Vlad Zamfirescu împlinește astăzi 45 de ani. Îi va sărbători pe scenă, la Nottara
Articol de andreiabarsanbfm, 1 martie 2019, 17:01
Diseară, de la 7, Vlad Zamfirescu urcă pe scenă, alături de colegii săi, în spectacolul ”Efecte colaterale”. Este tot un text de Alexandru Popa, montat de Vlad în urmă cu câțiva ani. Colaborarea dintre cei doi este una de mai lungă durată și de succes, ținând cont și de faptul că ecranizarea de anul trecut cu ”Secretul fericirii” se află pe lista de nominalizări GOPO 2019, în secțiunea Film de Debut. Inițial, actorul a regizat piesa la Teatrul Godot, iar rolul soției era și atunci jucat tot de Irina Velcescu. Producția independentă ”All inclusive”, dar și spectacolul Teatrului de Comedie ”Numitorul comun”, au pe afiș tot aceste două nume: autor Alex Popa și regizor Vlad Zamfirescu. Și pentru că pe cei doi îi leagă o frumoasă prietenie, au dedicat prietenului comun, Gheorghe Ifrim, un one man show: ”Gigel”.
Spectacolul ”Efecte colaterale” se joacă la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, iar partenerii săi sunt: Gheorghe Ifrim, Alexandru Repan, Dan Bordeianu, Nadiana Sălăgean, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ioana Calotă / Laura Vasiliu.
În general îi plac textele contemporane. Îl regăsim în mai multe astfel de spectacole, majoritatea montate de Cristi Juncu sau Vlad Massaci.
Pe texte de Neil LaBute a jucat în: ”Bash. O trilogie contemporană”, regia: Vlad Massaci, Teatrul Act, ”Nişte fete” regia: Cristi Juncu, Godot Cafe Teatru, sau ”XXL”, regia: Cristi Juncu, Asociaţia Catharsis, Teatrul Act şi Teatrul George Ciprian, Buzău (2011), spectacol ce a fost reluat la Teatrul Nottara, cu titlul ”Mărimea contează”.
Un alt autor interesant pentru actorul Vlad Zamfirescu este și Mimi Brănescu. A făcut parte din distribuția spectacolului ”Acasă la tata”, în regia lui Vlad Massaci, realizat la Teatrul de Comedie (2013), și este prezent în recentele producții de la Teatrul Metropolis: ”Dumnezeul de a doua zi”, în regia lui Claudiu Goga, și ”Și negru și alb și gri”, un spectacol de Mimi Brănescu.
Tot în această stagiune îl vedem și în ”Vestul singuratic” de Martin McDonagh, în regia lui Cristi Juncu, la Nottara, dar și în ”Artă”, piesa Yazminei Reza, montată tot de Cristi Juncu, la Teatrul Bulandra, în 2010.
Asta nu înseamnă că nu a jucat mult și roluri ”clasice”, mai ales în prima parte a carierei. ”Pelicanul” de August Strindberg, în regia Cătălinei Buzoianu, la Teatrul Levant (1994), de altfel, pentru rolul Frederik a obţinut premiul UNITER pentru debut, ”Scandal la Palermo” adaptare după Carlo Goldoni, regia: Cătălina Buzoianu, la Teatrul Bulandra (1997); ”Regele Lear” de William Shakespeare, regia: Dragoş Galgoţiu, Teatrul Bulandra (1999); ”Hamlet” de William Shakespeare, regia: Vlad Mugur, la Teatrul Naţional Lucian Blaga, Cluj-Napoca (2001) sau ”Triumful dragostei” de Pierre Marivaux, regia: Alexandru Darie, Teatrul Bulandra (2005) sunt doar câteva dintre spectacolele ce l-au avut pe afiș.
Și întâlnirile sale cu Caragiale au fost importante. A fost Nae Caţavencu din ”O scrisoare pierdută”, în regia Ion Cojar, la Studioul Casandra. Amintim că a absolvit, șef de promoţie, Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, Facultatea de Teatru, la clasa profesorului Ion Cojar, în 1997. Și acum îl joacă pe Caţavencu, la Teatrul Bulandra, în varianta propusă de Doru Ana. A fost și Chiriac, în spectacolul ”O noapte furtunoasă”, creat de Teodora Câmpineanu, găzduit de Teatrul Bulandra și este Nae Girimea, în ”D-ale carnavalului” , realizat de Claudiu Goga, la Teatrul Nottara.
Și adăugăm producția tv cu ”O noapte furtunoasă”, în regia lui Mihai Manolescu, în care Vlad joacă alături de tatăl său, Florin Zamfirescu și de sora sa, actrița Ştefana Samfira. O întâlnire pe care seniorul a provocat-o, după cum a povestit într-un interviu, la București FM.
Tatăl și fiul au fost împreună și pe scenă, exact în aceste roluri, în spectacolul cu piesa „Orașul” de Evgheni Grisovet, regizat de Cristi Juncu, la Teatrul Act, în 2006.
Și, da, Vlad este fiul celebrului actor Florin Zamfirescu, dar Vlad Zamfirescu este un actor emblematic al generației sale, care și-a cucerit celebritatea prin ceea ce a făcut și face pe scenă. Și asta nu are legătură cu faptul că este copil de actori (Mama sa este actrița Valeria Sitaru).
Poate Vlad nu a avut la fel de multe roluri în film, dar, cum se spune, nu e timpul trecut. Sunt câteva titluri de amintit: ”Stare de fapt”, regia: Stere Gulea ”Italiencele”, regia: Napoleon Helmis, ”Orient Expres”, regia: Sergiu Nicolaescu, ”Viața mea sexuală”, regia: Cornel George Popa, ”Restul e tăcere”, regia: Nae Caramfil, ”Poveste de dragoste” regia: Cristina Jacob, și bineînțeles, ”Secretul fericirii”.
Oricum, în teatru are deja 45 de roluri jucate, pâna la vârsta de 45 de ani.
La Mulți Ani, Vlad Zamfirescu!