UE sau Politica la nivel declarativ
Articol de , 31 ianuarie 2019, 16:15
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, se afla in aceste zile la București pentru a prezida reuniunea informala a ministrilor apararii din statele membre ale Uniunii Europene si reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe.
UE nu are politica externa comuna
Din pacate, de-a lungul anilor, ambele reuniuni s-au dovedit a fi cele mai inutile din calendarul unei presedintii rotative a Uniunii Europene, nu doar presedintia romaneasca, ci in general, orice presedintie, orice tara o detine.
In absolut toate celelalte domenii tarile comunitare au acceptat sa cedeze catre Bruxelles o parte din suveranitatea lor nationala: fie ca este vorba de agricultura, de politica financiara, de politica energetica, de pescuit, de protectia mediului, de drepturile omului, de educatie si tot asa. In schimb, in ce priveste politica de aparare si politica externa, nicio tara europeana nu a renuntat nici macar la un milimetru din libertatea ei de decizie si actiune.
Dealtfel in schema Comisiei Euriopene nici nu exista posturile de “comisar european pentru aparare” si “comisar european pentru politica externa”, d-na Mogherini este doar “inalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate”.
In domeniul politicii externe singurul lucru care a fost decis la nivel european si care este respectat in continuare – desi unele tari nu prea mai vor acest lucru – este politica de sanctiuni impotriva Rusiei. Dar si aceste sanctiuni sunt superficiale, dovada ca Germania dezvolta proiectul Nord Stream 2 cu Gazprom, Ungaria isi dezvolta centrala atomica de la Paks tot cu rusii, Franta este si ea implicata in Nord Stream 2 prin compania nationala Engie etc. etc.
In rest, fiecare stat european are propriile sale interese in politica externa: pe romani nu-i intereseaza deloc Africa centrala, in timp ce pentru francezi este prioritara, pe italieni nu-i intereseaza sa se certe cu Turcia in timp ce Germania se are la cutite cu Erdogan, croatii nu vad niciun pericol din partea Rusiei in timp ce tarile balitce sunt obsedate de acest lucru etc. etc.
UE nu are nici stategie comuna de securitate si aparare
Comisia Europeana a estimat ca din cauza ca fiecare tara face toate eforturile sa fabrice singura tot armamentul de care are nevoie, sfidand logica economica, tarile din UE pierd anual intre 25 si 100 de miliarde de euro.
Singura exceptie fericita este in domeniul avioanelor de lupta, unde 4 tari europene – Germania, Italia, Marea Britanie si Spania – si-au reunit capacitatile financiare si industriale ca sa fabrice un avion comun: Eurofighter.
In rest, Franta isi pastreaza avioanele Miraj, suedezii si pastreaza avioanele Saab si, in plus, cei trei fabricanti europeni se concureaza si se saboteza reciproc si pe piata europeana si pe piata internationala. Ca exemplu : atunci cand Romania a dorit sa cumpere avioane de lupta, au fost prezentate oferte concurente de la Saab, Mirage si Eurofighter alaturi de oferta Locheed Martin.
Dece sunt organizate amenea reuniuni ministeriale
Pentru ca UE ar dori sa se convinga – si sa convinga restul lumii – ca este suficient de integrata incat actioneaza intra-devar in comun
Cu toate acestea, chiar si presedintia romaneasca a Consiliului European, a avut grija sa insiste ca Europa apararii, si/sau autonomia strategica europeana nu trebuie sa concureze in niciun fel cu NATO. Adica dorim o Europa integrata si puternica inclusiv in domeniul apararii, dar suprematia militara americana in Europa trebuie sa se pastreze.
Toata lumea, de la Bruxelles la Bucuresti, si decidenti politici si analisti, este de acord ca UE nu va putea sa actioneze ca actor distinct in lume cu o influenta care sa fie pe masura fortei ei economice – NB : Europa este, totusi, cea maimare putere economica a lumii – daca nu avem o politica externa comuna si o politica de aparare comuna.
In realitate, insa, astazi nimeni in Europa nu vrea sa se intample acest lucru.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!