Alexandru Tomescu şi dirijorul libanez Lubnan Baalbaki aduc primăvara la Sala Radio
Articol de Andra Radu, 27 februarie 2019, 14:53
Primăvara începe la Sala Radio sub semnul muzicii şi al frumosului şi aduce publicului în luna martie o mulţime de mărţişoare muzicale, sub forma unor concerte de excepţie, cu invitaţi din ţară şi din străinătate şi un program atractiv.
Chiar în prima zi a primăverii, vineri, 1 martie (ora 19:00), violonistul Alexandru Tomescu şi vioara de patrimoniu Stradivarius Elder-Voicu, dirijorul libanezLubnan Baalbaki şi Orchestra Naţională Radio vă propun un repertoriu romantic.
Veţi asculta două lucrări semnate de compozitorul francez Camille Saint-Saëns – Uvertura operei La Princesse Jaune (despre un tânăr student îndrăgostit platonic de o prinţesă japoneză) şi Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară şi orchestră. Lucrarea a fost dedicată de compozitor unui mare violonist şi compozitor al vremii, muzicianul spaniol Pablo de Sarasate.
În cea de-a doua parte a serii veţi asculta una dintre cele mai cunoscute partituri semnate de titanul Beethoven: Simfonia nr. 3 – supranumită Eroica, o lucrare ce marchează trecerea compozitorului de la clasicism la romantismul muzical. Beethoven a dedicat iniţial lucrarea sa lui Napoleon, pe care îl considera o personificare a ideilor democratice ale Revoluţiei Franceze, înainte însă ca acesta să se proclame împărat şi Beethoven să fie dezamăgit de cel pe care îl admirase.
La finalul concertului, Editura Casa Radio îl readuce pe solistul serii, violonistul Alexandru Tomescu, alături de spectatori, prin organizarea unei sesiuni de autografe în foaierul central al Sălii Radio acordate de artist pe albumul apărut la Casa Radio sub titlul Radio România 90. Albumul este disponibil la preţ de producător la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziţionat de la partenerii de distribuţie, incluzând librăriile Humanitas şi Cărtureşti.
Parcursul muzicianului Lubnan Baalbaki – născut în Liban, dar şi cetăţean român, este fascinant. Dirijor, compozitor, violonist şi un remarcabil interpret al lăutei, a fost înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic, familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori şi nu numai. Lubnan Baalbaki a descoperit tainele muzicale studiind vioara la Conservatorul din Liban. A ales apoi România pentru a-şi urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijat cu maestrul Petre Sbârcea şi compoziţie cu Szegő Péter. Formarea sa artistică a continuat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu.
Experienţa sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, 5 Mayo Philharmonic Orchestra, Queretaro Philharmonic Orchestra ş.a. Din anul 2012, Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.
Alexandru Tomescu este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, dar şi în turnee în Europa şi Asia. De la vârsta de şase ani, a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară. A obţinut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără: Concursul Paganini (Genova, 1995), Concursul Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, 1999) şi Concursul George Enescu (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur, Valery Gergiev şi Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru Tomescu a câştigat în noiembrie 2018 pentru a treia oară, în urma concursului naţional, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu până în 2023. Turneul Internaţional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte în zeci de localităţi din ţară şi străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.