va face legătura cu terminalul liniei 41 de pe Bd. Ghencea, modernizarea și extinderea rețelei de apă și canal, realizarea unui nod intermodal adiacent Pasajului de la Domnești pe care îl realizează Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Tot pe ordinea de zi a Consiliului General se află, spre dezbatere, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru mai multe proiecte de investiții. Este vorba de modernizarea și extinderea compartimentului de primire urgență a Sptalului Clinic prof. Dr. Theodor Burghele de pe Șos. Panduri, care va costa peste 465,4 milioane de lei, realizarea Pasajului Doamna Ghica, continuarea etapei a II-a Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu– intersecție Vitan Bârzești, consolidarea și reabilitarea a 4 poduri – Ciurel, Eroilor, Opera, Timpuri Noi și Pasajul Fundeni.
De asemenea, mai multe proiecte, din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană “Zona Centrală”, urmează să fie declarate utilități publice de interes local pentru a se realiza anumite expropieri sau trecerea unor suprafețe de teren, din administrarea unor instituții în administrarea Municipului București. Este vorba de realizarea de parcaje subterane în Piața Constituției, la Sala Palatului, Uranus-Piața Rahova, construirea a două poduri pietonale și de bicicliști peste Dâmbovița la Mihai Vodă și Podul Calicilor-ansamblul urban Biserica Domnița Bălașa, unde se va realiza o parcare subterană de aproape 300 de locuri, amenajarea urbană supraterană a Parcului Sfinții Apostoli de la Palatul de Justiție, unde vor fi amenajate și spațiile publice, precum și realizarea mai multor trasee pietonale și de bicicliși, care vor face legătura între centrul istoric al Bucureștiului și cartierul Uranus – Piața de Flori George Coșbuc.
Pe ordinea de zi a ședinței consiliului general se mai află și aprobarea a 22 de Planuri Urbanistice Zonale și Planul Urbanistic al sectorului 3. La propunerea primarului general, consilieri municipali urmează să acorde titlul de cetățean de onoare Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de recunoștință pentru activitatea social-filantropică, liturgică și misionară desfășurată pe plan național și internațional.
Peste 63 de milioane de lei va costa etapa a II-a, Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecție Vitan Bârzești, potrivit Indicatorilor tehnico-economici supuși spre adoptare în ședința de astăzi a consiliului general. Noua investiție se referă la realizarea unei străzi cu 6 benzi de circulație, amenajare trotuare, iluminat public, deviere sau relocare rețele utilități publice.
Consilierii municipali urmază să aprobe indicatorii tehnico-economic pentru realizarea Pasajului Doamna Ghica, care va avea 4 benzi de circulație, trotuare, iluminat public și separator fluxuri de circulație pe zona mediană, investiție care se ridică la aproape 134 de milioane de lei.
Primăria Capitalei vrea să consolideze și să reabiliteze 4 poduri – Ciurel, Eroilor, Opera, Timpuri Noi și Pasajul Fundeni. Valoarea totală a celor 5 obiective de investiții se ridică la 30 de milioane de lei, potrivit indicatorilor tehnico-economici supuși spre dezbatere consiliului general. Potrivit rapoartelor de specialitate, podurile și pasajul au fost expertizate și încadrate la categoria nesatisfăcător, ceea ce arată o stare tehnică precară.
Potrivit unui proiect de hotărâre, RADET București vrea să majoreze tariful pentru transportul și distribuția energiei termice furnizate prin puncte termice urbane la un nivel de 167,87 lei / gigacalorie fără TVA.
De asemenea, tariful pentru transportul și distribuția energiei termice pentru consumatorii alimentați, prin circuitul primar, se tabilește la un nivel de 100,58 lei gigacaloria fără TVA.
Pentru consumatorii non-casnici (agenții economici), prețul local facturat de RADET va fi de 416,37 lei /gigacaloria fără TVA pentru consumatorii alimentați din Puncte Termice și centrale termice de cvartal și 338,24 lei /gigacalorie fără TVA pentru consumatorii alimentați din puncte termice proprii.
Potrivit expunerii de motive, creșterea tarifului pentru transport și distribuție este de 3,58 la sută. De asemenea, prin adoptarea tarifelor și prețurilor pentru serviciile efectuate de RADET, în condițiile în care prețul energiei termice furnizate populației rămâne nemodificat va fi necesară suplimentarea veniturilor RADET (adica subvenție) cu aproximativ 22.855.000 lei/ an inclusiv TVA.