100 de zile pana la noul Parlament European
Articol de , 15 februarie 2019, 16:15
Cu 100 de zile inainte de alegerile pentru Parlamentul European (PE) fortele politice de la Bruxelles isi calculeza sansele, la fel ca si potentialii candidati la preseditia viitoarei Comisii Europene (CE).
Biroul de legatura al legislativului comunitar in Romania a prezentat, astazi, intr-o conferinta de presa, sondajele privind modul in care Uniunea Europeana este privita de cetatenii din cele 28 de state, precum si informatii despre configuratia viitorului Parlament.
Europa este tot mai euro-entuziasta
Daca ne luam declaratiile si stirile din ultima vreme ale liderilor politici din foarte multe tari europene si daca analizam conflictele dintre diverse capitale comunitare si dintre aceste capitale si Bruxelles, concluzia ar fi ca europenii sunt mai eurosceptici ca oricand.
Totusi, Biroul de legatura al PE a prezentat un sondaj conform caruia nivelul de euro-entuziasm este cel mai ridicat din 1983 incoace pentru ca, in medie, 62% dintre europeni considera ca apartenenta tarii lor la UE este un lucru bun si ca tara lor a avut de castigat.
Acelasi sondaj mai spune ca 60% dintre britanici considera ca Marea Britanie a avut de castigat ca membra a UE, ceea ce este in contrast profund cu rezultatele referendumului pentru Brexit si in contrast cu ce se intampla chiar acum in Regatul Unit, unde atat conservatorii cat si laburistii sustin, de facto, parasirea Uniunii Europene pentru ca asa vor majoritatea alegatorilor lor.
Tot conform sondajului, cea mai euro-sceptica tara este Italia, a treia mare economie europeana, unde doar 45% dintre opinii sunt favorabile UE
Data alegerilor
Data oficiala este duminica 26 mai. In unele tari votul va fi mai devreme, sau se va intinde pe mai multe zile, un fucntie de legislatia nationala, dar pe 26 mai seara si in cursul noptii de 26 spre 27 se vor sti rezultatele finale.
Noii euro-deputati se vor intalni in plen incepand cu 27 mai pentru a forma grupurile politice, iar pe 2 iunie va incepe noua legislatura, la Strasbourg, atunci cand vor fi alesi presedintele PE si vice-presedintii, in functie de repartizarea fotoliilor intre diferitele grupuri parlamentare.
Ulterior, nu stie cand, Consiliul European va alege cu majoritate calificata –NB: nu cu unanimitate de voturi – persoana presedintelui Comisiei Europene, care persoana trebuie si acceptata de PE cu majoritate simpla de voturi.
Apoi fiecare tara va desemna persoana comisarului european care sa o reprezinte, iar comisarii vor fi audiati, in toamna, tot de PE.
Iesirea Marii Britanii
Acordul de Brexit trebuie fie aprobat si de actualul PE cu majoritate simpla de voturi, dar faca va fi brexit dur atunci nu se va mai vota nimic.
Presupunand ca se va produce Brexit-ul, noua CE va avea doar 27 de comisari, fata de 28 in prezent, iar PE va avea doar 705 membri, fata de 751 in prezent. O parte din fotoliile de euro-deputat care revin in prezent Marii Britanii vor disparea, altele vor fi redistribuite
Ca urmare a redistriburii Romania va avea 33 de euro-deputati, fata de 32 in prezent.
Pentru ca toata lumea se asteapta ca procentul de deputati reprezentand partidele eurosceptice sa creasca, primele estimari in ce priveste raporturile de forte politice din viitorul PE vor fi publicate luni, 18 februarie, si apoi cam o data pe saptamana vor aparea estimari noi.
Surprinzator, grupurile politice din actualul PE si-au desemnat deja candidatul, sau candidatii, in cursa pentru postul de viitor presedinte al CE: PPE l-a desemnat pe Manfred Weber, Socialistii si democratii l-au desemnat pe Frans Timmermans, Conservatorii si reformatorii l-au desemnat pe Jan Zahardi etc.
Este amuzant faptul ca aceste persoane au fost desemnate ca si cum s-ar sti sigur ca ele vor fi castiga un nou mandat de euro-deputat.
Alegerile democratice pornesc de la prezumtia ca nu exista castigatori siguri, competitia este deschisa. Cu toate acestea, niste oameni care in acest moment sunt euro-deputati, dar care in virtutea regulilor democratiei s-ar putea sa nu mai aiba un nou mandat, si-au arogat dreptul de a decide in numele viitorului PE, adica au desemnat dinainte drept lideri de grup pe alti oameni care, si ei, s-ar putea sa nu mai aiba un nou mandat.
Asta daca democratia functioneaza.
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!