BNR fata in fata cu senatorii
Articol de , 12 februarie 2019, 16:15
Tot Consiliul de Administratie al Bancii Nationale, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, a fost astazi in Parlament pentru a discuta cu membrii Comisiei de buget-finante a Senatului.
Subiectul principal a fost dobanda ROBOR, dar discutia s-a referit si la politica generala a bancilor in domeniul creditarii
Dialog al surzilor
Fiecare parte a spus ceea ce avea de spus: Mugur Isarescu, pentru ca in special el a vorbit in numele BNR, a sustinut ca ROBOR este strict rezultatul tranzactiilor de pe piata si banca nationala nu face decat sa supervizeze aceasta piata, in timp ce senatorii, mai ales Daniel Zamfir, au sustinut ca BNR are mijloacele de a regla acest joc, nu doar sa il constate.
Din pacate, discutia nu a adus nicio solutie la o problema concreta pe care a ridicat-o chiar la inceput Calin Popescu Tariceanu: companiile romanesti trebuie sa se imprumute la dobanzile de pe piata romaneasca in tip ce companiile straine prezente in Romania se imprumuta din tarile de origine, deci la nivelul de dobanzi din acele tari.
Deci pe piata romaneasca competitia este intre firme care se imprumuta cu greu si firme care se imprumuta mult mai usor, competitie evident inegala. Adica nu exista nicio sansa ca firmele romanesti sa aiba acelasi ritm de investitii ca firmele straine stabilite in Romania.
ROBOR nu este manipulata de nimeni.
Mugur Isarescu a spus ca ROBOR nu este si nu poate fi manipulata de nimeni, ca nu a existat un cartel al bancilor comerciale in aceasta privinta, iar dovada ca BNR isi face treaba bine si corect este cursul de schimb stabil al monedei nationale.
Apropo de curs, guvernatorul Bancii Nationale a declarat la un moment dat ca “a fost un atac mic pe leu”, referindu-se la ce s-a intamplat acum doua saptamani.
Pe de alta parte tot el a afirmat foarte net ca vremea dobanzilor mici a crescut, si in Romania si peste tot in lume
Tot Guvernatorul BNR a mai spus ca daca se doreste scaderea ROBOR ar trebui sa scada deficitul bugetar si sa scada si deficitul comertului exterior.
Insa aici ajungem din nou la ce spunea Calin Popescu Tariceanu, pentru ca atat timp cat firmele romanesti se vor imprumuta greu, ele nu vor putea investi suficient incat sa exporte mai mult si sa echilibreze comertul exterior.
In ce priveste creditele pentru firme, BNR are o explicatie: bancile dau greu credite pentru ca doar un numar limitat de companii romanesti sunt „bancabile”, adica prezinta suficiente garantii ca sa primeasca credite.
Concluziile
O concluzie, resemnata, a tras-o senatorul Serban Nicolae care a spus ca este bine ca bancile romanesti o duc bine, si ca au profit, dar ar trebui ca si clientilor bancilor sa le fie bine.
In sinteza, Romania se afla intr-un cerc vicios: firmele si cetatenii iau greu credite la dobanzi mari pentru ca nu avem o economie destul de dezvoltata si, in acelasi timp, economia nu este destul de dezvoltata pentru ca nu se pot lua decat greu credite pentru dezvoltare.