Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 28 februarie
Articol de , 28 februarie 2019, 17:32
CINEMA
* Şi astăzi, la Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, în cadrul medalionului Carl Theodor Dreyer, 130 de ani de la naştere (3 februarie), horrorul fantastic „Vampirul”, adaptare după nuvela „Carmilla” de Sheridan Le Fanu regizată în 1932, cu: Julian West (Nicolas de Gunzburg), Maurice Schutz, Rena Mandel, Sybille Schmitz.
– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, comedia dramatică şi romantică americană „Mr. Deeds Goes to Town / Extravagantul domn Deeds”, pentru a cărei regie Frank Capra a primit Osarul în 1937, filmul având şi alte nominalizări, cum ar fi cea a lui Gary Cooper pentru actor în rol principal, alături de el jucând: Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander.
* Cinema Muzeul Ţăranului vă oferă încă o posibilitate de a viziona, de la ora 18:00, excelentul documentar „România neîmblânzită”, produs anul trecut de studioul Off the Fence în regia lui Tom Barton-Humphreys, despre viaţa naturală fabuloasă ce există la noi.
* De la ora 19:00, la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film este proiectat documentarul „Procesul: Rusia vs. Oleg Senţov” de Askold Kurov, despre determinarea şi puterea de a lupta pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor omului.
* La Institutul Italian de Cultură, tot de la ora 19:00, în cadrul programului Joia la film, rulează comedia „Scialla / Tată fără voie” de Francesco Bruni, în care Fabrizio Bentivoglio interpretează pe Bruno Beltrame, din al cărui talent de scriitor nu mai rămâne azi decât scrisul la comandă de biografii pentru fotbalişti, vedete TV sau staruri porno. Pasiunea sa pentru învăţământ l-a făcut să dea meditaţii unor elevi blazaţi, printre care şi Luca, ce are 15 ani şi e la fel de obraznic şi ignorant ca şi ceilalţi. Dar descoperă că mai este ceva: fiul său.
* Adaptare a nuvelei omonime scrise de Ioan Groşan, filmul „Caravana cinematografică” regizat de Titus Muntean este proiectat de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române în cadrul programului de întâlniri cinematografice şi literare Cinemacitit. Proiecţia este urmată de un dialog la care vor participa Ioan Groşan şi directorul de imagine al filmului, Vivi Drăgan Vasile. Moderator: Cecilia Ştefănescu (scriitoare şi regizoare).
* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 20:30 este proiectat, în avanpremieră, documentarul „Caisă”, realizat în lumea boxului de Alexandru Mavrodineanu, ce prezintă o poveste emblematică pentru lumea în care trăim, vorbind despre perseverenţă şi despre supravieţuirea celui mai puternic într-un mediu incapabil să te sprijine cu adevărat.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Christian Badea, având în program: Concertul în Re pentru vioară şi orchestră de Erich Wolfgang Korngold – solistă Ioana Cristina Goicea şi Simfonia nr. 5, în re de Dmitri Şostakovici.
* Mircea Baniciu cântă pentru prima oară în Quantic Club, alături de Vlady Cnejevici şi Teo Boar, de la ora 19:00.
* Stagiunea programului de jazz „Artist in Residence” continuă la ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90) cu concertul “Joy of Life” dat, de la ora 20:00, de Petrică Andrei Trio (pianistul Petrică Andrei, bateristul Vlad Popescu şi contrabasistul Olivier Gatto).
* Viţa de Vie se întoarce pe scena din Hard Rock Café cu un show electrizant, ce începe de la ora 21:30.
* De la ora 23:00 muzica este asigurată de Federico Molinari + Prichindel în Control Club şi de Fabe, Nu Zau şi Sepp în Expirat Club.
EXPOZIŢII
* Expoziţia temporară „Feţele noi ale armelor vechi” este vernisată, la ora 17:00, la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00, până pe 28 aprilie.
* Vernisajul proiectului expoziţional „Hărţi imaginare” al artistului Lucian Muntean are loc la ora 18:30, în Sala Mare a Institutului Cultural Român ,unde poate fi vizionată până pe 12 martie.
* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 19:00 începe finisajul expoziţiei „Gustav Klimt. Precursor al modernităţii”, unul original organizat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, care include un montaj video 3D după faimosul portret al Adelei Bloch-Bauer realizat de pictorul austriac.
* Asociaţia Culturală A. Păunescu, prin Centrul Cultural, vă invită la vernisajul expoziţiei „George Moscal, autoportret la 50 de ani”, de la ora 19:00 la Galeria de artă verde (Str. Vulturilor, nr. 1).
* Expoziţia de la Buşteni „Women Power in Art”, cu peste 160 de lucrări semnate de peste 100 de artiste vizuale din România ultimilor 100 de ani (care rămâne deschisă până pe 9 iunie) şi despre întregul proiect „Puterea femeilor în artă” este tema unei prezentări-dezbatere la Cafeneaua critică, ce începe de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8). Participă: curatorul Cosmin Năsui, artiste prezente în expoziţie, critici şi istorici plastici. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.
ALTE EVENIMENTE
* De la ora 18:00, în clădirea de birouri Globalworth Tower (Str. Barbu Văcărescu, nr. 201) are loc evenimentul de lansare a „Globalworth District”, care îşi propune să promoveze tânăra generaţie de artişti români şi să aducă evenimentele culturale mai aproape de comunitate, transformând clădirile de birouri în spaţii neconvenţionale care găzduiesc şi susţin arta şi tehnologia. Programul serii cuprinde muzică interpretată de robin and The Backstabbers, video mapping şi instalaţii prezentate de Les Ateliers Nomad & H3 şi modă creată de George.
* În cadrul seriei Conferinţele de la Şosea, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului, Petre Matei şi Cătălina Tesăr abordează tema „Pieptănarii, în poveşti şi în arhive”, despre romii pieptănari din Sud-Estul României în secolul XX.
* Tot de la ora 18:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38), începe o întâlnire cu Gabriel Liiceanu, Gabriela Tabacu şi Radu Paraschivescu despre volumul „Jurnalul unei iubiri imposibile” de Kaya de Vos, o carte despre puterea iubirii de a spulbera tabuuri şi prejudecăţi.
* La Librăria Humanitas Kretzulescu (Cal. Victoriei, nr. 45), de la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat” de Alina Nelega, prezentat, alături de autoare, de: Elena Vlădăreanu şi Iulia Popovici. Moderator: Carmen Muşat.