Bine de citit: Antologia „RĂZBOINICII” (primul volum)
Articol de razvanursuleanu, 14 februarie 2019, 09:37
În prefață, la un moment dat, scrie “Fiecăruia i s-a cerut același lucru – o poveste despre un războinic”
Cui i s-a cerut? Scriitorilor prezenți în carte li s-a cerut.
Cine a cerut? George R.R Martin și Gardner Dozois au cerut, ei au alcătuit antologia astfel că practic puteau cere orice doreau ei. Acum să vedem ce a ieșit.
“Regele Norvegiei” de Cecelia Holland
O bătălie cu drakkare și vikingi de la început și până la sfârșit. Antrenantă, fascinantă, ravisantă, flamboaiantă, dar fără nicio legătură cu genurile Fantasy sau SF. E adevărat, nu era obligatoriu ca povestirea să se încadreze în F/SF, dar eu am cumpărat antologia ca să citesc F/SF, dacă voiam doar capă și spadă luam “Cavalerii Pardaillan” a lui Michel Zevaco, era pe raftul de deasupra…
Nota: 8,8
“Legat pe vecie” de Joe Haldeman
Interesantă idee, acest “război de week-end”… Am căutat pe internet să văd cum arată Haldeman și am găsit o sumedenie de fotografii cu el. Pare a fi un om ca toți ceilalți. Dacă Haldeman este de fapt un militar de carieră venit din viitor, upgradat și mufat corespunzător și sosit în prezent pentru a ne dezvălui cum se poartă războaiele (eterne?) în secolele ce urmează, atunci acest lucru este ascuns privirii…
Nota: 8,8
“Triumful” de Robin Hobb
Dacă printre preferințele tale istorice se numărau și cartaginezii, autoarea te face să schimbi tabăra aproape imediat, ba chiar să ai impresia că de fapt ai ținut întotdeauna cu romanii. Și mai e ceva. Robin Hobb este unul dintre puținii scriitori care poate defini în cuvinte prietenia. În aparență oricine cunoaște valoarea unei prietenii adevărate, dar dacă am fi întrebați am găsi oare cuvintele potrivite pentru a o descrie? Pentru distinsa autoare a povestirii este atât de ușor…
Nota: 10
“Tabula rasa” de Lawrence Block
În “Doctor Sleep”, romanul lui Stephen King, am cunoscut o fătucă la fel de aplecată către astfel de trebșoare axate pe stârpirea bărbaților cu apucături exagerat de bărbătești. Doar că fătuca lui King e mult mai competentă… Ce să fac, am citit de curând cartea, îmi este greu să nu le judec prin comparație.
Nota: 7,8
“…și voi, arhangheli ai iertării” de Tad Williams
Autorul, probabil din lipsă de informații, confundă creștinismul cu islamul. Cât despre “elementul SF”, dacă nu reușești să vii decât cu inovații de tip “supermodificațiigenetic”… poate că era mai bine dacă dădeai “superskip” la această antologie.
Nota: 6,5
“Am plecat militar” de Joe R. Lansdale
Stilul acesta jemanfișist merge bine câteva pagini, după care începe să fie plictisitor, apoi obositor de-a dreptul. Scriitorul are sentimentul că este generator de umor și că îl stăpânește perfect, dar respectivul umor este și de împrumut, și liniar. Evident că nu am râs, dar măcar nu am ajuns să bocesc (povestirea fiind relativ scurtă).
Nota: 6,8
“Dirae” de Peter S. Beagle
O super poveste cu super eroi.
Nota: 10
“Obiceiuri cazone” de Diana Gabaldon
…un mic feeling cum că la un moment dat autoarea se plictisește de atâta scris și rezolvă toate situațiile în două pagini. Dincolo de asta, textul mi-a plăcut, o istorie posibilă cu scoțieni, englezi, indieni și francezi, unde toată lumea se luptă și nimeni nu stă locului potolit. Evident, lordul Grey este și el prezent.
Nota: 8,5
“La șapte ani de casă” de Naomi Novik
Argumentație literară de clasă în sprijinul ideii că rasele extraterestre pot recurge la compromisuri și se pot înțelege între ele, atâta vreme cât rasa umană nu face parte din această înțelegere.
Nota: 9