Încep lucrările la Centrul European „Favorit”!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 februarie 2019, 16:25
Au demarat, deja, lucrările de demolare a fostului Cinematograf „Favorit”. Pe locul acestuia, în 36 de luni, Primăria Sectorului 6 va construi un centru multiticultural, în valoare de 58 de milioane de lei, după cum a anunțat edilul Gabriel Mutu.
Centrul va avea o sală de spectacole multifuncțională cu o capacitate de 706 locuri și, deasupra acesteia, alte două săli pentru balet și dans. Sala principală va avea nu doar destinația de cinematograf ci va putea găzdui și spectacole de teatru, muzicale și alte tipuri de manifestări culturale.
Vestibulul centrului cultural va putea găzdui expoziții de artă plastică vernisaje, lansări de carte etc., spune edilul din Calea Plevnei.
Gabriel Mutu mai spune că centrul va dispune și de un ecran exterior unicat în București. Pe acesta se vor face proiecții ce vor putea fi urmărite din piațeta din fața centrului. De aceea Primăria Sectorului 6 va amenaja și spațiile exterioare adiacente viitorului centru cultural. De asemenea, autoritatea locală va angaja discuții cu proprietarii spațiilor comerciale vecine pentru că aceștia să își renoveze fațadele, a mai spus edilul.
În context trebuie menționat faptul că proiectul Centrului Cultural „Favorit” este primul care prinde viață la inițiativa unui grup civic, „Inițiativa Favorit”.
La solicitarea cetățenilor, Primăria Sectorului 6 a elaborat proiectul încă din anul 2012. Numai că investiția nu a putut demara, deoarece RADEF „Româniafilm” a refuzat, ca și în cazul altor cinematografe, precum „Patria” sau „Grivița”, să pună în aplicare o lege din 2008 care prevedea trecerea cinematografelor din proprietatea privată a Statului și administrarea RADEF în proprietatea privată a Municipiului București și administrarea consiliilor locale.
A fost nevoie de trei ani de luptă pentru că abia spre finele lui 2015 „Româniafilm” să predea fostul Cinematograf „Favorit”, după cum explică cei de la „Inițiativa Favorit”.
Aceast refuz de a aplica legea venit din partea RADEF a dus la costuri suplimentare, ținând de reactualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, și desigur la amânarea realizării acesteia.