„Bătălia” pentru RADET!
Articol de Mircea Apostolescu, 26 februarie 2019, 13:40
Primarul general Gabriela Firea a propus pe ordinea de zi a ședinței CGMB de astăzi trei proiecte de hotărâre având drept obiect asigurarea continuității serviciului de încălzire în sistem centralizat. Este vorba despre divizarea Companiei Municipale Energetica în două noi companii, „Termoenergetica” și „Termoenergetica Servicii”. Prima va avea ca obiect de activitate producerea, transportul și distribuția de agent termic, în timp ce cea de-a doua va face reparațiile la rețeaua de termoficare.
În deschiderea ședinței, edilul șef a subliniat importanța celor trei proiecte de hotărâre pentru că bucureștenii să nu rămână fără căldură, în cazul falimentului RADET.
„Este o problemă pe care am preluat-o de la vechile administrații, mă refer la situația RADET. Așa cum am mai spus, în ședința anterioară de instanță, judecătorul sindic a spus că, dacă la următorul termen, care este mâine, ANAF nu vine cu o propunere fermă, RADET va intra în faliment. ANAF are mandat ca mâine să solicite o nouă prorogare, dar mergând pe logica ședințelor de instanță este mai mult decât posibil ca judecătorul sindic să facă ce a anunțat deja, adică să declare falimentul Regiei.
Problema se pune așa: nu suntem noi vinovați de starea în care se află RADET-ul, dar acum avem răspudnerea de a rezolva problema. E vorba de 1,8 milioane de bucureșteni racordați la RADET. Este al doilea cel mai complex și vast sistem de termoficare din Europa.
Nu există posibilitatea înlocuirii acestuia, decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp și cu costuri foarte mari. Datoria noastră este să salvăm ce am moștenit, să reparăm toate conductele, să le reabilităm, să le modernizăm. Și am început asta deja.
Pentru a continua acest proces de modernizare, trebuie să existe o entitate care să preia RADET-ul, toți angajații și să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă și căldură a cetățenilor.
Am scris și CSAT și Guvernului și Parlamentului și am atras atenția. Există o legislație în vigoare care trebuie să fie respectată. Cine spune să nu votăm acest proiect, este o afirmație criminală la adresa cetățenilor, o afirmație meschină.
Soluția discutată și cu liderii grupurilor politice din CGMB este înființarea a două companii municipale, Termoenergetica și Termoenergetica Servicii.
Dacă ar fi fost alte soluții, cu siguranță specialiștii ar fi venit cu aceste idei salvatoare. Din păcate, doar aceasta este soluția și nu este inventată nici de mine, nici de dumneavoastră, ci a reieșit din consultări”, a spus Firea.
Primarul general le-a mai reamintit consilierilor municipali: „(…) să știți că În blocurile racordate la RADET sunt cetățeni simpli. Fac apel la discernământul vostru. Nu cred că certurile își au rostul. Au trecut anii când unii politicieni ăși făceau notorietate prin certuri. De aceea am dorit să purtăm un dialog. Aceasta este soluția salvatoare. Vă rog să vă plecați cu gândul la cetățeni, să votați doar cu gândul la cetățeni. Fac tot ce îmi stă putere să duc informația corectă la cetățeni, cu ce s-a petrecut în ultima perioadă cu RADET. Dacă doar arătăm cu degetul, nu rezolvăm nimic. Oamenii vor de la noi soluții. Asta este soluția”, a declarat Gabriela Firea în fața CGMB.
Înaintea ședinței, Roxana Ating, liderul grupului USR a explicat că nu va vota cele trei proiecte, a căror retragere de pe ordinea de zi a și cerut-o. Liderul USR a motivat refuzul de a aproba cele trei proiecte prin faptul că nu ar avea legătură cu falimentul RADET. În plus, proiectele ar fi și parțial ilegale.
Și o parte dintre consilierii municipali PNL au anunțat că nu vor vota cele trei proiecte.
Pentru adoptarea fiecăruia dintre cele trei proiecte este nevoie de 37 de voturi, reprezentând două treimi din numărul consilierilor municipali.