Rețeta distracției din Ploiești: mâncare pentru toate gusturile, plus darts!
Articol de bucurestifm, 20 februarie 2019, 09:49 / actualizat: 20 februarie 2019, 18:56
Sâmbăta aceasta, de la ora 19, Curtea Berarilor Ploieşti, în asociere cu Wolf Darts Club, organizează în premieră un concurs de darts. Derulat sub sloganul “Dacă n-aveţi săgeţi…avem noi!”, concursul promite să-şi răsplătească câştigătorii cu premii surpriză şi diplome.
Aceasta este ultima iniţiativă a celui mai convingător gastropub german din Ploieşti, Curtea Berarilor, amenajat în Casa Mamaciu, una din cele mai vechi clădiri din oraş şi singura în stil neogotic.
Clădirea, care se află în buricul târgului, pe Kogălniceanu, a fost finalizată în 1870, fiind creaţia arhitectului sas Christian Kertch, iar primul ei proprietar a fost bancherul evreu Ergas Avram Mamaciu.
E adevărat, berea şi mâncarea bavareză nu se adresează celor mai sensibile şi aristocratice stomacuri – dar parcă mâncarea bavareză se potrivește mai mult cu o clădire construită în stilul favorit al prusacilor şi austro-ungarilor.
Pubul, cu o capacitate de 160 de locuri, devine neîncăpător când sunt programate meciuri, dând parcă cu tifla VIP-urilor de cel mai înalt nivel posibil care au trecut pe la Casa Mamaciu: aici a fost cazat, în 1877, cancelarul rus Alexandr Gorceacov – care, tot de aici, a redactat împreună cu ţarul Alexandru al II-lea comunicatul diplomatic prin care au propus statului român cedarea către Rusia a judeţelor din sudului Basarabiei, în schimbul Dobrogei.
Curtea imperială rusă a preferat să negocieze de la Ploieşti – şi nu din capitala Bucureşti – condiţiile alăturării României de partea Rusiei în războiul care a lichidat practic Imperiul Otoman, scoţându-l din clubul marilor puteri şi consfinţind definitiv independenţa României. Vizita oficială a durat 19 zile, aducându-i la Ploieşti, pe lângă ţar şi cancelar, pe Nicolae, fratele ţarului, cei doi fii ai acestuia, Vladimir şi viitorul ţar Alexandru al III-lea, ministrul de război Miliutin şi mai mulţi generali.
Este momentul de glorie al Casei Mamaciu. Ulterior, ea devine sediu al prefecturii (1880-1910), apoi şcoală, iar în 1941 este transformată în primul cinematograf din oraş – “Colorado” – de către un om de afaceri ploieştean.
După instaurarea comunismului, de fapt ceva mai târziu, în 1949, clădirea este confiscată de stat, care mută întâi Casa Armatei acolo, apoi, în 1955, Teatrul de păpuşi Ciufulici.
Acum, funcţionează ca berărie a unui lanţ bănăţean de puburi care pare să aibă o slăbiciune pentru localuri amenajate în centrul vechi al oraşelor, nu contează că vorbim de Iaşi, Timişoara sau Bucureşti.
…Şi dacă tot se apropie weekend-ul, o partidă de darts merge la fix. 10 lei vă costă înscrierea la concursul de sâmbătă.